"Sağlıkta kara tablo"

Zonguldak

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş, sağlık çalışanlarını maruz kaldığı şiddetin önlenmesi ile ilgili olarak, Beyaz Kod ve cezaları arttıran düzenlemelerin şiddeti engellemediğini ifade etti.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş, sağlık çalışanlarını maruz kaldığı şiddetin önlenmesi ile ilgili olarak, Beyaz Kod ve cezaları arttıran düzenlemelerin şiddeti engellemediğini ifade etti.

Sağlık Bakanı, Ünal Demirtaş’ın söylediklerini doğrulayarak; “Bildiğiniz gibi, bunun la ilgili Meclis te geçen yasayla “İfadelerin iş yerinde alınması, salıverilmenin önüne geçilmesi, kasten işlenen şiddet s uçlarına karşılık cezaların yarı oranında arttırılması, hapis cezalarının ertelenemeyeceği ”şeklindeydi. Bu yeterli oldu mu? Olmadı” dedi.

BAKANDAN TUHAF SAVUNMA

Sağlık Bakanlığı’nın Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinde, Ünal Demirtaş’ın doktorların istifa ederek yurtdışına gittiklerini ifade etmesi üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca; “ Pandemiyle, dünya, sağlık çalışanlarının önemini anladı. Bu noktada, gerçekten, 1 milyon 240 bin sağlık ordumuz b ir ve beraber olarak bu süreçte olabildiğince özverili ve fedakâr çalıştılar ama aynı durumu -Avrupa hazırlıklı olmadığı için, gelişmiş ülkeler hazırlıklı olmadığı için, pandemiye hazırlıksız yakalandıkları için - orada görülen sorunları biz Türkiye 'de görmedik. O sorunları yaşayan Avrupa, şimdi, sağlık çalışanlarının imkânlarını daha da arttırmaya başladı; yurt dışın a gidişin sebebi de bu “ dedi .

HER YIL 1000 DOKTOR TÜRKİYE’Yİ TERK EDİYOR

Sağlık Bakanı’nın bu açıklamasını değerlendiren Ünal Demirtaş; “Sayın Fahrettin Koca son derece tuhaf bir açıklama yaptı. Hem şiddet rakamları hem de istifa edip yurtdışına gitmek için başvuran doktor sayıları, her geçen yıl artmaktadır. Yanlış sağlık politikaları nedeniyle doktorlar kamudan istifa etmekte ve akın akın yurt dışına gitmektedirler. 2021'de istifa eden doktor sayısı 4.776'ya yükselmiştir. Son dört yılda toplam 13.496 doktor istifa etmiştir. 2012 yılında 59 olan yurt dışına giden doktor sayısıysa 2021 yılında yaklaşık 17 kat artarak 967'ye çıkmıştır. Sadece ekim ayında müracaat eden doktor sayısıysa 144'tür. Yani yaklaşık her yıl bin doktor ülkemizi terk ederek çalışmak için yurt dışına gitmektedir. Bu veriler sağlıktaki kötü tabloyu ortaya koymaktadır. Herşey son derece açık bir şekilde ortadayken Fahrettin Koca, Türkiye’de sorunsuz bir sağlık tablosu varmış gibi davranıyor” ifadelerine yer verdi.

