Sivrihisar İlçesi Zeyköy Mahallesi’nde faaliyet gösteren ve mermer ocağı için kapasite artışı ile Alpu İlçesi Esence Mahallesi’nde kurulması planlanan altın ve gümüş ocağı için alınan ÇED kararlarına, bölge halkının da talebi ile dava açan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, iki davayı da kazanarak doğaya verilecek büyük zararın önüne geçti.
Tarım arazilerinin tarım dışı kullanılması için planlanan her türlü çalışmanın karşısında olan Büyükşehir Belediyesi, Sivrihisarlı ve Alpulu vatandaşların da isteği ile iki bölgeye zarar verecek projelere karşı dava açtı. Konuyla ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı yetkilileri “Sivrihisar ilçesi Zeyköy Mahallesinde bulunan Mermer Ocağı Kapasite Artışı ve Kırma Eleme Tesisi İlavesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı” vermiştir. İncelemelerimiz ve bölge halkı ile istişarelerimiz sonucu Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı’nın iptali için dava açtık. Mevcut tesis, 494 bin 300 metrekare alanda 120 bin metreküp kapasite ile çalışmaktaydı. ÇED Olumlu Kararı ile faaliyet alanı 902 bin 500 metrekare alana büyütülerek, kapasitesi 900 bin metreküpe çıkarılacaktı. Faaliyet alanı 886 bin 100 metrekaresi orman alanından oluştuğu için, açtığımız davada bu genişlemenin orman alanına büyük zarar vereceğini dile getirdik. Mahkeme de bilirkişi incelemesi sonucunda, proje için maden çıkarılırken oluşacak pasanın, dik yamaçtan aşağı doğru dökülmesinin ormana zarar vereceğini, küçük kayaç ve tozların yağışlarla birlikte tarlalara taşınmasına neden olacağını ve bölge tarımına olumsuz etki edeceğini, orman ve tarım alanlarının tahrip edileceğini, toprak yapısı ve yeraltı sularının olumsuz etkilenmesine sebep olacağını, kazı alanı içerisinde bulunan kuru derelerin yağışlı zamanlarda yüzey sularını ormana taşıyarak, orman bitkisi üzerinde olumsuz etkiler oluşturacağını gerekçe göstererek ÇED Olumlu Kararı’nı itiraz yolu kapalı olmak üzere iptal etmiştir. Ayrıca, Alpu İlçesi Esence Mahallesi'nde planlanan Altın Gümüş Ocağı Projesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı vermiştir. Projenin Alpu Büyük Ovası'nın verimli tarım arazilerine zarar vereceğinden itiraz ettik. Alpulu tarım üreticilerimiz zaten ekonomik olarak zor günler geçirirken, bir de tarım arazilerine zarar gelmesiyle daha zor durumda kalabilirdi. “ÇED Gerekli Değildir” kararına açtığımız davada da bilirkişi heyeti, ocak ve pasa alanında yağışlar sonucunda yüzey suyundan ekili arazilerin etkilenebileceğini, ocak altındaki yeraltı suyunun kirlenme olasılığının bulunduğunu, Uyuzhamam Mahallemizin su deposuna patlamalar ile zarar verilebileceğini mahkemeye iletmiştir. Mahkeme Heyeti de tüm bu nedenler ile tarımsal potansiyeli yüksek olan ve Bakanlar Kurulu Kararı ile Büyük Ova olarak belirlenen Alpu Ovası sınırları içinde yer alan Altın ve Gümüş Ocağı Projesi için 'ÇED Gerekli Değildir' kararının mevzuata ve hukuka uygun olmadığını belirterek iptal etmiştir” şeklinde bilgi verdi.
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Eskişehir’in toprağına, suyuna ve vatandaşların sağlığına zarar verecek her türlü projenin karşısında olmaya devam edeceklerini ifade ettiler.