CHP'li Tanal, depremzede'ye DEDAŞ darbesini şikayet etti

CHP’nin hukukçu vekili Mahmut Tanal, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da depremden zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası’ndaki hesaplarına yatan tarımsal destekleme paralarının özel elektrik şirketine aktarılmasını ve DEDAŞ’ın depremzede vatandaşlara, 3 ay erteleme kararına rağmen, fahiş rakamlı faturalar kesmesini Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikayet etti.

Şanlıurfa 03.03.2023, 11:42
CHP'li Tanal, depremzede'ye DEDAŞ darbesini şikayet etti

CHP’nin hukukçu vekili Mahmut Tanal, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da depremden zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası’ndaki hesaplarına yatan tarımsal destekleme paralarının özel elektrik şirketine aktarılmasını ve DEDAŞ’ın depremzede vatandaşlara, 3 ay erteleme kararına rağmen, fahiş rakamlı faturalar kesmesini Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikayet etti.

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da depremden zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası’ndaki hesaplarına yatan tarımsal destekleme paralarının, borç gerekçesiyle özel elektrik şirketi DEDAŞ’ın hesabına aktarılmasını ve DEDAŞ’ın her iki ilde depremzede vatandaşlara yüksek rakamlı elektrik faturaları kesmesini Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikayet etti.

Tanal, kısa adı DEDAŞ olarak bilinen Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin yanı sıra  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’dan (EPDK) da şikayetçi oldu.

HUKUKA AYKIRI

CHP’nin hukukçu vekili Mahmut Tanal, Kamu Denetçiliği Kurumu’na sunduğu şikayet dilekçesinde, DEDAŞ’ın elektrik dağıtım, perakende ve satış hizmeti sunduğu Şanlıurfa ve Diyarbakır’da depremzede çiftçilere verilen tarımsal destek ödemelerine ve kazançlarına, tarımsal sulamadan kaynaklı elektrik borçlarına mahsuben bloke işlemi uygulanmasının ve afet bölgesindeki depremzede vatandaşlara kesilen fahiş bedelli elektrik faturalarının hukuka aykırı olduğuna vurgu yaptı.

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (Dicle EDAŞ / DEDAŞ) ve Dicle Elektrik Perakende Satış A.Ş. (Dicle EPSAŞ) aracılığıyla GAP bölgesindeki illerimiz Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak’ta elektrik dağıtım ve elektrik perakende satış hizmeti sunulduğunu dilekçesinde hatırlatan Tanal, aynı grubun çatısı altındaki Dicle EPSAŞ’ın da Dicle EDAŞ’la birlikte halk arasında “DEDAŞ” ismiyle anıldığını aktardı.

Tanal, güncel olarak DEDAŞ ile ilgili en önemli şikâyet konularından birinin ise tarımsal üretimi teşvik etmek ve üretimi arttırmak amacıyla bakanlık tarafından Şanlıurfa ve Diyarbakır illerinde depremzede çiftçilere verilen destek ödemelerine ve kazançlarına DEDAŞ tarafından elektrik borçlarına mahsuben hukuka aykırı şekilde hesaplarına bloke konulmasına ilişkin olduğunu belirtti.

DEPREMDEN SONRA DEDAŞ DA FATURAYLA DARBE VURDU!

Ek olarak depremin vurduğu ve afet bölgesi olarak ilan edilen Şanlıurfa ve Diyarbakır illerinde deprem sonrası elektrik, su ve doğalgaz faturalarının da 3 ay erteleneceğinin açıklanmasına rağmen DEDAŞ tarafından fahiş bedelli faturalar kesildiğini anlatan Tanal, “Deprem dolayısıyla büyük bir yıkım yaşayan bölge vatandaşları, DEDAŞ’ın depreme rağmen kendilerine gönderdiği fahiş bedelli fatura ile bir darbe daha almıştır. Bahse konu elektrik dağıtım şirketinin bu uygulaması dürüstlük kuralına aykırıdır ve hakkın kötüye kullanılması anlamına gelmektedir” değerlendirmesini yaptı.

ÇİFTÇİNİN ZİRAAT’E YATAN DESTEKLEMESİ DEDAŞ’A AKTARILDI

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden sonra Tarım ve Orman Bakanlığı’nın afet bölgesi ilan edilen 11 ilde  mağdur çiftçilere mazot ve gübre desteklerini nakdi olarak ödeme kararı aldığını anımsatan Tanal, buna rağmen DEDAŞ’ın ise tarımsal sulamadan kaynaklı elektrik borçlarını gerekçe göstererek, Şanlıurfa ve Diyarbakır illerindeki depremzede çiftçilerin hesaplarına bloke koyduğunu, çiftçiler adına Ziraat Bankası’na yatan destekleme paralarının DEDAŞ’a aktarıldığını, bu sebeple depremzede çiftçilerin mağdur edildiğini, üretimin aksamasına sebebiyet verildiğini kaydetti.