BASINA YANSIYAN ŞİDDET VAKALARI BUZDAĞININ GÖRÜNEN KISMI

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş, Sağlık Bakanlığı'nın 2022 yılı bütçesi üzerine yaptığı konuşmasında Türkiye’de şiddet vakalarındaki artışın çok yüksek olduğunu ifade etti. CHP’li vekil konuşmasında; “Beyaz Kod, görevi nedeniyle çalışırken sağlık çalışanlarına karşı işlenen suçlar sebebiyle ceza hukuku kapsamında yürütülmekte olan işlemler ve davaların kayıt altına alındığı ve takibin yapıldığı bir uygulamadır. Bakanlığınızın resmî verilerine göre, 1/6/2012 ile 1/4/2021 tarihleri arasında toplam 110.475 Beyaz Kod vakası yaşanmıştır. Ancak Aile Hekimliği Çalışanları Sendikasının araştırmasına göre, şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarından sadece yüzde 50,4'ü Beyaz Kod vermiştir. Yani son dokuz yılda müracaat etmeyenleri de dâhil ettiğimizde en az 220 bin sağlıkta şiddet vakası yaşanmıştır. Buna göre, resmî verilere göre, her yıl ortalama en az 12.200 Beyaz Kod vakası yaşanmaktadır. Şiddetin önlenmesi için yapılan Beyaz Kod uygulaması, şiddete yönelik cezaların artırılması gibi önlemler maalesef caydırıcı olmamış, yetersiz kalmış ve sorunu çözmemiştir” dedi.

SAĞLIK KURUMLARI YETERSİZ, İŞ YÜKÜ AĞIR, ÇALIŞMA SÜRELERİ UZUN

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, sağlıkta şiddetin genel sağlık politikalarındaki yanlışlıklardan ve sosyal sorunlardan bağımsız değerlendirilemeyeceğine vurgu yaptığı konuşmasında ; “Sağlık çalışanlarına yönelen şiddetin sebeplerine baktığımızda, sağlık hizmetlerinin kalitesiz ve yetersiz oluşu, sağlık kurumlarındaki fiziki eksiklikler, personel sayısındaki yetersizlikler, hasta çokluğu ve uzun bekleme süreleri, sağlık çalışanı ile vatandaşın karşı karşıya getirilmesi gibi başlıklar öne çıkmaktadır” dedi. Sağlık Bakanı’nın konuşmasında kendisi ile aynı tespitleri yaptığını söyleyen Ünal Demirtaş; “Sayın Bakan, “Şiddetin önlenmesi için fiziksel ortamların rehabilitasyonu, yorgunluk ve bitkinliğe yol açan aşırı iş yükünün azaltılması gerekir” diyor. Yani bizim yaptığımız tespitlere katılıyor. O halde yıllardır bu sorun neden çözülmüyor?” diye sordu.

SAĞLIKÇILARA HAK ETTİĞİ DEĞERİ VERİN

Sağlık çalışanlarının dünyanın en zor ve önemli işini yaptığını hatırlatan Ünal Demirtaş; “Dünyanın en zor ve en önemli işini yapan sağlık çalışanlarına hak ettikleri değeri ve önemi önce Bakanlık olarak sizin vermeniz gerekmektedir. Bugün sağlık çalışanları diğer meslek gruplarına göre 16 kat daha fazla şiddetle karşılaşmaktadır. Aralıksız otuz altı saat çalışan bir asistan doktorla asgari ücretle çalışan bir işçiyi kutuplaştırıp karşı karşıya getiren yanlış sağlık politikalarından derhal vazgeçmek gerekmektedir. Beş dakikalık muayene süresinin gerçek bir muayene olmadığı hatırlanmalıdır, vatandaşla sağlık çalışanını karşı karşıya getiren politikalardan da vazgeçilmelidir” dedi

İLO’NUN 190 SAYILI İŞYERLERİNDE ŞİDDET VE TACİZİN ÖNELENMESİ SÖZLEŞMESİ ONAYLANMALI

Sağlık çalışanlarına karşı günden güne tırmanan bu şiddet olayları karşısında köklü tedbirlerin alınması gerektiğini belirten CHP’li Demirtaş; “Herkesin şiddet ve tacizden arınmış bir çalışma yaşama hakkı olduğunu kabul eden ILO'nun 190 sayılı İşyerinde Şiddet ve Tacizin Önlenmesi Sözleşmesi hemen onaylanmalıdır. Sağlık kurumlarının fiziki koşulları iyileştirilmeli, muayene ve tedavi hizmetleri için izole alanlar oluşturulmalıdır. Sağlık çalışanlarının insan olduğu unutulmamalıdır” ifadelerine yer verdi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.