"Öldürmek için değil yaşatmak için kanun yapılmalı"

Tekirdağ

CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, söz konusu teklifte yer alan düzenlemelerin, AKP’nin hayvan hakları politikalarının iflas ettiğini gösterdiğine vurgu yaptı.

CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Nurten Yontar, canlıları öldürmek için değil yaşatmak için kanun çıkarılması gerektiğine vurgu yaparak, “Ortak akılla, dayatma olmadan, herkesin rızası alınarak çözülemeyecek hiçbir sorun yoktur” dedi. CHP’li Vekil, milyonlarca hayvanın uyutulacak olmasının kamu vicdanında derin bir yara açacağı uyarısı yaptı.

Sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeleri içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonunda görüşülmeye başlandı.

CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Nurten Yontar, söz konusu teklifte yer alan düzenlemelerin, AKP’nin hayvan hakları politikalarının iflas ettiğini gösterdiğine vurgu yaptı.

MÜCADELEDE ETKİSİZ KALDIĞININ AÇIK BİR İTİRAFIDIR

Hayvanlarla ilgili hazırlanan kanunun insan merkezli bir yaklaşımla sınırlandırıldığına dikkat çeken Yontar, “Kanunun gerekçe kısmı, şu ana kadar yürütülen politikaların hayvanların yaşamını ve güvenliklerini korumakta, hayvan popülasyonu ile mücadelede etkisiz kaldığının açık bir itirafıdır.

Amacı hayvanların yaşatılması ve korunması olan kanun, ne yazık ki insan merkezli bir yaklaşımla sınırlandırılmaktadır” dedi.

AKP ÇÖZÜMÜ HAYVANLARI ORTADAN KALDIRMAKTA BULMUŞ

Halk sağlığı gerekçe gösterilerek AKP’nin öldürmeyi meşrulaştırma çabasına değinen Yontar, şöyle devam etti: “Sahipsiz hayvanlar, halk sağlığının, çevre sorunlarının, toplumsal barışın, kamu güvenliğinin bozulmasının nedeni olarak gösterilerek, söz konusu teklif meşru gösterilmeye çalışılmıştır. Söz konusu teklife göre kuduz, bulaşıcı hastalık veya tedavi edilemeyen hastalığı olan veya sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara ötanazi yapılacak, yani öldürülecektir.

İnsanların ve hayvanların uyum içinde yaşayabileceği kentlere ihtiyacımız varken, AKP iktidarı çözümü hayvanları toptan ortadan kaldırmakta bulmuştur.

2020 YILINDA KOMİSYON KURULMUŞTU

Teklif ile hayvanlar sahipli ve sahipsiz olarak kategorileştirilmektedir. Sahibi olan hayvanların korunma ve refahlarını sağlama görevi hayvanları sahiplenen gerçek ve tüzel kişilere devredilirken; sahipsiz hayvanlar sahiplendirilinceye kadar bakımevlerinde bakılacaktır. TBMM’de 2020 yılında ‘Hayvanların Haklarının Korunması İle Hayvanlara Eziyet Ve Kötü Muamelelerin Önlenmesi’ için Meclis Araştırması Komisyonu kurulmuş ve tüm partilerin oy birliğiyle 55 maddelik öneri kabul edilmiştir.

KISIRLAŞTIRMA SEFERBERLİK ŞEKLİNDE ÖNERİLMİŞTİ

Bu raporda, hayvan nüfusunun kontrolünü sağlamak için kısırlaştırmanın tüm ülke çapında seferberlik şeklinde uygulanması önerilmiş, hayvanlara yönelik nesli yok etme, öldürme, acımasızca ve zalimce eylemlerde bulunmanın suç kapsamına alınması istenmiştir. Ayrıca kısırlaştırma, rehabilitasyon ve barınak faaliyetleri çerçevesinde Hayvan Hakları Fonu’nun kurulması, bu fonun kaynağının da belediyelerin emlak, çevre, temizlik vergilerinden aktarılacak paylardan, at yarışından, Millî Piyango gibi şans oyunlarından oluşması istenmiştir. Komisyon raporunda kesinlikle ötanazi gibi bir kavram yoktur.

PARA SEÇİM EKONOMİSİNE HARCANDI

Bugün AKP iktidarı, tasarruf tedbirleri kapsamında paranın seçim ekonomisine harcandığını itiraf eder bir şekilde, ‘bu hayvanları uyutalım’, ‘ötenazi yapalım’ yaklaşımı içindedir. Ayrıca teklifte ağırlıklı olarak sorumluluk belediyelere verilirken, 2 yıllık bir süre tanınmıştır. Yerel yönetimler bu süre içerisinde başıboş sokak hayvanlarını toplama görevini yerine getirmezlerse yerel yöneticilere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilecektir.

2020’DE ÇIKARILAN KANUN TAM OLARAK UYGULANMADI

2020’de çıkarılan kanunun tam olarak uygulanmadığını anımsatan CHP’li Vekil, “İlgili bakanlıklar gerekli desteği vermediği için yürürlükte bulunan 2020’de çıkarılan kanun tam olarak uygulanmamış, yönetimler tarafından yeterli sayıda barınak açılamamış, kısırlaştırma yapılamamış ve yeterli personel bu görevler için ayrılmamıştır. Sahiplendirme çalışması yeterince yapılmamıştır” diye konuştu.

KAMU VİCDANINDA DERİN BİR YARA AÇACAK

Hayvanlar toplanmadan önce hastane ve barınakların inşa edilmesi gerektiğini anımsatan Nurten Yontar, “Söz konusu tasarıda hedeflenen sürede sokak hayvanlarının toplanması isteniyor ancak öncelikle hayvan barınaklarının ve hayvan hastanelerinin inşa edilmesi gerekmektedir

Tasarruf tedbirleri kapsamında yerel yönetimlerden kestiğiniz ödeneklerden dolayı nasıl bir çalışma uygulanacaktır? Ne kadarlık bir ödenek verilecektir?

Evcil hayvan satışı ve üretimi kontrol altına alınamamıştır.

Hayvan ve insan dengesinin bir şekilde sağlandığı birçok bölge bulunmakla birlikte hayvan saldırıların olduğu da yadsınamaz bir gerçektir. Ancak milyonlarca hayvanın uyutulacak olması kamu vicdanında derin bir yara açacaktır” uyarısı yaptı.

ÖLDÜRMEK İÇİN DEĞİL YAŞATMAK İÇİN KANUN ÇIKARTILMALI.

CHP’li Vekil Yontar, çözüm olarak şu önerilerde bulundu: “Sorun yaşanan bölgelere eğilerek, Bakanlığın da dahil olduğu altyapı, personel ve kaynak ile insanlığımıza yakışan uygulamaların hayata geçirilmesi gerekmektedir. Topluma uyum sağlamış, rehabilitasyonu yapılmış canlıların, gönüllülerin iş birliği ve desteğiyle alındığı yere bırakılması, kayıt altına alınması, çip takılması, bakımının yapılması, aşılanması, kısırlaştırılması ve sahiplendirilmesi temel yaklaşım olarak ele alınmalıdır.

Burada TBMM’ye düşen görev yıllardır birlikte yaşadığımız, iç içe olduğumuz canlıları öldürmek için değil yaşatmak için kanun çıkartmaktır. Ortak akılla, dayatma olmadan, herkesin rızası alınarak çözülemeyecek hiçbir sorun yoktur.”


 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.