CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) ile Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı’na (YÖKDİL) giren öğrencilerin yaşadığı mağduriyetleri TBMM gündemine taşıdı. Dr. Yüceer, “YDS ve YÖKDİL sınavları için Tekirdağ'da sınav merkezi bulunmamaktadır. Bu nedenle öğrenciler sınava girmek için uzun yollar kat etmek zorunda kalıyor. İl dışına yapılan bu seyahatlerde öğrencilere ekstra maliyet olarak geri dönüyor. Bu durum zaten zor koşullarda eğitim öğretime devam eden öğrencilerimiz için ayrı bir maddi ve manevi mağduriyet oluşturuyor” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer YDS ve YÖKDİL sınavlarına giren öğrencilerin yaşadığı mağduriyetleri Meclis gündemine taşıdı. Dr. Yüceer öğrencilerin yaşadığı sorunlarla ilgili Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.
Tekirdağ’ın 1 milyon 100 binden fazla nüfusu ile Türkiye’nin en büyük 22’inci ili olduğunu anımsatan Dr. Yüceer, “Tekirdağ ilimizde bulunan Namık Kemal Üniversitesi kurulduğu günden bugüne Türkiye’nin en hızlı gelişen üniversitelerinden birisidir. Namık Kemal Üniversitesi’nde yaklaşık 32 bin öğrenci eğitim öğretim hayatına devam etmektedir. Ancak maalesef öğrencilerimizin akademik hayatlarının devamlılığı için gerekli olan yabancı dil sınavları YÖKDİL ve YDS için Tekirdağ’da sınav merkezi bulunmamaktadır. Sınava girecek öğrencilerimiz başvuru kılavuzlarında ‘Adres İline Göre Tercih Edilebilecek Yakın Sınav Merkezleri’ başlığı altında Edirne/Merkez veya İstanbul’un 22 ilçesinden oluşan 5 sınav merkezi tercihi ile karşılaşmaktadır. Tekirdağ Türkiye’nin 30 Büyükşehir’inden bir tanesi. Tekirdağ’da sınava girecek öğrenciler için bir sınav merkezinin olmamasının mantıklı bir açıklaması yok. Sınav merkezleri atanırken ÖSYM’nin Tekirdağ’ı görmezden gelmesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.
“BU SİSTEM ADAYLAR ARASINDA EŞİTSİZLİĞE NEDEN OLUYOR”
Yabancı dil sınavlarına başvuru için ÖSYM’nin hali hazırda çok yüksek ücretler talep ettiğine dikkat çeken Dr. Yüceer sözlerine şu şekilde devam etti:
“Memleketlerinde sınava giremeyen öğrenciler sınava girmek için uzun yol kat etmek zorunda kalıyor. İl dışına yapılan bu seyahatlerde öğrencilere ekstra maliyet olarak geri dönüyor. Ayrıca sabahın erken saatlerinde yüz binlerce adayın katıldığı sınavlardan söz ediyoruz. Bu sistem adaylar arasında henüz sınav yerine ulaşmadan eşitsizlik doğmasına neden oluyor. Tüm bu sorunlar zaten zor koşullarda eğitim öğretime devam eden öğrencilerimiz için ayrı bir maddi ve manevi mağduriyet oluşturuyor.”
“BAKAN ÖZER MAĞDURİYETLERE ÇÖZÜM ÜRETMELİ”
Adayların eşit şartlarda sınavlara katılmasını sağlamanın Milli Eğitim Bakanlığı’nın en önemli görevlerinden birisi olduğunu vurgulayan Dr. Yüceer, “Milli Eğitim Bakan Mahmut Özer’e yönelttiğimiz soruların öğrencilerin yaşadığı problemlerin çözümü açısından önemli bir adım olacağını düşünüyorum. Umarım Bakan Özer soruları şeffaf bir biçimde yanıtlar ve yaşanılan mağduriyetlere çözüm üretebilir” diye konuştu.
CHP’li Yüceer’in Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’den yanıtlamasını istediği sorular şöyle:
1. Son 2 yıl içerisinde gerçekleşen YDS ve YÖKDİL sınavlarına ülke genelinde hangi illerden kaç öğrenci başvuru yapmıştır?
2. YDS ve YÖKDİL sınavına giren kişi sayısı ve Tekirdağ ilimizin öğrenci potansiyeli düşünüldüğünde, Tekirdağ’da bir sınav merkezinin olmamasının nedeni nedir?
3. Sınav merkezlerinin atamaları planlanırken, hali hazırda çok yüksek olan YDS ve YÖKDİL sınav ücretlerinin üstüne il dışına yapılan seyahatlerin maliyetlerinin de öğrencileri mağdur ettiği ÖSYM tarafından göz önünde bulundurulmakta mıdır?
4. YDS ve YÖKDİL sınavına girmek için adayların uzun yol kat etmek zorunda kalmasının öğrencilerin sınav başarısına olan etkilerine ilişkin Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
5. YDS ve YÖKDİL sınavına katılacak olan tüm adayların kendi şehrinde sınava girebileceği şekilde, sınav merkezlerinin atanamamasının nedenleri nelerdir?
6. YDS ve YÖKDİL sınavına katılan tüm adayların eşit şartlarda sınava katılımının sağlanması için ÖSYM ve Millî Eğitim Bakanlığı hangi çalışmaları yapmışlardır? Planlanan yeni bir çalışma var mıdır?
7. YDS ve YÖKDİL sınav merkezi sayısının arttırılmasına yönelik ÖSYM ve Millî Eğitim Bakanlığının çalışmaları bulunmakta mıdır? Tekirdağ’da bu tür sınavlara yönelik bir sınav merkezi açılması düşünülmekte midir?