Urfa'nın DEDAŞ sorunu çözülecek!

CHP'li Mahmut Tanal'ın haftalardır memleketi Şanlıurfa ve diğer GAP illerinin elektrik sorununu ısrarla Meclis gündemine getirmesi üzerine telefona sarılıp Enerji Bakanı Fatih Dönmez'le görüşen AKP'li Komisyon Başkanı Yılmaz Tunç, sorunun çözüleceğini açıkladı. Tunç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın taraflarla görüşeceğini bildirdi.

Gündem 30.07.2020, 09:54 30.07.2020, 09:54
Urfa'nın DEDAŞ sorunu çözülecek!

CHP'li Mahmut Tanal'ın haftalardır memleketi Şanlıurfa ve diğer GAP illerinin elektrik sorununu ısrarla Meclis gündemine getirmesi üzerine telefona sarılıp Enerji Bakanı Fatih Dönmez'le görüşen AKP'li Komisyon Başkanı Yılmaz Tunç, sorunun çözüleceğini açıkladı.

Tunç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın taraflarla görüşeceğini bildirdi.

Tanal, "İktidarı çözüme zorladık, başardık" dedi.


Sansür tartışmalarını beraberinde getiren sosyal medyaya ilişkin kanun teklifinin kabul edildiği Meclis Genel Kurulu'ndaki birleşimde CHP'nin Şanlıurfa kökenli vekili Mahmut Tanal'ın ısrarlı çıkışı ve tepkisi üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'le görüşen AKP'li TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yılmaz Tunç, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak'ta çiftçilerin ve yurttaşların DEDAŞ'la olan elektrik sorununun çözüleceğini açıkladı. Tunç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın taraflarla bir görüşme gerçekleştireceğini aktardı.




TANAL: İKTİDARI ÇÖZÜME ZORLADIK VE BAŞARDIK



Komisyon Başkanı Yılmaz Tunç'la karşılıklı konuşmalarının yansıdığı tutanak metinlerini sosyal medya hesabı üzerinden paylaşan Mahmut Tanal, "Şanlıurfalı hemşerilerim, birlikte başardık! DEDAŞ, elektrik sorunu konusunda iktidarı çözüme zorladık ve başardık. Dün konuyu tekrar Meclis'te gündeme getirmemiz üzerine Ak Parti söz verdi. Sorun çözülüyor. İktidar sözünde durmazsa o zaman hesabını hep birlikte sorarız!" ifadelerini kullandı.




"KOMİSYON BAŞKANININ 20 GÜN ELEKTRİĞİ KESİK OLSA BEKLER Mİ?"



Sosyal medya düzenlenmesinin sabaha kadar görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu'nun önceki günkü birleşiminde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, çoklu baro düzenlenmesinin görüşüldüğü süreçte de GAP bölgesindeki Şanlıurfa'yla birlikte Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde çiftçilerin ve yurttaşların elektrik dağıtım şirketi DEDAŞ'la yaşadığı elektrik sorununu gündeme getirdiğini, konuyu AKP'li TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yılmaz Tunç aracılığıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e sorduğunu, Dönmez'in kendisine cevap vereceğinin söylendiğini belirterek, "Ancak hâlen Şanlıurfa'nın elektrikleri kesik. Şanlıurfa'nın elektriklerinin kesik olması nedeniyle tarlada ürünler kuruyor susuzluktan dolayı ve hayvanlar da susuzluktan dolayı telef oluyor. Sayın Adalet Komisyonu Başkanı, 'Enerji Bakanı size yazılı cevap verecek' dedi. Şanlıurfalıların şu anda elektrikleri kesik, daha ne kadar bekleyecekler? Ülkenin hiçbir şehrinde elektrikler bu kadar kesilmiyor. Şanlıurfa'da elektriklerin özel olarak kesilmesinin sebebi nedir? Yani şu anda Meclis Başkan Vekilimiz de (Nimetullah Erdoğmuş) Şanlıurfa Milletvekili. Urfalıların bu mağduriyeti ne zaman giderilecek Sayın Başkanım? Komisyon Başkanı ilk söylediği lafı tutmadı, şimdi ben sizden bekliyorum. Milletvekilleri suspus, sessiz yani Urfalılarla ilgilenmiyorlar. Urfalıların suçu Ak Parti'ye oy vermek mi? Yazıktır günahtır" dedi.


