Gürer: “Çiftçi için borç yapılandırması şart”

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, tarım sektöründeki sorunlara dikkat çekti.

Niğde 21.02.2025, 10:19
Gürer: “Çiftçi için borç yapılandırması şart”

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, tarım sektöründeki sorunlara dikkat çekti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kar yağışının tarım için faydalı olduğuna dikkat çekerken, gıda fiyatlarındaki artışa karşı tedbir alınması gerektiğini vurguladı. Gürer, "Fırsatçılar ulaşım sorunlarıyla fiyatları artırabilir, bu yüzden denetimlerin artırılması önemli" dedi. Patates üreticilerinin sorunlarını gündeme getiren Ömer Fethi Gürer, düşük satış fiyatları ve artan maliyetler nedeniyle borçlarını ödeyemeyen çiftçilerin sıkıntı içinde olduğunu belirtti. Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) patates alımı yaparak üreticilerin mağduriyetini gidermesi gerektiğini ifade etti.

FIRSATÇILARA DİKKAT!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kar yağışının olumlu etkilerinin yanında gıda fiyatlarındaki artışa karşı tedbir alınması gerektiğini belirterek, " Öncelikle şunu belirtmem gerekir ki, kar yağışı berekettir. Ülkemizde ciddi bir kuraklık tehlikesi vardı. Bu kar yağışı, tarım kesimi için yararlı olmuştur. O anlamda kar bereket getirdiği noktada, raftaki gıda ürünlerinin fiyat artışını da düşünmek gerekiyor. Bu anlamda önlemler alınmalı, ulaşımda ortaya çıkacak sorunlarla fırsatçılar, gözü doymayanlar fiyatları birden yukarı çekecektir. Bunun için de siyasi iktidarın denetimlerini artırması ve bu konuyu ele almasının önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü kar yağışı ile birlikte hem ulaşımda hem de ulaştırılan üründe sorun oluşacağı için, bununla ilgili süreç sorunlu olacaktır.” diye konuştu.

PATATES ÜRETİCİSİ ZOR DURUMDA

Ömer Fethi Gürer, patates üretiminde yaşanan sorunlara da değindi. Türkiye'de 2024 yılında patates üretiminin 6,5 milyon tona ulaştığını belirten Gürer, " Patates üretimi Türkiye'de 2024 yılında 6,5 milyon tona erişti.1999 yılındaki üretim miktarı kadar üretim olmasına rağmen, önceki yıllarda üretimde yaşanan düşme 2024 yılında patates artışı olarak gerçekleşti. Onun da satışında sorunlar oluştu. Son günlerde farklı illerden üreticiler arıyor, “Ne olacak bizim hâlimiz?” sorusunu bizlere yöneltiyor. Bitlis'in Ahlat Dernek Başkanı Adnan Ayber Bey de Bitlis Ahlat'ta 250 bin ton patatesin depolarda olduğunu, 100 bin tona yakında fasulyenin depoda bulunduğunu, çiftçilerin büyük mağduriyet yaşadığını anlattı." dedi.

Nevşehir ve Niğde'deki ziyaretlerinde de benzer manzaralarla karşılaştığını aktaran CHP’li Ö.Fethi Gürer, " Niğde ilini ve Nevşehir ilini ziyaret ettiğimde, üreticilerin ürünlerinin depoda kaldığını gördüm. Niğde ve Nevşehir bölgesinde 600 bin tona yakın patatesin satış beklediğini yerinde gördüm. Üretici çok zor durumda; borçlarını ödeyemediği için icralar başlamış bulunuyor. Bu anlamda, tarlasından tarım aletlerine kadar icra gelebilecek ne varsa onlara icranın gelmeye başladığını belirtiyorlar” ifadelerini kullandı.

"PATATES ÇÖP OLACAK"

Patates çiftçilerinin artan maliyetler ve düşük satış fiyatları nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, " Patates çiftçileri, artan maliyetler ve düşük satış fiyatı nedeniyle borçlarını ödeyemiyorlar. Maliyetlerin artması nedeniyle, bu yıl patatesin maliyet fiyatı 6-7 lira aralığında gelişti. Ancak geçen yılki ürün, 3 liraya tüccar tarafından alınmadı. Devlet bu duruma müdahil olmadı. Geçmiş yıllarda yapılan Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alımı gerçekleşmedi. Şu ana kadar Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alıp almayacağı da belli olmadığından, tüccar da gelmedi. Patatesin bir ay içinde satışı gerçekleşmezse, çöp olacak.” uyarısında bulundu.

