CHP'li Tanal, AKP vekillerinin çalışmalarını inceledi "AKP milletvekillerinin karneleri sıfırla dolu"
AKP grubunun TBMM’nin 27. Dönemindeki yasama ve denetim faaliyetlerini tek tek inceleyen CHP’li Mahmut Tanal, AKP’li vekillerin görevlerini yerine getirmediklerini ortaya çıkardı.
AKP grubunun TBMM’nin 27. Dönemindeki yasama ve denetim faaliyetlerini tek tek inceleyen CHP’li Mahmut Tanal, AKP’li vekillerin görevlerini yerine getirmediklerini ortaya çıkardı.
AKP milletvekillerinin yüzde 97,5’inin soru önergesi yok. Yüzde 78’inin ilk imza sahibi olduğu kanun teklifi bulunmuyor. Genel görüşme, Meclis soruşturması önergesi veren yok. Yüzde 90’ının Meclis araştırma önergesi yer almıyor. Polise “Şerefsiz” diyen AKP Mersin Milletvekili Yılmaz’ın karnesi sıfırla kaplı…
CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, TBMM’nin 27. Dönemine yönelik olarak, 288 AKP milletvekilinin yasama ve denetim faaliyetlerini tek tek inceleyerek, iktidar partisi mensuplarının TBMM’deki karnesini ortaya çıkardı. Sonuç bir hayli düşündürücü! Seçmenlerin seslerini duyurmaları, sorunlarını gündeme getirmeleri için Meclis’e gönderdikleri AKP’li vekillerin tamamına yakınının, iç tüzükten kaynaklı görevlerini yerine getirmedikleri görülüyor.
CHP’li Tanal’ın aktardığı verilere göre, AKP milletvekillerinin yüzde 78’inin, ilk imza sahibi olduğu kanun teklifi bulunmuyor. TBMM Başkanlığı’na ilk imza sahibi olarak hiç kanun teklifi sunmayan AKP’li vekil sayısı, 225.
İktidar partisi mensuplarının yüzde 97.5’i, soru önergesi vermemiş. Hiç soru önergesi hazırlamayan AKP’li sayısı 282’i bulurken, soru önergesinde imzası bulunan 2 vekilin İYİ Parti’den ayrılıp AKP’ye geçenler olduğu, 6 vekilin ise sırf CHP’li belediyeleri hedef almak maksadıyla denetim mekanizmasını hatırladıkları anlaşıldı.
MECBUR KALMADAN KONUŞMAMIŞLAR!
288 AKP millettekilerinden hiçbiri, Meclis genel görüşme önergesi, Meclis soruşturması önergesi vermemiş. AKP’lilerin yüzde 90’ının, ilk imzasının bulunduğu Meclis araştırması önergesi yok. Meclis araştırması önergesinde ilk imzacı konumundaki 27 vekilin ekseriyetinin ise muhalefet partilerinin de desteklediği konularda komisyon kurulması amacıyla metne imza attıkları görülüyor.
AKP grubunun yüzde 26’sının (76 milletvekili) komisyon çalışmaları esnasında hiç konuşma yapmadıkları, toplantılarda söz alıp çalışmalara katkı sunmadıkları, değerlendirmelerde bulunmadıkları tespit edildi.
AKP grubundan 14 milletvekili de TBMM Genel Kurulu’nda ant içme dışında hiç konuşma yapmadı. Çoğu milletvekilinin ise Genel Kurul konuşması bir elin parmaklarını geçmiyor. Birçok AKP milletvekili de parti yönetiminin bütçe görüşmeleri gibi mecburi konularda görevlendirmesi ve muhalefet mensuplarının sataşmaları dolayısıyla istemeye istemeye kürsüye çıkıp konuşma yaptıkları anlaşılıyor.
POLİSE “ŞEREFSİZ” DİYEN VEKİLİN KARNESİ SIFIRLA DOLU!
Trafik polislerine kontrol noktasında “Şerefsiz” diyerek hakaret ettiği ortaya çıkan AKP Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz’ın yasama ve denetim faaliyetleri, tamamen sıfır! Yılmaz’ın ilk imza sahibi olduğu kanun teklifi, yazılı soru önergesi, ilk imza sahibi olduğu Meclis araştırması önergesi, Meclis soruşturması önergesi, Meclis genel görüşme önergesi bulunmuyor.
Yılmaz gibi AKP’nin Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir’in de yasama ve denetim karnesi sıfırla kaplı. Demir’in kanun teklifi ve önergeler konusunda Meclis’te hiçbir çalışması yer almıyor.