Tanal'ın tepkisinin ardından söz alan Komisyon Başkanı Yılmaz Tunç, konuyu Bakan Dönmez'e ileteceklerini söyledi.


Bu cevap üzerine araya giren CHP'li Tanal, "Sayın Başkanım, Komisyon Başkanı'nın evinin 20 gündür elektriği kesik olsa bekler mi? Şanlıurfa'nın elektrikleri 20 gündür kesik. Yazık günah değil mi? Başkan da geçen hafta Urfa'daydı. Yani lütfen, sizden istirham ediyorum" ifadelerini kullandı.




"TELEFONA SARILIN, ENERJİ BAKANINI ARAYIN"


İlerleyen dakikalarda birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş'un tekrar söz hakkı tanıdığı CHP'nin Şanlıurfa kökenli vekili Mahmut Tanal, Şanlıurfa'nın elektrik sorununun çözülmediğini kaydetti.

Tekrar Şanlıurfa'nın elektrik sorunundan bahsettiği için bazı milletvekillerinin gülmesi üzerine ise Tanal şöyle devam etti: "Yani, artık millet gülüyor, mahsuller orada kuruyor, hayvanlar telef oluyor. Şanlıurfa Belediyesi tabii büyükşehir olduğu için, o köyler mahalleye dönüştüğü için temizlikleri yapılmıyor, çöpleri toplanmıyor, yolların asfaltı yapılmıyor, suları akmıyor vatandaşın. Belediye hem hizmet vermiyor hem elektrikler kesik. Şu anda, Komisyon Başkanı diyor ki: 'Ben, Enerji Bakanına söyledim.' Ya, Sayın Başkan senin elektriğin 20 gün kesik olsa sen dayanır mısın? Urfalılar dayanıyor orada ya! 9 milletvekili verdi, Allah'tan korkmuyor musunuz? Ya, bir telefona sarılın, şu an Enerji Bakanını arayın bir! Yarına niye bekletiyorsunuz bunu siz? Yani, elektriksiz kalabiliyor musunuz siz? Siz kalamayınca bunu Urfalılardan niçin istiyorsunuz? Sayın Başkanım, yani, siz de oranın milletvekilisiniz, bari siz ağırlığınızı koyun."


Tanal'ın Şanlıurfa'dan milletvekili seçildiğini hatırlattığı ve sorunla ilgilenmesini istediği Meclis Başkanvekili Nimettullah Erdoğmuş, "Hassasiyetinize biz de katılıyoruz Sayın Tanal" diye konuştu.

Tanal'a cevap veren Komisyon Başkanı Yılmaz Tunç, "Sayın Tanal, bu hususu ilettik. Siz, geneli üzerindeki görüşmelerde de yine Şanlıurfa'nın elektrik problemini dile getirmiştiniz, yine tekrar ettiniz. Bu konunun üzerinde milletvekillerimiz de hassasiyetle duruyor" şeklinde konuştu.


Tanal, "Bir ay geçti Başkanım, bir ay ya! Nasıl olacak?" diyerek araya girdi.

Tanal tepkisini "Sorularımızı taca atıyor Sayın Başkan. Yani, Adalet Komisyonu Başkanı, Enerji Bakanı'yla görüşmüyor. Urfa'nın elektrikleri kesik. 20 gün sizin evinizde elektrik kesik olsa ne yaparsınız?" şeklinde tepkisini sürdürdü.