Gürer, “Gübreye, mazota ve tohuma gelen fiyat artışları, düşük satış fiyatıyla birlikte çiftçinin dengesini bozdu. Yeterli devlet desteğinin verilmemesi nedeniyle, patates üreten çiftçiler için 2024 yılı kara bir yıl oldu. 2025 yılının başında da bu konuda depodaki ürün için bir şey yapılmaması, çiftçiyi daha da zora soktu. Üreticinin maliyetleri dahi şu anda karşılayamıyor.” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ö.Fethi Gürer, üreticinin yaşadığı mali sıkıntıların  raftaki fiyatlara yansımadığına dikkat çekerek, " Patatesin alım fiyatlarında düşük gerçekleşmesi, raftaki ürünün fiyatının düşmesine de neden olmadı. Niğde, Nevşehir, Afyon ve farklı illerde çiftçiden çıkan patates 3 lira civarındayken, büyük kentlerde marketlerde 20 liraya satılıyor. Yani, üretenin kazanamadığı, tüketenin ise çok yüksek fiyatla patatese erişmek zorunda kaldığı bir süreçte, bu durumu düzenlemesi gereken siyasi iktidardır.” dedi.

TMO'YA ÇAĞRI

Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) patates alımı yapması gerektiğini belirterek, " Çin'den pirinç getirip halka satan TMO’nun, ülkemiz topraklarında yetişen patatesi alıp benzer bir fiyatlandırma ile uygun fiyatla vatandaşa sunmaması düşündürücüdür. Ramazan ayı öncesi, fakir fukaranın ve garip gurebanın ete dahi erişemediği bir süreçte, en azından patates tüketebilmesine olanak sağlayacak düzenlemeler yapılabilir. Patates fiyatlarını artırmak, çiftçinin en azından maliyetini karşılamasına olanak sağlamak ve ihracatın teşvik edilmesi şarttır” ifadelerini kullandı.

BORÇ YAPILANDIRMASI ŞART

Çiftçilerin borçlarının sürdürülebilir bir noktaya taşınması gerektiğini vurgulayan Gürer, " Üreticilere doğrudan destek sağlanmalı, tarımsal borçlar sürdürülebilir bir noktaya taşınmalıdır. Bu anlamda, borçlu çiftçiler için kredi yapılandırılmasına gidilmelidir. 2024 yılında verdiğimiz kanun teklifiyle, çiftçilerin mevcut borçlarının 2 yıl ötelenmesi, faizlerinin silinmesi ve çiftçiye destek verilmesi gerektiğini ifade etmiştik.” diye konuştu.

ÇİFTÇİLERİN ZARARI KARŞILANMALI

Tarım sigortası konusuna da değinen CHP’li Ömer Fethi  Gürer, çiftçilerin ürünlerinde yaşadıkları zararların karşılanması gerektiğini belirtti. “Ayrıca çiftçilerin ürünlerinde yaşadıkları zararları karşılayacak bir tarım sigortası anlayışı ve koruyucu bir destek mekanizması geliştirilmelidir.” ifadelerini kullandı. Kooperatifçiliğin önemine vurgu yapan Gürer, “Türkiye’de uygulamada sorunlar yaşayan kooperatifler yeniden düzenlenerek, üretim öncesi, üretim sırası ve sonrasını kapsayacak şekilde çiftçilere destek olacak şekilde planlanmalıdır. Mutlak suretle kooperatifçiliğin geliştirilmesi gerekmektedir.” dedi.

TOPRAK SAĞLIĞI KRİTİK BİR HALE GELDİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımın sürdürülebilirliği için toprak sağlığının korunmasının büyük önem taşıdığını söyledi. “Toprak sağlığının korunmaması, ilerleyen süreçte daha büyük sorunların yaşanmasına neden olacaktır,” diyen Gürer, sulama suyu sorunlarının da giderek derinleştiğine dikkat çekti. İç Anadolu’da kuyulardan çıkarılan suların elektrikle kullanıldığını belirterek, “Kuyu ruhsatlarının olmaması, çiftçilerin bankalardan destek almasını engelliyor. Bu durum, modern sulama yöntemlerine geçişin önünü tıkıyor,” ifadelerini kullandı.

VAHŞİ SULAMA TARIMI DAHA SORUNLU HALE GETİRİYOR

Vahşi sulama uygulamalarının su ve enerji israfına yol açtığını belirten Gürer, “Vahşi sulama nedeniyle daha çok su harcanmakta, daha yüksek elektrik faturaları ödenmekte ve tarım daha sorunlu hale gelmektedir. Suyun yönetiminin yanı sıra biyolojik mücadele yöntemleriyle tarımda yaşanan sorunların ele alınması önemlidir. Özellikle aflatoksin gibi, yurtdışına ihraç edilen ancak geri dönen ürünlerde görülen sorunların ortadan kaldırılması için biyolojik mücadeleye ağırlık verilmelidir.” dedi.

Gürer ayrıca, “Toprak analizlerinin doğru yapılması, uygun gübreleme şartlarının sağlanması, hastalık ve zararlılarla ilgili kapsamlı mücadele, kaliteli tohum sağlanması gibi uygulamalar, tarımın sürdürülebilirliği için şarttır. Uluslararası standartlara uygun üretim ve yerli pazarların keşfedilmesi, geleceğe dönük tarım uygulamalarında önemli bir yer tutacaktır.” şeklinde konuştu.

