"Kayıt parası konusunda ne yaptınız?"

Trabzon

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, TBMM’de verdiği önergeyle bazı devlet okullarında kayıt parası alındığı iddialarını Meclis gündemine taşıyarak, Bakanlığın bu konuyla ilgili neler yaptığını Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, TBMM’de verdiği önergeyle bazı devlet okullarında kayıt parası alındığı iddialarını Meclis gündemine taşıyarak, Bakanlığın bu konuyla ilgili neler yaptığını Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e sordu.

Kaya önergesinde, “Devlet okullarına kayıtta velilerden zorunlu bağış adı altında yüksek meblağlarda kayıt parası istendiği ve okulların eksiklerini karşılamak için çeşitli araç-gereçlerin talep edildiği konusu her yıl kayıt dönemlerinde gündeme gelmektedir. Bu nedenle okul yöneticileriyle velilerin karşı karşıya geldiği ve kamuoyunda çeşitli tartışmaların yaşandığı da bilinmektedir. Kayıt parası konusu Milli Eğitim Bakanlığınca ve iktidar temsilcilerince hep inkar edilmiş ve bugüne kadar bu soruna çare olacak somut bir adım atılmamıştır.” dedi.

“KAYIT PARASI KONUSUNDA BAKANLIK NE YAPTI?”

AKP döneminin 8. Milli Eğitim Bakanı olan Sayın Mahmut Özer’in de önceki bakanlar gibi kamuoyunun tepkilerini azaltmaya yönelik açıklamalar yaparak kayıt parası konusunu inkar ettiğini belirten Kaya, “Sayın Bakanın kayıt parası konusunda şikayet edilmesi durumunda gerekli takibi yapacaklarını beyan etmişti. Kayıt parası veya zorunlu bağış konusunda bugüne kadar kendisine iletilen şikayetlerle ilgili nasıl bir yaptırımda bulunduğu merak konusudur. Sayın Bakan soru önergemize vereceği cevaplarla kamuoyunu aydınlatmalıdır.” dedi.

“TRABZON’DA KAYIT PARASI ALINAN DEVLET OKULU VAR MI?”

Kayıt parasının yanı sıra; devlet okullarında özel sınıfların oluşturulduğu, öğretmenine göre sınıflara fiyat biçildiği ve ‘parası olana’ bağış karşılığı ayrıcalıklı eğitim fırsatı sunulduğu iddialarına da dikkat çeken Kaya, “Trabzon’da bazı devlet okullarında velilerden kayıt parası istenildiği; bunun yanında özel sınıflar oluşturularak 5 bin ile 10 bin lira arasında değişen zorunlu bağışların talep edildiği basına yansıyan haberlerle gündeme gelmiştir. Ayrıca ilgili haberlerde bu paraların AKP’li bir yöneticinin sahibi olduğu kitabevinin pos cihazından kredi kartı ödemesi yoluyla alındığı iddiaları yer almıştır. Bu iddialarla ilgili de kamuoyunun aydınlatılması gerekir.” dedi.

“DEVLET OKULLARINDA DAHİ PARASI OLAN KAYRILIYOR”

Ahmet Kaya, AKP döneminde, adeta özelleştirilen eğitimin bir ticari sektör halini aldığını ve bugün parasız eğitimden ve eğitimde fırsat eşitliğinden bahsetmenin mümkün olmadığını belirterek; “Devlet okullarında dahi parası olanın kayrıldığı bir sistem ve ayrımcılık söz konusudur. Asgari ücretli anne-babaların ve alt gelir grubundaki velilerin okullara kayıtta istenen binlerce lira tutarındaki paraları ödeyebilmesi mümkün değildir. Devlet okullarında kayıt parası alınması ve zorunlu bağış istenmesi Anayasa’mıza da aykırıdır. Parasız-eşit eğitim verilmesi gereken devlet okullarımızdaki ‘paran kadar eğitim alırsın’ anlayışı son bulmalıdır.” dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, soru önergesinde Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e şu soruları yöneltti:

1- 2022-2023 eğitim-öğretim yılı kayıt döneminde Trabzon’daki devlet okullarında zorunlu bağış adı altında kayıt parası alındığına dair herhangi bir şikayet aldınız mı? Aldıysanız, kaç şikayet aldınız ve bu şikayetlerle ilgili herhangi bir inceleme başlattınız mı?

2- 2022-2023 eğitim-öğretim yılı kayıt döneminde Türkiye genelindeki devlet okullarında zorunlu bağış adı altında kayıt parası alındığına dair kaç şikayet aldınız? Bunlardan kaçı hakkında inceleme başlattınız ve herhangi bir yaptırımınız oldu mu?

3- Devlet okullarında ücret karşılığında özel sınıfların oluşturulduğu, bağış parasına göre öğretmen tercihi yaptırıldığı iddiaları doğru mudur? İddialar doğru ise bu uygulamalar bilginiz dahilinde mi yapılmaktadır?

4- Basına yansıyan haberlere göre; Trabzon’da bazı devlet okullarında kayıt parası alındığı, özel sınıf oluşturularak bağış istendiği ve bu ödemelerin AKP’li bir yöneticiye ait olan özel bir kitabevi aracılığıyla alındığı iddialarıyla ilgili herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır?

5- Kayıt esnasında okulların ihtiyaçlarını karşılamak üzere velilerden fotokopi kağıdı, deterjan, sabun, temizlik malzemeleri gibi araç ve gereçlerin talep edildiği iddiaları doğru mudur?

6- Bakanlığınızca devlet okullarına ayrılan bütçeler, okulların personel, temizlik ve benzeri ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli midir?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.