CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi Kani Beko, odyometri bölümü mezunlarının işsizlik sorununun çözümlenmesi ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. İşitme ve denge kayıplarının tanı ve tedavisinde çalışan odyologların sağlık hizmetlerinin önemli bir parçası olsa da gereken değeri görmediğini belirten CHP’li Beko, “Atama sayıları oldukça düşük. Atanan odyologlar ise yetersiz ekipmanlarla çalışıyor. Mevzuatın net olmaması nedeniyle odyologların alanlarında başka kişiler çalıştırılıyor. Odyologların sorunları sadece bunlarla bitmiyor. Türkiye’de önlisans, lisans ve yüksek lisans olmak üzere toplam 131 program mevcut. Her yıl yüzlerce öğrenci bu programlarda mezun olurken Sağlık Bakanlığı son yaptığı atamada odyoloji alanında mezun olanlara çok az kontenjan ayırdı. Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan odyologlar en düşük 84 puanla atanıyor. Odyologlar mesleki tanımsızlıktan, atama oranlarının düşüklüğünden ve mevzuat eksikliğinden şikayetçi” açıklamalarında bulundu.
MEZUN SAYISI ARTIYOR, ALIMLAR İSE AZALIYOR
Başka sağlık çalışanlarının odyometristlerin yerine çalıştırılması sorununa da değinen CHP’li Beko ‘’Ülkemizde her yıl binlerce mezun veren odyometri bölümü mezunu olan odyometristlerin görev alması gereken servislerde maalesef başka sağlık çalışanlarına görev verilmekte ve asıl konuyla ilgili yetişmiş olan odyometristler açıkta kalmaktadır. İşitme kayıplı yeni doğan bebekleri tespit etmek için görevlendirilen personele verilen eğitimler yetersiz. Buna rağmen odyometristlerin, yetkileri gereği, yeni doğan tarama ünitesinde çalışma zorunluluğu bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığının son yıllarda sağlık personeli alımlarında odyometrist atamaları diğer sağlık bölümlerinin gerisinde kalmaktadır. Mezun sayısının giderek artması, alımların az olması ve yanlış istihdam sonucu odyometristler işsizlik sorunu yaşamakta ve mağdur edilmektedir. Önemli olan üniversite açmak değil, binlerce mezuna aynı zamanda iş imkânı sağlayabilmektir” diye konuştu.
YETERSİZ ATAMANIN NEDENİ NEDİR?
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde şu sorulara cevap istedi: Odyometri bölümü mezunlarının toplam sayısı ne kadardır? Geçtiğimiz yıl bu mezunlardan kaçının ataması yapılabilmiştir? Bu alanda yetersiz atama yapılmasının sebebi nedir? Yıllık odyometrist ihtiyacı ne kadardır? Bu ihtiyacın yüzde kaçı ilgili alan mezunları tarafından karşılanmaktadır? 2021 yılı için bu alanda öngörülen kadro sayısı ne kadardır? Yetersiz atama nedeniyle odyometristler yerine diğer sağlık çalışanlarının bu alanda görev yaptıkları bilgisi doğru mudur? Eğer doğruysa bu durum hastalar açısından bir risk yaratmaz mı?