CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Aile Sağlığı Merkezleri'nin sorunlarını Meclis'e taşıdı. Gök "2020 Mart ayı itibariyle ülkemizde etkisini sürdüren Covid-19 salgının yarattığı koşullar sağlık sistemimizdeki eksiklik ve sorunları gün yüzüne çıkartmaya devam etmektedir. Aşılama konusunda yetkilendirilmesi beklenen Aile Sağlığı Merkezlerinin(ASM) önemli bir kısmında aile hekimi ve hemşire eksiklikleri bulunmakta, salgın sürecinde kullanıma uygun giriş-çıkış kapı sistemleri ve bekleme salonu bulunmamaktadır. Ülkemizde Covid-19 aşılarının uygulanmaya başlanacağı tarih itibariyle yurttaşlarımıza milyonlarca doz aşı uygulanacağı öngörülmekte ancak ASM’lerin yüksek miktarlarda aşı için soğuk zincir sağlayacak olanağı ve ekipmanı bulunmamaktadır. Sağlık uzmanları iyi planlanmamış bir aşı sisteminin başarısızlıkla sonuçlanacağının altını çizmekte, hazırlıksız başlanan bir aşılamanın ASM’lerde kaos yaratacağının altını çizmektedirler" ifadelerini kullandı.
2020 Mart ayı itibariyle ülkemizde etkisini sürdüren Covid-19 salgının yarattığı koşullar sağlık sistemimizdeki eksiklik ve sorunları gün yüzüne çıkartmaya devam etmektedir. Aşılama konusunda yetkilendirilmesi beklenen Aile Sağlığı Merkezlerinin(ASM) önemli bir kısmında aile hekimi ve hemşire eksiklikleri bulunmakta, salgın sürecinde kullanıma uygun giriş-çıkış kapı sistemleri ve bekleme salonu bulunmamaktadır. Ülkemizde Covid-19 aşılarının uygulanmaya başlanacağı tarih itibariyle yurttaşlarımıza milyonlarca doz aşı uygulanacağı öngörülmekte ancak ASM’lerin yüksek miktarlarda aşı için soğuk zincir sağlayacak olanağı ve ekipmanı bulunmamaktadır. Sağlık uzmanları iyi planlanmamış bir aşı sisteminin başarısızlıkla sonuçlanacağının altını çizmekte, hazırlıksız başlanan bir aşılamanın ASM’lerde kaos yaratacağının altını çizmektedirler. Yurttaşlarımız salgın etkilerinin azalması ümidiyle aşılama çalışmalarının başlamasını beklerken sürecin etkin ve sorunsuz yürütülmesi için yeterli imkanların sağlanmasına yönelik hangi çalışmaların yürütüldüğü merak konusu haline gelmiştir.
Bu bilgiler ışığında:
- Covid-19 aşısının uygulama takvimi ve yöntemi belirlenmiş midir? Belirlendiyse konuya ilişkin detayları açıklar mısınız?
- Türkiye’de bulunan ASM sayısını ve bu ASM’lerde görev yapan hekim ve hemşire sayılarını illerimize göre açıklar mısınız?
- ASM’lerde bulunan aşı soğuk zinciri olanaklarına göre ASM’lerin muhafaza edebileceği aşı dozu sayılarını illerimize göre açıklar mısınız?
- Ülke genelinde salgın koşullarına uygun giriş-çıkış kapıları ve hasta bekleme salonu bulunmayan ASM’lerin sayılarını illerimize göre açıklar mısınız?
- ASM’lerin Covid-19 aşısı uygulamalarında karşılaşacağı sorunların giderilmesi için hangi çalışmalar yürütülmektedir?