KÜRSÜYÜ SADECE YEMİN İÇİN KULLANMIŞLAR
4 dönemdir İstanbul Milletvekili olarak Meclis’te görev yapan CHP’li Mahmut Tanal’ın araştırması, TBMM’de çoğunluğu oluşturan AKP grubuna mensup milletvekillerinin kendilerine oy veren yurttaşları hayal kırıklığına uğrattıklarını gözler önüne serdi.
Yasama, denetim ve temsil görevlerini yerine getirmekten imtina eden AKP milletvekilleri, ant içme, grup talimatı gibi zorunlu haller dışında Genel Kurul’da kürsüye çıkmaktan da kaçınmış. Aralarında partinin üst kademelerinde yer alan isimlerin de yer aldığı 14 AKP’li vekil, yemin etmek dışında kürsüyü kullanmadı. Meclis Genel Kurulu’nda kürsüyü sadece ant içme için kullanan AKP’li vekiller arasında 31 Mart İstanbul seçimlerinde sarfettiği “Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu” sözüyle hafızalara kazınan AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, “Onların oylarının Allah belasını versin” bedduasıyla tepki çeken AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, AKP Genel Sekreteri Fatih Şahin, kamuoyunda “Erdoğan’ın kara kutusu” olarak bilinen Ankara Milletvekili Ali İhsan (Mücahit) Arslan gibi isimler yer alıyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ise ant içme dışında sadece sataşma nedeniyle kürsüyü kullanmış.
AKP’nin tepe noktalarında bulunan, geçmişte Başbakanlık, bakanlık yapan isimlerin, Meclis’teki komisyon faaliyetlerini de önemsemedikleri, komisyonda da konuşma yapmadıkları anlaşılıyor. Yemin etme dışında Genel Kurul’da kürsü yüzü görmeyen Ali İhsan Yavuz ile Mehmet Özhaseki, komisyonda hiç söz almamış. Komisyon konuşması sistemde yer almayan isimler arasında eski Başbakan Binali Yıldırım, eski bakanlar Fikri Işık Taner Yıldız, Ahmet Arslan, Nurettin Canikli, Yalçın Akdoğan, Fatma Betül Sayan Kaya, Tuğrul Türkeş, AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AKP Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal da yerler alıyor.
İYİ PARTİ’DEN AKP’YE GEÇTİKTEN SONRA ÖNERGEYİ BIRAKTILAR
CHP’li Tanal’ın araştırması ayrıca, AKP milletvekillerinin soru önergesi hazırlama alışkanlığının bulunmadığını da ortaya koyuyor. Meclis sisteminde sadece 6 AKP’linin soru önergesi sunduğu görülüyor. Soru önergesi sahibi AKP’lilerden 2’si, İYİ Parti’den istifa eden Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal ile Manisa Milletvekili Tamer Akkal. Çokal ve Akkal’ın, milletvekili seçildikleri İYİ Parti’yle yollarını ayırıp AKP’ye geçtikleri tarihten itibaren bir daha TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunmaması dikkat çekiyor.
SIRF CHP’Lİ BELEDİYELERİ HEDEF ALMAK, BAKANLIKLARI ÖVMEK İÇİN ÖNERGE VERMİŞLER!
Diğer 6 AKP’li vekilin ise sadece CHP’li belediyelere yönelik soru önergesi verdikleri anlaşılıyor. Söz konusu AKP’lilerin önerge metinleri incelendiğinde, sırf CHP’li belediyeleri hedef almak, eleştirmek, bakanlıkları övmek maksadıyla hareket edildiği görülüyor. Muhalefet milletvekillerinin soru önergelerini yasal sürede cevaplandırmayan ya da önergelerini geçiştiren bazı bakanların, AKP’li vekillerin CHP’li belediyeleri hedef alan önergelerine, muhatap kurumun cevabı dışında, Meclis’e gönderilen metne kendilerinin de eklemeler yapmaları, CHP’li belediyeleri suçlayıcı bir üslup takınmaları da dikkatlerden kaçmıyor.
AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Şanverdi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle 16 Temmuz’da Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, övdüğü DSİ’nin yatırımlarının CHP’li Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından sabote edildiğini savunuyor. Şanverdi’den hemen bir gün sonra yine AKP’nin Hatay Milletvekili olan Sabahat Özgürsoy Çelik’in de CHP’li Hatay Büyükşehir Belediyesi’ni ‘söylenti’ üzerine hedef alan bir önerge hazırladığı görülüyor.
