İYİ Partili Lütfü Türkkan, Anayasa Mahkmesi'nin "Kürdistan Özgürlük Partisi"ne onay vermesini Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Türkkan, “Kürdistan Özgürlük Partisi’nin isminde yer alan Kürdistan denilen bölge neresidir?” diye sordu.
Anayasa Mahkemesi, Kürdistan Özgürlük Partisi’nin 2018 yılı kesin hesabının doğru, denk ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olduğuna karar verdi. Bu karar Resmi Gazete’de de yayınlandı.
İYİ Parti Meclis Grupbaşkanvekili Lütfü Türkkan, kesin hesabı Mahkeme’ce kabul edilen partinin adında “Kürdistan” kelimesinin olması ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın internet sitesinde yer alan “Faaliyette Olan Siyasi Partiler Listesi”nde yer almaması nedeniyle konuyu Meclis gündemine taşıdı. İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması isteği ile soru önergesi verdi.
“Faaliyette Olan Siyasi Partiler Listesi”nden çıkarılan, isminde Kürdistan kelimesi yer alan bir partinin kesin hesabının Türkiye’de yürürlükte olan bir Kanun’a göre geçer not alması nasıl açıklanabilir?”
Türkkan önergesinde şu ifadeleri kullandı:
“Anayasa Mahkemesi’nin 18 siyasi partinin 2017-2019 yıllarına ait mali denetimlerine ilişkin kararları, 25 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmış, Yüksek Mahkeme; bu partiler arasında yer alan Kürdistan Özgürlük Partisi'nin 2018 yılı kesin hesabının doğru, denk ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olduğuna oy birliğiyle karar vermiştir.” diyen Türkkan, Bakan Soylu’ya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın internet sitesinde yer alan “Faaliyette Olan Siyasi Partiler Listesi”nden, isminde Kürdistan kelimesi yer alan 3 farklı partiyle birlikte 2018 yılında Anayasa Mahkemesi kararı beklenmeden çıkarılan bir partinin kesin hesabının Türkiye’de yürürlükte olan bir Kanun’a göre geçer not alması nasıl açıklanabilir?” diye sordu.
Türkiye’de “Kürdistan” demek yasakken bir partinin adında bu kelimenin yer alması serbest mi bırakıldı?
Türkkan’ın soruları şöyle:
1-Daha önce Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan kapatma davası Anayasa Mahkemesi’nce reddedilen, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın internet sitesinde yer alan “Faaliyette Olan Siyasi Partiler Listesi”nden, isminde Kürdistan kelimesi yer alan 3 farklı partiyle birlikte 2018 yılında Anayasa Mahkemesi kararı beklenmeden çıkarılan bir partinin kesin hesabının Türkiye’de yürürlükte olan bir Kanun’a göre geçer not alması nasıl açıklanabilir?
2-Adında “Kürdistan” olan bir parti denetimden nasıl geçer not almıştır, bunun özel bir gerekçesi var mıdır?
3-Kürdistan Özgürlük Partisi’nin 2018 yılı kesin hesabının doğru, denk ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olduğuna oy birliğiyle karar verilmesi sözde Kürdistan adı verilen bölgenin kabul edilmesi anlamına mı gelmektedir?
4-Türkiye’de “Kürdistan” demek yasakken bir partinin adında bu kelimenin yer alması serbest mi bırakılmıştır?
5-2018 yılı kesin hesabı kabul edilen Kürdistan Özgürlük Partisi’nin isminde yer alan Kürdistan denilen bölge neresidir?