Bayraklı Belediyesi'nde en düşük maaş 5 bin 200 lira oldu!

Bayraklı Belediyesi ile Disk Genel-İş İzmir 6 No'lu Şubesi arasında 1270 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi düzenlenen törenle imzalandı.

İzmir 01.02.2021, 16:17
Bayraklı Belediyesi'nde en düşük maaş 5 bin 200 lira oldu!

Bayraklı Belediyesi ile Disk Genel-İş İzmir 6 No'lu Şubesi arasında 1270 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi düzenlenen törenle imzalandı. Buna göre Bayraklı Belediyesinde en düşük işçi maaşı 5 bin 200 liraya çıktı. Çalışanlar yevmiye priminde artış ve gıda desteği gibi çok sayıda da sendikal hak kazandı. Törende konuşan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, "Mucize yaratmıyoruz. Sorunları ortak akılla, hep birlikte çözüyoruz. Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır. Bayraklı'da mutlu çocuklarımız, umutlu gençlerimiz, huzurlu vatandaşlarımız olacak. Sözleşme hepimize hayırlı, uğurlu olsun" dedi.

Bayraklı Belediyesi ve DİSK Genel İş İzmir 6 No'lu Şubesi temsilcileri arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. Belediye hizmet binası önünde büyük coşku içinde gerçekleşen törene Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal'ın yanı sıra, Disk Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, Toplu İş Sözleşme Başkanı Çetin Çalışkan, Ege Bölge Başkanı Memiş Sarı, CHP Parti Meclis Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, CHP İzmir Milletvekilleri; Ednan Arslan, Atila Sertel, CHP Bayraklı İlçe Başkanı Pınar Susmuş, Disk Genel İş Sendikası şube başkanları, CHP il ve ilçe yöneticileriyle belediye personelleri katıldı.1270 çalışanı kapsayan sözleşmede en düşük maaş, ikramiyelerle birlikte 5 bin 200 TL olarak belirlendi.

YAPILAMAZ DENİYORDU, YAPILABİLDİĞİNİ GÖSTERDİK

Belediye çalışanlarının yoğun alkışları ve sloganlar eşliğinde DİSK atkısıyla konuşma yapan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, "Biz bir mucize yaratmıyoruz, yaptığımız tek iş ortak akıl çevresinde masaya oturuyoruz. Bunun dışında zihnimizin arkasında başka bir şey yok. Büyükşehirle kamuyla, muhtarlarla, küsmüş bir yönetim yerine tamamını içine alan bir belediye arzuladık. Bunu da başardık. Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı’ya 140 milyon TL yatırım yaptı. Buradan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Bir kentin sorunlarını doğru tespit etmek için önce kadrolarınız olacak. Biz göreve geldiğimizde bunun için çalıştık. Bizim başkan yardımcısı, müdür değişikliklerimizin altında yatan tek neden de budur. Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatı olarak algılansın istiyoruz.

Bine yakın çalışan arkadaşımız tek yerden sözleşme yapacağına yedi müdürlük ayrı ayrı sözleşme yapıyordu. İlk işimiz bütün personelimizin sözleşmelerini insan kaynaklarına bağlamak oldu ve geldiğimiz günden itibaren bunun üzerinde çalıştık. 17 farklı maaş 60 statü vardı. En ağır işi yapan arkadaşlarımız en kötü ücretleri alarak çalışıyorlardı. Temizlik işçilerimize utanarak söylüyorum arıtma suyu, tuvalet kağıdı verilmemiş. Bu arkadaşlarımız belediyenin asıl çalışanları… Önceliğimiz onlar olmalı. Başarılamaz, yapılamaz deniliyordu ama yapıldığını herkese gösterdik. Bu sözleşmeyle birlikte herkes eşit işe eşit ücret alacak. Esnek çalışma saatlerinin tamamını kaldırdık" diye konuştu.

