Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesinden sonra gelen faturaların cepleri yangın yerine döndürüğünü bilmem söylemeye gerek var mı?
Her haneye aylık ortalama bin liralık gelen elektrik fatrurasını, 5 bin 500 lira ücreti olan birisinin ödemesindeki zorluk ve hatta imkansızlık ortadaki hakikattır…
Hele sanayiciler için, atölyesi olan üretici için, tarımsal sulama yapan çiftçiler için ve resmi kurumlar için elektrik faturası adeta kabus niteliğinde…
Sadece ASAT’ın içme suyu olarak yer altı suyunu çekmekte harcadığı elektrik aylık milyonlarca lira tutarındadır.
Büyükşehir belediyesi ve bağlı şirketlerin yıllık elektrik harcamasının yüzlerce milyon lira olduğunu, hafta sonu sohbet ettiğim Büyükşehir Belediyesinde çalışan bir üst düzey bürokrat ifade etti.
İsmini yazmamı istemeyen bu üst düzey bürokrata sordum, “Büyükşehir bu külfetin altından nasıl kalkıyor?” diye…
“Aslında sorun elektrik dağıtımının özelleştrilmesinden kaynaklanmaktadır. Dağıtım TEDAŞ’ta iken faturanın yarısı tutarında ödeme yapılıyordu” dedi.
Buna rağmen elektrik giderinin azaltılması için bazı tasarruf tedbirlerinin alınması gerektiğini düşündüğüm için yeniden sordum.
“Bu konuda belediyenin önlemleri yok mu?”
“Olmaz mı? Kamuoyunda pek bilinmiyor ama sizlere şöyle anlatayım.
3 yıl içinde kurulan güneş enerjisi panelleri ile yıllık 9,4 megavat gücünde elektrik elde edilerek giderlerimiz büyük ölçüde azaltılmıştır. Bunu daha iyi anlatabilmek için şöyle örnekleyeyim. Elde ettiğimiz toplam elektirk enerjisi 6 bin 135 hanenin elektrik giderine eşit düzeyde.”
Bunu duyunca gerçekten şaşırdım.
Böylesine hayati bir konu ve kamuoyuna örnek olarak sunulacak güneş enerjisi panelleri ile elektrik elde ediliyor ama Antalya kamuoyu bunu yeterince bilmiyor.
Menderes Türel’in ikinci döneminde organik çöplerden elektrik elde etmek için ve şu anda da aktif olan bir elektirk santrali kurulmuştu ve bu kamuoyu tarafın çok iyi biliniyordu oysa…
Kamuoyunu bilgilendirme konusunda Muhittin Başkanın daha atak olması gerekiyor galiba…
Her neyse biz konumuza dönelim.
“Muhittin Başkan için 3 yılda ne yaptı? Ortada tek bir yatırımı yok” diyenlerin gözlerine sokulacak bir örnektir bu.
Bürokrat arkadaşım kurulan güneş panellerinin nerede ve ne amaçla kurulduğunu da şöyle özetledi.
“Bozova’da 1 er megavatlık 4 güneş paneli var ve bunlardan elde edilen elektrikten ASAT faydalanıyor…
Büyükşehir Belediye binasının çatısında depolanabilir günel paneli var.
Ulaşım A.Ş nin çatısında kurulu olan güneş panellerinden elde edilen elektrik ile tramvayların elektrk harcamalarında ciddi tasarruf sağlandı.
Egelli Rehabilitasyon Merkezinin çatısında yine güneş paneli kuruldu.
En önemlisi Korkuteli-Süleklerde kurulan güneş panellerinden elde edilen enerji ile 80 metre derinlikten su çıkarılıyor ve bu su tarımsal amaçlı olarak kullanılıyor.
Böylelikle bu bölgenin yıllardır süren susuzluk sorunu çözülmüştür bu sayede…”
Yenilenebilir ve çevreci olduğu kadar neredeyse bedava elektrik elde edilen güneş panellerinin kentte yaygınlaştırılması için Büyükşehir Belediyesinin önderlik yapması gerekiyor…