KATMA DEĞERLİ ÜRÜN YATIRIMLARI YAPILMALI

Ürün çeşitlendirmesi konusunun önemine de değinen Gürer, patates gibi ürünlerin işlenerek katma değeri yüksek hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. “Niğde’de patates unu projesi gibi yatırımlar hayata geçirilseydi, hem üreticinin zararı önlenir hem de tarım sektöründe teknik gelişmeler sağlanabilirdi. Katma değerli ürünlere dönüştürülmeyen patatesler milli servetin ziyan olmasına yol açıyor,” diye konuştu.

TARIMSAL KREDİLER YAPILANDIRILMALI

Tarımsal kredilerin yeniden yapılandırılması gerektiğini vurgulayan Gürer, desteklerin artırılmasının çiftçilerin üzerindeki yükü hafifleteceğini ifade etti.  Ömer Fethi Gürer, iklim değişikliğiyle bağlantılı sorunların da göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, “Mevsimsel kaymalar nedeniyle ilaçlama, sulama ve gübreleme süreçlerinde değişimler yaşanıyor. Bu, ürünün dayanıklılığını ve içeriğini olumsuz etkiliyor.” dedi.

DEPODAKİ ÜRÜNLER TMO TARAFINDAN ALINMALI

Depolarda bekleyen ürünlerin Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından alınmasının önemine dikkat çeken Gürer, “Bu ürünler uygun fiyatlarla piyasaya sunulmalı ve tüketiciye ulaşımı sağlanmalıdır. Tarım ürünleri için gerçekçi üretim planlaması yapılmalı ve pestisit gibi sorunları giderecek tedbirler alınmalıdır.” dedi.

ÇİFTÇİ EĞİTİMİ DESTEKLENMELİ

Son olarak çiftçi eğitimine daha fazla destek verilmesi gerektiğini belirten Gürer, tarım sektöründeki eksikliklerin eğitimle giderilebileceğini ifade etti. CHP’li vekil Ömer Fethi  Gürer, “Türkiye’nin toprakları yanlış gübreleme ve ilaçlama nedeniyle tehdit altında. Bu sorunlar sadece kâğıt üzerinde kalmamalı, pratiğe yansıtılmalıdır.” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar (0)
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 28 71
2. Fenerbahçe 28 68
3. Samsunspor 29 51
4. Beşiktaş 28 48
5. Eyüpspor 29 47
6. Başakşehir 28 42
7. Göztepe 28 39
8. Gaziantep FK 28 39
9. Kasımpaşa 29 39
10. Antalyaspor 29 39
11. Trabzonspor 28 36
12. Konyaspor 29 34
13. Rizespor 28 34
14. Bodrum FK 29 33
15. Kayserispor 28 33
16. Sivasspor 29 31
17. Alanyaspor 29 31
18. Hatayspor 28 19
19. A.Demirspor 28 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 32 63
2. Karagümrük 32 59
3. Erzurumspor 32 54
4. Gençlerbirliği 32 54
5. İstanbulspor 32 52
6. Bandırmaspor 32 52
7. Ahlatçı Çorum FK 32 47
8. Amed Sportif 32 47
9. Ümraniye 32 46
10. Keçiörengücü 32 45
11. Esenler Erokspor 32 45
12. Boluspor 32 45
13. Iğdır FK 32 45
14. Pendikspor 32 42
15. Sakaryaspor 32 42
16. Ankaragücü 32 38
17. Şanlıurfaspor 32 37
18. Manisa FK 32 37
19. Adanaspor 32 27
20. Yeni Malatyaspor 32 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 31 73
2. Arsenal 31 62
3. Nottingham Forest 31 57
4. Chelsea 31 53
5. Newcastle 30 53
6. M.City 31 52
7. Aston Villa 31 51
8. Fulham 31 48
9. Brighton 31 47
10. Bournemouth 31 45
11. Crystal Palace 30 43
12. Brentford 31 42
13. M. United 31 38
14. Tottenham 31 37
15. Everton 31 35
16. West Ham United 31 35
17. Wolves 31 32
18. Ipswich Town 31 20
19. Leicester City 31 17
20. Southampton 31 10
Takımlar O P
1. Barcelona 30 67
2. Real Madrid 30 63
3. Atletico Madrid 30 60
4. Athletic Bilbao 30 54
5. Villarreal 29 48
6. Real Betis 30 48
7. Celta Vigo 30 43
8. Real Sociedad 30 41
9. Rayo Vallecano 30 40
10. Mallorca 30 40
11. Getafe 30 39
12. Sevilla 30 36
13. Osasuna 30 35
14. Valencia 30 34
15. Girona 30 34
16. Espanyol 29 32
17. Deportivo Alaves 30 30
18. Leganes 30 28
19. Las Palmas 30 26
20. Real Valladolid 30 16