HAYIRLI, UĞURLU OLSUN

Başkan Sandal, “Asgari ücret üzerinden yapılan uçurumu büyüten sistemin yerine yeni yevmiye sistemine geçtik. Terfi komisyonu kurduk. Disiplin kurulu bizim olmazsa olmazımızdı. Bazıları bunu belediye başkanın elinde bir silah olarak görüyordu. Ama biz şimdiye kadar hiçbir arkadaşımızı işten çıkarmadık. Geçmiş dönemlerde bir şekilde toplanamayan disiplin kurulunun toplanmasıyla ilgili bazı maddeleri yürürlüğe koyduk. Dünya çocuk ve gençlik kenti Bayraklı, vizyon projemiz doğrultusunda çocuk yardımlarımızı yüzde 100, öğrenim yardımlarını yüzde 450 artırdık. 10 yevmiyeden 75 yevmiyeye çıkardık. Bugünden itibaren Bayraklı Belediyesi’nin en düşük maaşı 5 bin 200 TL oldu. Nereden veriyoruz bu parayı? İşçinin alın terini vererek, belediye hizmetlerinde aksaklık olmaz. Bayraklı’nın gücü dinamiği buna yeter. 10 yılda yapılanın iki katı iş yaptık. Pandemi süreci ve deprem felaketinde de çalışmalarımızı aksatmadık. Vatandaşın bize emanet ettiği bütçeyi, çalmadan çırpmadan yönetme meselesidir bu. İnanıyorum ki, hedefimiz olan bütün projeleri yerine getireceğiz. Mutlu çocuklarımız, umutlu gençlerimiz, huzurlu vatandaşlarımız olacak. Diğer ilçelere model olan bir Bayraklı inşa edeceğiz. Bu konuda da elimizden ne geliyorsa var gücümüzle hep birlikte çalışacağız" diye konuştu. Sandal, sözlerini şöyle tamamladı: "Ben de sizlerden bir şey istiyorum… Güzel, eşit ve adil bir dünya için etnik, siyasi veya dini hiçbir ayrım yapmadan, kimseyi ötekileştirmeden faşizme karşı omuz omuza durun." Bunun üzerine belediye personelleri alkışlar ve hep bir ağızdan slogan atarak Sandal'a destek verdi.

DEMOKRASİ, İŞÇİNİN EKMEĞİDİR


DiSK Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan da, “Acıyı da mutluluğu da her beraber yaşamak, böyle bir şey, depremi en fazla hisseden Bayraklı halkına geçmiş olsun. Birçok zorluğun üzerine bir de pandemi ve deprem geldi. Ekonomik olarak etkileniyoruz. İnsanca yaşam talebimiz var. Burada mutlulukla izliyorum, emek dostu olmak böyle bir şey. Bu güzel günün bir parçası olmak çok güzel. Ülkede umutsuzluk ve tükenmişlik havası var ancak biz bunu hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz. Demokrasi işçinin ekmeğidir. Durum ortadayken, şartlarını zorlayarak, toplu iş sözleşmesinde böyle artış getiren Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal başkanımıza teşekkür ediyorum. Asgari ücret açıklandı, tabi ki açıklanan miktarı asla kabul etmiyoruz. Bayraklı’da adeta en düşük asgari ücret 5 bin 200 olarak belirleyen belediye başkanını alkışlıyorum. Sözleşmenin hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

TÜRKİYE'DEKİ EN İYİ SÖZLEŞMELERDEN BİRİ


İmzalanan sözleşmenin Türkiye'de örnek olduğunu belirten Disk Genel iş İzmir 6 No’lu Şube Başkanı Değer Yıldız, “Açlık sınırında çalışan arkadaşlarımız vardı. Sözleşme için görüşmeye başladığımızda 2 bin 800 TL maaş alan arkadaşlarımız vardı. En ağır işleri yapan arkadaşların bütün varlıkları 3300 TL’ydi. Sözleşmemizle ile bu baştan sona değişti. Bu sözleşmede başta Bayraklı Belediyesi olmak üzere herkes elinden gelenin en iyisini yaptı. Planladığımızla masaya oturduğumuzda çok farklı sorunlar vardı. Burada 5 farklı şoför maaşı vardı. 19 farklı prim vardı bunu 8-9’a indirdik. Kimsenin hak kaybına uğramadığı bir sözleşme oldu. Buradaki en büyük hedefimiz maaş farkını minimize etmekti. Yüksek alan arkadaşlarla az maaş alan arkadaşların zam oranlarıyla dengeledik. Eksikliklerimiz tabiki olabilir. Ama bugüne kadar yapılmış en iyi sözleşmelerden biridir ve önümüzdeki süreçte daha da iyi olacaktır. Bayraklı Belediyesi hepimizin. Biz en iyi hizmeti vereceğiz. Ekmeğimize, işimize sahip çıkacağız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından sözleşmenin imzaları atılarak, atkılar aracılığıyla davul ve zurna eşliğinde halay çekildi.