KOMİSYON BAŞKANI TUNÇ: SORDUK BAKANA, HALLEDİLİYOR


Teklifin 4'üncü maddesine ilişkin verilen önerge üzerinde partisi adına konuşmak üzere kürsüye çıkan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, konuşmasının son bölümünü yine Şanlıurfa'nın DEDAŞ'la yaşadığı elektrik sorununa ayırarak, "Bir ay öncesi Şanlıurfa'nın elektriğini söyledim. Aynı şekilde Sayın Meclis Başkanı Vekili burada, Şanlıurfa milletvekili. 9 Ak Parti'li Urfa milletvekili var. Ya arkadaşlar, Urfa'nın elektrik sorununu gelip kanunla halledin" dedi.


TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yılmaz Tunç, "Sorduk Bakan'a" derken, Tanal da "Halledin kardeşim" diyerek Tunç'a cevap verdi.


Tunç'un "Hallediyor hallediyor, çözüyor" ifadelerini kullandığı duyuldu.


Konuşmasını sürdüren Tanal, "Sizin evinizin elektriği kesik olsa bir ay elektriksiz kalır mısınız, yazık günah değil midir? Türkiye'de 81 tane il var, 81 ile tek tek bakarsak Şanlıurfa kadar elektriği kesilen başka bir vilayet var mı, başka bir il var mı? Şimdi 30 tane büyükşehir var, 30 tane büyükşehrin tüm köy yolları yapılmış değil mi? Şanlıurfa'nın köy yolları niye asfaltlı değil, niye yapılmıyor? İlçeler arasında belediye otobüsleri niye çalışmaz, o köylerin çöpleri niye toplanmaz, o elektrikler niye kapalı, yazık günah değil mi?" ifadelerini kullandı.


Tanal, AKP sıralarından "Sayın Tanal, Sayın Tanal" sesleri yükselmesi üzerine de "Oradan laf atacağınıza gelin buradan vatandaşa hizmet için bir laf söyleyin Allah rızası için ya!" sözleriyle tepki gösterdi.


Tanal'ın bu tepkisiyle CHP sıralarından alkışlar yükseldi.



CHP SIRALARINDAN "BRAVO" SESLERİ YÜKSELDİ


CHP'li vekil Mahmut Tanal, soru cevap bölümünde de Kurban Bayramı'nı kutlarken "Şanlıurfa'yı bari, hiç olmazsa Kurban Bayramı'nda elektriksiz ve susuz bırakmayın arkadaşlar" dedi.
CHP sıralarından tekrar "Bravo" sesleri, alkışlar yükseldi.




"BU PROBLEM ÇÖZÜLECEK"


AKP'li Adalet Komisyonu Başkanı Yılmaz Tunç'un milletvekillerinin sorularını cevaplandırdığı sırada Tanal, "Cereyanlar ne olacak Şanlıurfa'daki" şeklinde laf attı.


Tanal'ın bu çıkışı üzerine Başkan Tunç, GAP bölgesindeki elektrik sorununun çözüleceğini belirterek, "Şanlıurfa'yla ilgili de takiplerimiz devam ediyor, Sayın Tanal. Buradaki sorun elektrik dağıtım şirketlerinin iki yıldan fazla zamandır alacaklarını tahsil edememesinden kaynaklanan bir durum olduğu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızla yaptığımız görüşmede bu ifade edildi. Yarın da Cumhurbaşkanı Yardımcımızla taraflar arasında bir toplantı düzenlenecek ve bu problem çözülecek" dedi.


Tunç devamında "Bu problemin çözülmesine yönelik girişimler devam ediyor. Teşekkür ediyoruz duyarlılığınız için Sayın Tanal" diyerek sözlerini tamamladı.



ŞANLIURFALILARDAN TANAL'A TEŞEKKÜR YAĞMURU


 

GAP bölgesinin, Şanlıurfa'nın haftalardır yaşadığı elektrik sorununun çözüme kavuşacağı yönündeki açıklamalardan sonra Şanlıurfalılar sosyal medya üzerinden hemşerileri CHP'li Mahmut Tanal'a teşekkürlerini iletti.

