CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu kamudan ihale alan ve çeşitli iş kollarında faaliyet gösteren şirketlerin yaşadığı sorunların tespiti için TBMM’ye araştırma önergesi sundu.
“İktidar kamu ve ihale kelimelerini duyduğunda aklına sadece 5’li çete geliyor” diyen Karasu, “Kamudan ihale alan ve farklı iş kollarında faaliyet gösteren binlerce firmanın sorunları görmezden geliniyor” dedi.
19 Ocak 2022 tarihinde TBMM’de kabul edilen ve 22 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanan kararla detayları açıklanan kamudan ihale alan müteahhitlere fiyat farkı ödenmesini öngören düzenlemenin yetersiz kaldığını vurgulayan Karasu, “19 Ocak günü Meclis kürsüsünden uyarılarda bulunmuştum. Fiyat farkı ödemesinin yetersiz olduğunu, inşaat sektörün zaten 2 yıldır can çekiştiğini, 6 aylık periyod için fiyat farkının hiçbir anlam ifade etmediğini, tasfiye hakkı olmadan sektörde yaşanan krizin bitmeyeceğini söylemiştim. Ancak tüm uyarılarımıza rağmen kanun maddesi mevcut haliyle geçti. Ve bahsettiğimiz senaryo gerçekleşti. Her gün onlarca müteahhitten telefon alıyorum. Bana söyledikleri şu: ‘İktidar bizi idam sehpasına çıkardı, boynumuza ipi geçirdi, geriye bir tek tabureyi çekmek kaldı. Bizim durumumuz bir idam mahkumundan farksız.’ Allah aşkına, emeğiyle alın teriyle, namusuyla iş yapan binlerce kişiyi bu hale getirmeye ne hakkınız var? İktidar tehlikenin farkında değil. Müteahhitler batarsa alt taşeronundan ürün tedarikçisine, yüzbinlerce inşaat işçisinden finans sektöründe kadar her taraf çökecek” şeklinde konuştu.
İktidarın kur korumalı mevduat yöntemiyle bankada dövizi hesabı sahiplerine her üç ayda bir fark ödemesi yaptığını hatırlatan Karasu, “Peki bu ülkede üreten, katma değer sağlayan, istihdam yaratan yüzbinlerce kişinin günahı ne? Tek talepleri hakkaniyetli bir düzenleme. Gerekli önlemler alınmazsa inşaat sektöründe çalışma barışının kalmayacağını, adım atılan her yerde yarım kalmış inşaatları, boş şantiyeleri göreceğinizi bilin ”ifadelerini kullandı.
‘SERVİSÇİLER CAN ÇEKİŞİYOR’
Kamudan iş alan bir diğer önemli iş kollarının da personel taşımacılığı ve hazır yemek sektörü olduğunu söyleyen Karasu, artan akaryakıt ve gıda fiyatlarının bu firmalara yaşama şansı vermediğini kaydederek şöyle konuştu:
“Artık akaryakıta gelen zamları takip edemez hale geldik. Biz böyleyken servis taşımacılık sektörünün halini bir düşünün. Hepsi ellerinde hesap makinesi televizyonun karşısında akaryakıta gelen zam haberini bekliyorlar. Her zam haberinde biraz daha zarar ediyorlar. Çünkü ihaleleri aldıkları tarihte mazotun litre fiyatı 6.5 liraydı. Şimdi 25 lira. Sadece mazot yüzde 300 zamlandı. Yedek parça, bakım masrafı derken tüm girdi kalemlerinde en az yüzde 200’lük artış yaşandı.
Hazır yemek sektöründe de durum farklı değil. Vatandaşlar yağ kuyruğunda, et kuyruğunda, ekmek kuyruğundayken, gıda fiyatları almış başını gidiyorken hazır yemek sektörü yüzlerce kişinin yemek ihtiyacını bu zamlarla nasıl karşılayacak siz hesap edin. Bu firmaların sözleşmeleri güncellenmezse çok kısa bir süre zarfında kamu kurum ve kuruluşları hizmet alamayacak.”