SÖZLEŞMEDE NELER YER ALIYOR

Yeni sözleşmeyle birlikte Bayraklı Belediyesinde en düşük işçi maaşı 5 bin 200 TL olarak belirlendi. 7 farklı müdürlük tarafından yapılan hizmet alımı işi İnsan Kaynakları Müdürlüğü'nde toplanarak liyakat temelli, adaletli şekilde hizmet alımı yapılabilmesi sağlandı. 17 farklı ücret, 67 farklı ünvanda tanımlanan personel politikasında değişikliğe gidilerek, eşit işe eşit ücret sistemi getirildi. Aynı işi yapan personellerin aynı ücreti alması önündeki hukuki engel kaldırılarak, aynı işi yapan çalışanlar arasındaki ücret farkı sorunu da düzeltildi. İşçi ücretlerinde, asgari ücret üzerinden hesaplanan yüzdelik dilim sisteminden yevmiye usulü ücret sistemine geçildi. Buna göre düşük ücret alan ile yüksek alan çalışanlar arasındaki makasın açılması engellenerek denge sağlandı. Terfi komisyonu kuruldu. Disiplin kurulu ile ödül ve ceza dengesini mevcut mevzuat hükümlerine bağlı olarak, emeği ve emekçiyi koruyan adaletli bir sisteme kavuşturuldu. Dünya Çocuk ve Gençlik Kenti Bayraklı, vizyon projesi kapsamında çocuk yardımları yüzde 100, öğrenim yardımları yüzde 450 artırıldı. İşçilerin daha önceden aldığı 10 yevmiye hakları da 75 yevmiyeye çıkarıldı.

Yorumlar (0)
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 26 68
2. Fenerbahçe 25 61
3. Samsunspor 26 50
4. Beşiktaş 25 44
5. Eyüpspor 26 43
6. Göztepe 25 36
7. Başakşehir 25 36
8. Gaziantep FK 25 35
9. Rizespor 26 33
10. Antalyaspor 26 33
11. Trabzonspor 25 32
12. Kasımpaşa 26 32
13. Alanyaspor 26 31
14. Konyaspor 26 28
15. Sivasspor 26 27
16. Bodrum FK 26 27
17. Kayserispor 25 27
18. Hatayspor 25 16
19. A.Demirspor 26 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 29 58
2. Karagümrük 29 52
3. Erzurumspor 29 48
4. Gençlerbirliği 29 48
5. Bandırmaspor 29 47
6. Boluspor 29 44
7. İstanbulspor 29 43
8. Amed Sportif 29 43
9. Keçiörengücü 29 42
10. Ahlatçı Çorum FK 29 42
11. Ümraniye 29 41
12. Iğdır FK 29 40
13. Pendikspor 29 40
14. Ankaragücü 29 38
15. Esenler Erokspor 29 38
16. Sakaryaspor 29 36
17. Şanlıurfaspor 29 34
18. Manisa FK 29 34
19. Adanaspor 29 27
20. Yeni Malatyaspor 29 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 29 70
2. Arsenal 28 55
3. Nottingham Forest 28 51
4. Chelsea 28 49
5. M.City 28 47
6. Newcastle 28 47
7. Brighton 28 46
8. Aston Villa 29 45
9. Bournemouth 28 44
10. Fulham 28 42
11. Crystal Palace 28 39
12. Brentford 28 38
13. Tottenham 28 34
14. M. United 28 34
15. Everton 28 33
16. West Ham United 28 33
17. Wolves 28 23
18. Ipswich Town 28 17
19. Leicester City 28 17
20. Southampton 28 9
Takımlar O P
1. Barcelona 26 57
2. Real Madrid 27 57
3. Atletico Madrid 27 56
4. Athletic Bilbao 27 49
5. Villarreal 26 44
6. Real Betis 27 41
7. Mallorca 27 37
8. Rayo Vallecano 27 36
9. Celta Vigo 27 36
10. Sevilla 27 36
11. Real Sociedad 27 34
12. Getafe 27 33
13. Girona 27 33
14. Osasuna 26 33
15. Espanyol 26 28
16. Valencia 27 27
17. Leganes 27 27
18. Deportivo Alaves 27 26
19. Las Palmas 27 24
20. Real Valladolid 27 16