2025-01-07 10:21:26

SURİYELİ VATANDAŞLAR

Ramazan Kara

07 Ocak 2025, 10:21

 Suriye’den ülkemize gelen vatandaşlarla ilgili daha önce birkaç kez yazdığım için bu konuya artık değinmemeyi düşünüyordum. 
  Ancak sayın cumhurbaşkanımızın “Ülkemizdeki Suriyelileri gerekirse vatandaşlığa alırız” demesinin ardından yazma gereği duydum.
  İç savaş yaşayan bir ülkeden, canını kurtarmak amacıyla başka bir ülkeye sığınmak zorunda kalan insanların yaşadığı sıkıntıları, hepiniz gibi ben de biliyorum.
  Elbette, onları ölüme terk edecek değiliz. 
  Komşusunun evi yanınca, onları günlerce hatta aylarca konuk edip kaşını çatmayan, yüzünü ekşitmeyen bir toplumuz biz.
  Gerekirse Suriyelilere de aylarca yıllarca evlerimizde bile bakabilirdik.
  Böyle olmasına karşın ülkemizde, Suriyelilere karşı neden tepkiliyiz?
  Daha önce özetle “Ülkemizde birkaç çeşit Suriyeli var;
  -Yoksulluk içerinde, çöplerden yiyecek toplayarak veya topladığı çöpleri satıp kazandığı üç-beş kuruşla ayakta kalmaya çalışanlar.
  -Kendi işini kurarak veya bir işyerinde çalışarak elde ettiği kazancıyla bir lokma, bir hırkayla yaşayıp gidenler.
  -Dilencilik, hırsızlık, kap-kaç yaparak veya bedenlerini satarak ayakta kalmaya çalışanlar.
  -Lüks arabalara binip lüks evlerde kalarak neredeyse tatil yapmak için gelenler.
  -Çeşitli terör örgütlerinin taşeronu, militanı veya sempatizanı olan tehlikeli tipler” diye belirtmiştim. 
  Canını kurtarmak için gelen ve topluma hiçbir zararı dokunmayan Suriyelilerden hiç kimsenin rahatsız olduğuna tanık olmadım.
  O durumda olan birçok Suriyeli tanıyorum. Suriyeli komşularım da var.
  Toplumu geren ve Suriyelilere karşı oluşan tepkinin nedeni olan Suriyeliler; hırsızlık, kap-kaç, fuhuş ve başta trafik kuralları ihlali olmak üzere ukalalığından yanına yaklaşılmayanlar.
  Biz, kimi vatandaş olarak alacağız?
  Vatandaşlığa geçmek bu kadar kolay mı?
  Ortalık canlı bomba kaynarken vatandaşlık verilecek olan doğru insanı seçmenin kriteri ne olacak?
  Neredeyse muhalefeti, her konuda “Hakla gidelim. Referandum yapar, halka sorarız” diyerek susturmaya çalışanlar, bu konuyu da halka sormayı düşünecekler mi acaba? 
  Vatandaşlığa alınan Suriyeliler, ileride ülkemiz için sorun olursa ne yapacağız?
  Bu konu, enine-boyuna tartışılmayacak mı?
  Vatandaşlığa geçmek veya vatandaşlıktan çıkarmak çok kolay oldu da ben mi bilmiyorum?
  Savaştan kaçarak ülkemize gelen on binlerce Suriyeli, akrabalarıyla bayramlaşabilmek için Suriye’ye geçmiş. Suriyeliler, bayram kutlayabilecekleri yeri neden terk etmiş veya bayram kutlayabilecekleri yerde neden kalıcı olmuyorlar? 
  Doğrusu, Suriye’de yaşanan iç savaşın bir an önce sona ermesi ve bu insanların ülkelerine geri dönmesinin sağlanması iken Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçirmek nereden çıktı?
  Cumhurbaşkanımızın “İçlerinde kalifiye insanlar var. Biz vatandaş olarak almayalım da başka ülkelere mi gitsinler?” anlamına gelen bir açıklama yapmış.
  Ben de “Ülkemizden göç eden beyinlere ülkemizde çalışma olanağı sağlarsak başka ülkelerden gelecek kalifiye eleman aramamıza gerek kalmaz” diyorum.
  “Taş yerinde ağırdır”  Öyleyse bu insanların; doğup büyüdükleri, kültürlerini, gelenek ve göreneklerini en güzel şekilde yaşayacakları ülkelerine bir an önce dönmeleri sağlanmalıdır.
   Bunun için Suriye’deki ateşe körükle gitmek yerine o ateşin sönmesi için adım atılmalı, Suriyelileri vatandaş edinmek yerine vatanlarında, huzur içinde yaşamalarının önü açılmalıdır.
  Başka ülkelerden, Suriyeliler için yardım gelmeyince “Otobüslere doldurur, sınırlara bırakırız” dedik. Şimdi de “Vatandaşlığa alırız” diyoruz.
  Bu insanlar için yapılması gereken en doğru şey ne ise onu yapmalıyız. Yapılacak en doğru şeyi bulmak için de günlerce kafa yormalıyız.
  Bu konuda atılacak adım, günümüzü değil geleceğimizi etkileyecek çünkü.(06.07.2016)

Yorumlar (1)

Sevim Tufan Öztürk 1 Gün Önce

Çok doğru değerli arkadaşım tüm soylemlerinize harfiyen katılıyor saygı duyuyorum Eline yüreğine kalemine saglik.Düşuncelerime tercuman olduğunuz için teşekkürler ediyorum

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.