AKP Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, CHP’de milletvekilliği görevinde de bulunan Fatma Hürriyet Kaplan’ın yönettiği İzmit Belediyesi’ne ilişkin bir soru önergesi hazırlarken, AKP Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim ise kamuoyunda “Topuklu Efe” olarak bilinen CHP’li Özlem Çerçioğlu’nun başkanlığını yürüttüğü Aydın Büyükşehir Belediyesi için TBMM aracılığıyla bakanlara soru önergesi gönderdi. AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır da Meclis’e sunduğu 2 soru önergesinde, CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni konu edindi. AKP Kütahya Milletvekili İshak Gazel’in ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kadıköy İtfaiye İstasyonu’nda yaşanan elim kazaya ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması için soru önergesi hazırladığı görülüyor.
YEMİN ETME DIŞINDA MECLİS KÜRSÜSÜNE ÇIKMAYAN AKP MİLLETVEKİLLERİ:
Mehmet Altay – Uşak Milletvekili
Mehmet Özhaseki – Kayseri Milletvekili
Aziz Babuşcu – İstanbul Milletvekili
Harun Karacan – Eskişehir Milletvekili
Muhammed Avcı – Rize Milletvekili
Murat Baybatur – Manisa Milletvekili
Jülide Sarıeroğlu – Adana Milletvekili
Ali İhsan Yavuz – Sakarya Milletvekili
İlknur İnceöz – Aksaray Milletvekili
Barış Aydın – Ankara Milletvekili
Fatih Şahin – Ankara Milletvekili
Yıldırım Tuğrul Türkeş – Ankara Milletvekili
Ali İhsan Arslan – Ankara Milletvekili
Alev Dedegil – İstanbul Milletvekili
HİÇ KOMİSYON KONUŞMASI OLMAYAN AKP MİLLETVEKİLLERİ:
Hamdi Uçar – Zonguldak Milletvekili
Meliha Akyol – Yalova Milletvekili
Adnan Günnar – Trabzon Milletvekili
Mustafa Arslan – Tokat Milletvekili
Halil Özşavlı – Şanlıurfa Milletvekili
Halil Özcan – Şanlıurfa Milletvekili
Ahmet Akay – Şanlıurfa Milletvekili
Çiğdem Karaaslan – Samsun Milletvekili
Ali İhsan Yavuz – Sakarya Milletvekili
Hayati Yazıcı – Rize Milletvekili
Muhammed Avcı – Rize Milletvekili
Ergün Taşçı – Ordu Milletvekili
Selim Gültekin – Ordu Milletvekili
Mehmet Emin Şimşek – Muş Milletvekili
Şeyhmus Dinçel – Mardin Milletvekili
Cengiz Demirkaya – Mardin Milletvekili
Murat Baybatur – Manisa Milletvekili
Leyla Şahin Usta – Konya Milletvekili
Gülay Samancı – Konya Milletvekili
Fikri Işık – Kocaeli Milletvekili
Taner Yıldız – Kayseri Milletvekili
Mehmet Özhaseki – Kayseri Milletvekili
Metin Çelik – Kastamonu Milletvekili
Ahmet Arslan – Kars Milletvekili
Mehmet Cihat Sezal – Kahramanmaraş Milletvekili
Mahir Ünal – Kahramanmaraş Milletvekili
Mahmut Atilla Kaya- İzmir Milletvekili
Cemal Bekle – İzmir Milletvekili
Binali Yıldırım – İzmir Milletvekili
Serkan Bayram – İstanbul Milletvekili
Rümeysa Kadak – İstanbul Milletvekili
Osman Boyraz – İstanbul Milletvekili
Nurettin Canikli – İstanbul Milletvekili
Numan Kurtulmuş – İstanbul Milletvekili
Mustafa Ataş – İstanbul Milletvekili
Mehmet Doğan Kubat – İstanbul Milletvekili
İsmet Uçma – İstanbul Milletvekili
Halis Dalkılıç – İstanbul Milletvekili
Fatma Betül Sayan Kaya – İstanbul Milletvekili
Erol Kaya – İstanbul Milletvekili
Erkan Kandemir – İstanbul Milletvekili
Emine Sare Aydın – İstanbul Milletvekili
Aziz Babuşcu – İstanbul Milletvekili
Alev Dedegil – İstanbul Milletvekili
Mehmet Uğur Gökgöz – Isparta Milletvekili
Hüseyin Şanverdi – Hatay Milletvekili
Sabahat Özgürsoy Çelik – Hatay Milletvekili