Sorunun Tanal'ın ısrarlı girişimleriyle çözüme kavuştuğunu vurgulayan Şanlıurfalılar, "Sayın vekilim, Şanlıurfa'nın elektrik sorunu sizin sayenizde çözülecek", "Kavurmacılar utansın. DEDAŞ'ın zulmüne dur dedin. İyi ki varsın", "Sayenizde Urfa'nın adı geçiyor Meclis'te", "Urfa'nın Tarım Bakanı bile dokunamamıştı bu soruna. CHP herkes için var" şeklinde hemşerileri Tanal'a teşekkür etti.



TANAL'DAN PEŞ PEŞE HAMLELER!


Elektrik dağıtım şirketi DEDAŞ'ı Kamu Denetçiliği Kurumu ve EPDK'ya şikayet eden Tanal, konuyla ilgili Meclis'e soru önergesi de sunmuştu. Tanal, milletvekili arkadaşlarıyla birlikte ayrıca Şanlıurfa ve diğer illerin elektrik sorunuyla ilgili Meclis'te bir Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi ve acilen Genel Görüşme talep etti.

Yorumlar (0)
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 28 71
2. Fenerbahçe 28 68
3. Samsunspor 29 51
4. Beşiktaş 27 47
5. Eyüpspor 29 47
6. Başakşehir 28 42
7. Antalyaspor 29 39
8. Göztepe 27 38
9. Gaziantep FK 27 38
10. Kasımpaşa 28 38
11. Trabzonspor 28 36
12. Konyaspor 29 34
13. Rizespor 28 34
14. Bodrum FK 29 33
15. Kayserispor 28 33
16. Sivasspor 29 31
17. Alanyaspor 29 31
18. Hatayspor 28 19
19. A.Demirspor 28 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 32 63
2. Karagümrük 32 59
3. Erzurumspor 32 54
4. Gençlerbirliği 32 54
5. İstanbulspor 32 52
6. Bandırmaspor 32 52
7. Ahlatçı Çorum FK 32 47
8. Amed Sportif 32 47
9. Ümraniye 32 46
10. Keçiörengücü 32 45
11. Esenler Erokspor 32 45
12. Boluspor 32 45
13. Iğdır FK 32 45
14. Pendikspor 32 42
15. Sakaryaspor 32 42
16. Ankaragücü 32 38
17. Şanlıurfaspor 32 37
18. Manisa FK 32 37
19. Adanaspor 32 27
20. Yeni Malatyaspor 32 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 31 73
2. Arsenal 31 62
3. Nottingham Forest 31 57
4. Chelsea 31 53
5. M.City 31 52
6. Aston Villa 31 51
7. Newcastle 29 50
8. Fulham 31 48
9. Brighton 31 47
10. Bournemouth 31 45
11. Crystal Palace 30 43
12. Brentford 31 42
13. M. United 31 38
14. Tottenham 31 37
15. Everton 31 35
16. West Ham United 31 35
17. Wolves 31 32
18. Ipswich Town 31 20
19. Leicester City 30 17
20. Southampton 31 10
Takımlar O P
1. Barcelona 30 67
2. Real Madrid 30 63
3. Atletico Madrid 30 60
4. Athletic Bilbao 30 54
5. Villarreal 29 48
6. Real Betis 30 48
7. Celta Vigo 30 43
8. Real Sociedad 30 41
9. Rayo Vallecano 30 40
10. Mallorca 30 40
11. Getafe 30 39
12. Sevilla 30 36
13. Girona 30 34
14. Osasuna 29 34
15. Valencia 30 34
16. Espanyol 29 32
17. Deportivo Alaves 30 30
18. Leganes 29 27
19. Las Palmas 30 26
20. Real Valladolid 30 16