Her geçen gün artan iletişim yoluyla dolandırıcılık vakaları artmaya devam ediyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 2021 yılın 22 bin 10 kişi hakkında iletişim yoluyla dolandırıcılık işlem yapıldığını açıkladı.
CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu’nun soru önergesine yanıt veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2021 yılında 22 bin 10 kişi hakkında iletişim yoluyla dolandırıcılık suçundan işlem yapıldığını kaydetti.
Son yıllarda giderek artan iletişim yoluyla dolandırıcılık suçunu TBMM gündeminde taşıyan CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Süleyman Soylu’dan gelen yanıta ilişkin “Mevcut yöntemlerle bu suçla mücadelede eksiklikler olduğu açık” yorumunda bulundu.
Farklı yöntemlerle vatandaşların iletişim yoluyla dolandırıldığını kaydeden Karasu, “Türkiye’nin dört bir yanında vatandaşlar bu yöntemle dolandırılıyor. Her akşam haberlerde başka bir mağduriyet ekranlara geliyor. Milyonlarca vatandaşın kişisel bilgileri dolandırıcıların eline nasıl geçiyor? Hem uygulamada hem de kanunda boşluk olduğu açık. 2021 yılında 22 bin 10 kişi hakkında söz konusu suçtan işlem yapılmış. Kendilerini polis, savcı, asker veya bankacı olarak tanıtan bir nedenden dolayı mutlaka para yatırılmasını, altın verilmesini veya bankada bulunan paranın çekilerek kendilerine teslim edilmesini isteyen, baskı ve korku içeren, maddi ve manevi yönlerden zarara uğratan bu dolandırıcılığı bir an önce bitirmek zorundayız” dedi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu’nun soru önergesine şu yanıtı verdi:
“Kolluk kuvvetleri, suç ve suçlularla mücadele kapsamında 2 gün 24 saat çalışma esasına göre, kanunların vermiş olduğu yetkiler çerçevesinde görev yapmakta olup adli ve idari makamların talimatları doğrultusunda gerekli işlemleri gerçekleştirmektedir. Her geçen gün değişen suç türleri ile etkin mücadelesini sürdüren kolluk kuvvetleri, yeni uzmanlık birimlerini oluşturmakta ve kendini sürekli yenileyerek verilen görevleri yerine getirmektedir.
Ülkemiz genelin 01.01.2021-31.12.2021 tarihleri arasında iletişim yoluyla dolandırıcılık suçu kapsamında 22.010 kişi hakkında işlem yapılmıştır. Ayrıca; “Dolandırıcılık” ve “Nitelikli Dolandırıcılık suçuna ilişkin yaptırımlar, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili maddesinde düzenlenmiştir.”