Husret Dinç – Hakkari Milletvekili
Müslüm Yüksel – Gaziantep Milletvekili
Harun Karacan – Eskişehir Milletvekili
Selami Altınok – Erzurum Milletvekili
Burhan Çakır – Erzincan Milletvekili
Zülfü Tolga Ağar – Elazığ Milletvekili
Metin Bulut – Elazığ Milletvekili
İbrahim Halil Fırat – Adıyaman Milletvekili
İlknur İnceöz – Aksaray Milletvekili
Mustafa Levent Karahocagil – Amasya Milletvekili
Ali İhsan Arslan – Ankara Milletvekili
Hacı Turan – Ankara Milletvekili
Yalçın Akdoğan – Ankara Milletvekili
Yıldırım Tuğrul Türkeş – Ankara Milletvekili
Mustafa Köse – Antalya Milletvekili
Sena Nur Çelik – Antalya Milletvekili
Adil Çelik – Balıkesir Milletvekili
Belgin Uygur – Balıkesir Milletvekili
Fettani Battal – Bayburt Milletvekili
Feyzi Berdibek – Bingöl Milletvekili
Cemal Taşar – Bitlis Milletvekili
Bayram Özçelik – Burdur Milletvekili
Efkan Ala – Bursa Milletvekili
Salim Çivitcioğlu – Çankırı Milletvekili
Ahmet Sami Ceylan – Çorum Milletvekili
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Galatasaray | 11 | 31 |
2. Fenerbahçe | 11 | 26 |
3. Samsunspor | 12 | 25 |
4. Eyüpspor | 12 | 22 |
5. Beşiktaş | 11 | 21 |
6. Göztepe | 11 | 18 |
7. Sivasspor | 12 | 17 |
8. Başakşehir | 11 | 16 |
9. Kasımpasa | 12 | 14 |
10. Konyaspor | 12 | 14 |
11. Antalyaspor | 12 | 14 |
12. Rizespor | 11 | 13 |
13. Trabzonspor | 11 | 12 |
14. Gaziantep FK | 11 | 12 |
15. Kayserispor | 11 | 12 |
16. Bodrumspor | 12 | 11 |
17. Alanyaspor | 11 | 10 |
18. Hatayspor | 11 | 6 |
19. A.Demirspor | 11 | 2 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Kocaelispor | 12 | 25 |
2. Bandırmaspor | 12 | 24 |
3. Erzurumspor | 12 | 22 |
4. Karagümrük | 12 | 21 |
5. Igdir FK | 12 | 21 |
6. Ankaragücü | 12 | 19 |
7. Ahlatçı Çorum FK | 12 | 19 |
8. Boluspor | 12 | 18 |
9. Şanlıurfaspor | 12 | 18 |
10. Ümraniye | 13 | 18 |
11. Pendikspor | 13 | 18 |
12. Manisa FK | 12 | 17 |
13. Esenler Erokspor | 12 | 17 |
14. Keçiörengücü | 12 | 15 |
15. Gençlerbirliği | 12 | 15 |
16. İstanbulspor | 12 | 14 |
17. Amed Sportif | 12 | 14 |
18. Sakaryaspor | 12 | 13 |
19. Adanaspor | 12 | 7 |
20. Yeni Malatyaspor | 12 | -3 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Liverpool | 11 | 28 |
2. M.City | 11 | 23 |
3. Chelsea | 11 | 19 |
4. Arsenal | 11 | 19 |
5. Nottingham Forest | 11 | 19 |
6. Brighton | 11 | 19 |
7. Fulham | 11 | 18 |
8. Newcastle | 11 | 18 |
9. Aston Villa | 11 | 18 |
10. Tottenham | 11 | 16 |
11. Brentford | 11 | 16 |
12. Bournemouth | 11 | 15 |
13. M. United | 11 | 15 |
14. West Ham United | 11 | 12 |
15. Leicester City | 11 | 10 |
16. Everton | 11 | 10 |
17. Ipswich Town | 11 | 8 |
18. Crystal Palace | 11 | 7 |
19. Wolves | 11 | 6 |
20. Southampton | 11 | 4 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Barcelona | 13 | 33 |
2. Real Madrid | 12 | 27 |
3. Atletico Madrid | 13 | 26 |
4. Villarreal | 12 | 24 |
5. Osasuna | 13 | 21 |
6. Athletic Bilbao | 13 | 20 |
7. Real Betis | 13 | 20 |
8. Real Sociedad | 13 | 18 |
9. Mallorca | 13 | 18 |
10. Girona | 13 | 18 |
11. Celta Vigo | 13 | 17 |
12. Rayo Vallecano | 12 | 16 |
13. Sevilla | 13 | 15 |
14. Leganes | 13 | 14 |
15. Getafe | 14 | 13 |
16. Deportivo Alaves | 13 | 13 |
17. Las Palmas | 13 | 12 |
18. Espanyol | 12 | 10 |
19. Real Valladolid | 14 | 9 |
20. Valencia | 11 | 7 |