 

ÇİFTÇİ ÇARESİZ BIRAKILDI

Devletin sorumluluğuna vurgu yapılan Anayasanın ilgili maddelerini hatırlatan Tanal, şunları kaydetti: “Yaşanan deprem felaketi sebebiyle Şanlıurfa ve Diyarbakır illerinde bulunan depremzede çiftçiler, nakdi sıkıntı içerisine girmiş ve üretimi durdurmak zorunda kalmıştır. Çiftçilerin yaşadığı büyük yıkıma karşılık, devlet tarafından destek ödemesi yapılmış ve çiftçilerin yaşadığı ekonomik sıkıntıların giderilmesi amaçlanmıştır. Bahse konu elektrik dağıtım şirketi tarafından içerisinde bulunduğumuz olağanüstü durum göz ardı edilerek, çiftçilerin en azından rahat bir nefes alabilmesi için kendilerine destek amaçlı yatırılan paraya el konulmuştur. Depremzedelerimizin hesaplarındaki blokenin kaldırılması, destek ödemelerine erişiminin sağlanması gerekmektedir.  Çiftçinin yeni yatan mazot ve gübre desteği parasına, ‘tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerji borçları’ gerekçesiyle el konulması; krizden, afetten, depremden zarar gören çiftçinin emeğinden nemalanmaktır. Depremden dolayı ciddi bir darbe çiftçiler, destek ödemesine konulan bloke neticesinde afet sonrası çaresiz bırakılmıştır.”
 

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Anayasanın “Tarım, hayvancılık ve bu üretim dallarında çalışanların korunması” başlıklı 45. maddesi uyarınca devletin, tarımsal üretim planlaması ilkelerine uygun olarak bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak maksadıyla, tarım ve hayvancılıkla uğraşanların işletme araç ve gereçlerinin ve diğer girdilerinin sağlanmasını kolaylaştırma yükümlülüğü bulunduğuna dikkat çekti.

Ayrıca 5488 sayılı Tarım Kanunu’nun “Tarımsal desteklemelerin finansmanı” başlıklı 21. maddesi gereğince çiftçilere milli gelirin yüzde 1’i oranında tarımsal destek verilmesi gerektiğini kaydeden Tanal, “Devletin tarımsal üretimi desteklemek maksatlı yaptığı yardımlara olağanüstü halin ilan edildiği bir dönemde çeşitli kamu tüzel kişileri tarafından ‘borç tahsilatı’ gerekçesiyle el konulması, olağanüstü hâl ilan edilen dönemde bile ticari anlayışla hareket edilmesi; çiftçinin, deprem afetinde özel elektrik şirketinin sömürü kaynağı konumuna düşmesi, başta vicdanlara ve ahlaka olmak üzere hukuka aykırıdır. İşbu durum çiftçinin, bu mazotuna, gübresine ve üretimine konulmuş bir blokedir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 29 74
2. Fenerbahçe 28 68
3. Samsunspor 30 51
4. Beşiktaş 29 48
5. Eyüpspor 29 47
6. Başakşehir 29 45
7. Antalyaspor 30 40
8. Göztepe 29 39
9. Gaziantep FK 28 39
10. Kasımpaşa 29 39
11. Konyaspor 30 37
12. Trabzonspor 28 36
13. Bodrum FK 30 34
14. Rizespor 28 34
15. Kayserispor 28 33
16. Sivasspor 29 31
17. Alanyaspor 29 31
18. Hatayspor 28 19
19. A.Demirspor 28 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 33 66
2. Karagümrük 33 59
3. Gençlerbirliği 33 57
4. Erzurumspor 33 55
5. Bandırmaspor 33 55
6. İstanbulspor 34 52
7. Keçiörengücü 34 51
8. Amed Sportif 34 51
9. Boluspor 33 48
10. Iğdır FK 33 48
11. Esenler Erokspor 33 48
12. Ahlatçı Çorum FK 33 48
13. Ümraniye 33 47
14. Pendikspor 33 45
15. Sakaryaspor 33 42
16. Ankaragücü 33 38
17. Manisa FK 33 38
18. Şanlıurfaspor 34 37
19. Adanaspor 33 27
20. Yeni Malatyaspor 33 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 31 73
2. Arsenal 32 63
3. Nottingham Forest 32 57
4. M.City 32 55
5. Aston Villa 32 54
6. Chelsea 31 53
7. Newcastle 30 53
8. Fulham 31 48
9. Brighton 32 48
10. Bournemouth 31 45
11. Brentford 32 43
12. Crystal Palace 31 43
13. M. United 31 38
14. Everton 32 38
15. Tottenham 31 37
16. West Ham United 31 35
17. Wolves 31 32
18. Ipswich Town 31 20
19. Leicester City 32 18
20. Southampton 32 10
Takımlar O P
1. Barcelona 31 70
2. Real Madrid 30 63
3. Atletico Madrid 30 60
4. Athletic Bilbao 30 54
5. Villarreal 29 48
6. Real Betis 30 48
7. Celta Vigo 31 43
8. Mallorca 31 43
9. Real Sociedad 31 41
10. Rayo Vallecano 30 40
11. Getafe 31 39
12. Valencia 31 37
13. Sevilla 31 36
14. Espanyol 30 35
15. Osasuna 30 35
16. Girona 30 34
17. Deportivo Alaves 30 30
18. Las Palmas 31 29
19. Leganes 31 28
20. Real Valladolid 30 16