"Atakum Mor Haritam" hizmette

Samsun

Samsun’un ilk dijital kadın haritası “Atakum Mor Haritam”, Atakum Belediyesi’nin web sitesinde hizmete girdi.

Kadın odaklı projelerde ön saflarda yer alan Atakum Belediyesi, Samsun’da bir ilke daha imza atarak Ankara ve Eskişehir’de uygulanan “Mor Haritam” projesini hayata geçirdi. Atakum’un kadınlar için daha güvenli hale getirilmesi için hazırlanan Samsun’un ilk dijital kadın haritası “Atakum Mor Haritam” belediyenin web sitesinde hizmete girdi. Atakum Belediyesi ve Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği ( KAYUDER) iş birliğinde “Güvenli Kentler İçin Daha Çok Eşitlik Daha Çok İzleme Projesi” kapsamında uygulanan proje CEİDizler Hibe Programı ile finanse edildi. Ekim ayında aktif hale getirilen interaktif uygulama sayesinde kadınlardan alınan geri bildirimlerle Atakum’daki güvenlik açısından riskli bölgeler tespit edilebiliyor. 

“RİSKLİ BÖLGEYİ BİLDİR BUTONU” İLE DAHA GÜVENLİ KENT

Uygulamada kadınların yanı sıra dezavantajlı yurttaşlara yönelik güvenlik, gündüz bakımevleri ve sosyal yardım hizmetleri tek bir harita üzerinde gösteriliyor. Haritaya Atakum Belediyesi internet sitesinin e-projeler bölümünde bulunan Atakum Haritam (https://d-help.com/harita/) adresinden ulaşabiliyor. Yurttaşlar, Atakum sınırları içerisinde güvenlık açısından riskli buldukları bölgeleri “Riskli Bölgeyi Bildir” butonunu haritada işaretleyerek belediyeye bildirebiliyor.

“FARKLI İHTİYAÇ SAHİPLERİNE EŞİT FIRSATLAR”

 Atakum Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Dilek Ulusoy, interaktif uygulamanın farklı ihtiyaç sahiplerine eşit fırsatlar sunabilmek amacıyla hazırlandığına dikkat çekerek şu bilgileri verdi: “Atakum Mor Haritam” uygulaması sosyal risk gruplarını haritalandırdığımız toplumsal cinsiyete duyarlı, veriye dayalı karar almak için geliştirilmiş bir mekanizma. Yani toplum üzerinde ihtiyaç sahibi tüm grupları dikkate alınarak üretilmiş, toplumdan alınan geri dönüşlerle bazı konularda başvuruların da yapılabildiği sürekli güncellenen ve bu alanda kadınlara yönelik hizmetlerin de görülebileceği bir haritalanma sistemi. Üzerinde TUİK’den alınmış nüfusla ilgili bilgiler ve toplumsal demografik veriler var. Bunun dışında kadın danışma merkezleri, kadın merkezleri, her türlü kursun ve sosyo kültürel gelişimi sağlayacak birimlerin bulunduğu yerler; kadın meclislerinin, kadın muhtarların iletişim adresleri ve konumları ile emniyet birimlerinin, kolluk kuvvetlerinin bulunduğu alanlar, şiddet önleme merkezlerinin bulunduğu koordinatlar harita üzerinde işaretlendi. Üzerinde de iletişim bilgileri var.”

“KİŞİLERİN EMNİYETİNİ SAĞLAMAYA YÖNELİK  ÖNEMLİ ÇALIŞMA”

Müdür Ulusoy, haritada bulunan “Riskli Bölgeyi Bildir” butonu ile kentte bulunan güvenli olmayan yerlerin tespit edileceğinin belirterek “Kişi, bulunduğu alanın yeterince aydınlatılmamış olması, dar ve izbe yerler olması gibi nedenlerle kendini güvende hissetmediği zamanlarda “Risk Bildir Butonu” vasıtasıyla alanı haritada işaretleyebiliyor. Bu bildiri belediyenin ilgili merkezine ulaşıyor ve bu noktalara gidilip incelemeler yapılarak alan daha güvenli hale getiriliyor. Bu şekilde kişilerin emniyetini sağlamaya yönelik çalışma tamamlanmış oluyor. Bunun dışında risk bildir butonuyla toplumda hangi gruptan ihtiyaç sahibinin en çok hangi bölgede bulunduğunu tespit edebiliyorsunuz.” diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.