CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in risk altındaki çocuklarla ilgili soru önergesini yanıtlayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, sokakta çalıştırılan, dilendirilen çocukların tespit edilerek uygun sosyal hizmet ve yardımlardan yararlandırılmasına yönelik ülke genelinde Mobil Ekipler kurulduğunu belirterek, 81 ilde oluşturulan mobil ekiplerle alan taramaları yapıldığını açıkladı.
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise sokakta yaşayan çocuk sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekerek, “Sorun yukarıdan bakılınca görüldüğü kadar küçük değil; aksine oldukça büyüktür. Bu konuda alınacak önlemler, kağıt üzerinde kalmamalıdır” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:
“Dezavantajlı grupta yer alan çocuklara yönelik fırsat eşitliğini sağlamak ve bu çocukların sosyal hayata katılımını arttırmak için yapılan çalışmalar nelerdir?
Kendisine yönelik şiddet, ihmal ve istismara maruz kalan çocukların tekrar aileye teslim edilmeleri olası mıdır?
Göç deneyimi yaşamış çocukların sosyal uyum mekanizmalarıyla eş zamanlı olarak sosyal hayata katılımları için çalışmalar yapılmış mıdır?
Sokaklarda çalıştırılan ve dilendirilen çocukların sorunlarına ilişkin yapılan çalışmalar nelerdir?
Aile farkındalığı ve çocuğun rehabilitasyonu çalışması sonucunda rehabilite edilebilen aile ve çocuk bulunuyor mu?”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, risk altındaki çocuklarla ilgili soru önergesine yanıt veren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, bu durumdaki çocuklara koruyucu, önleyici ve destekleyici hizmetler sunmak üzere 81 ilde Mobil Çocuk Sosyal Hizmet Ekipleri kurulduğunu açıkladı.
Bakan Derya Yanık, çocuklara yönelik yürüttükleri hizmetlerin; çocuğun üstün yararı ön planda tutularak Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinde yer alan ilkeler doğrultusunda aile odaklı yaklaşım önceliği çerçevesinde gerçekleştirildiğini belirtti.
Çocuklarımızın sağlıklı gelişimlerini desteklemek, onları önlenebilir risklerden korumak amacıyla koruyucu ve önleyici hizmetlere ağırlık verdiklerini anlatan Bakan Koca, “Bakanlığımızca okullarda risk altında olduğu değerlendirilen çocuklara koruyucu, önleyici ve destekleyici hizmetler sunmak üzere 81 ilde Mobil Çocuk Sosyal Hizmet Ekipleri kurulmuştur…
…Korunma altında bulunan çocukların aileleri yanında bulunan kardeşleri ile sosyal hizmet müdahalesinde bulunulan çocukların tekrar riskle karşı karşıya kalmamaları ve korunmaya ihtiyacı olan çocuk durumuna gelmemeleri amacıyla çocuklar ve ailelerine yönelik izleme sistemi olan “Çocuklar Güvende Programı” uygulamaya konulmuştur” dedi.
Bakan Yanık, ekonomik yoksunluk nedeniyle, desteklenmedikleri takdirde korunmaya ihtiyacı olan çocuk konumuna düşecek olan çocukların, haklarında bakım tedbiri kararı alınmaksızın Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) Hizmeti kapsamında ailesi veya yakınlarının yanında desteklendiklerini belirtti.
SOSYAL UYUM PROGRAMI
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, Ülkemizde kamp dışında yaşayan uluslararası veya geçici koruma altında olan çocukların Çocuk Hakları İl Çocuk Komiteleri aracılığıyla topluma uyumlarının sağlanması ve Türk çocuklar ile yabancı uyruklu çocuklar arasında karşılıklı diyaloga ve bilgi alışverişine olanak sağlayacak bir platformun oluşturulması amacıyla Bakanlıkları ve UNICEF Türkiye Temsilciliği işbirliğinde “Sosyal Uyum Programı” düzenlendiğini ifade etti.
Bakan Derya Yanık ayrıca , “Bakanlığımız tarafından çocuk işçiliğinin en kötü biçimleri olarak sokakta çalışmaya zorlanan çocuklarımızı risklerden korumak, ailelerine destek sağlamak için hizmetler sürdürülmektedir” diye konuştu.
BAKANLIĞIN ALDIĞI TEDBİRLER
Bakan Yanık, Gürer’in soru önergesine verdiği yanıta şu ifadeleri kullandı:
“12 Haziran Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Gününde bu alanda hizmetlerin hızlandırılması sonucu sokakta çalıştırılan, dilendirilen çocukların tespit edilerek uygun sosyal hizmet ve yardımlardan yararlandırılmasına yönelik ülke genelinde Mobil Ekipler kurulmuştur. 81 ilimizde oluşturduğumuz mobil ekiplerimizle alan taramaları yapılmaktadır.
Mobil ekipler tarafından yapılan alan taraması ile tespit edilen çocukların; sokakta çalıştırılma veya dilendirilme nedenleri araştırılarak çocuk ve aile uygun bulunan sosyal hizmetlere ve sosyal yardımlara yönlendirilmektedir.
Mobil ekipler ile çocuk ve aileler ile yapılan mesleki çalışmalar sonucunda; çocuk hakkında eğitim, danışmanlık ve sağlık tedbirler alınmakta, çocuğun ailesine SED hizmeti ya da Sosyal Yardımlaşma Vakıfları aracılığı ile destek sağlanmakta, çocuğun ailesine yönelik rehberlik hizmeti verilmekte, aile hakkında adli işlem başlatılabilmekte, en son çare olarak gerek görülmesi halinde çocuk kurum bakımına alınmaktadır…”
ÇOĞALIYORLAR
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise bayta ekonomik sorunlar olmak üzere, sosyal sorunlar ve diğer sebeplerden dolayı sokakta yaşayan çocuk sayısının her geçen gün arttığını ve ne yazık ki bu durumdaki çocukların varlığının büyüdüğüne dikkat çekti.
GÜRER’DEN BAKANLIĞA ÖRNERİ: “SAHAYA İNİN VE GERÇEKLERİ GÖRÜR”
Konuyla ilgili alındığı söylenen önlemlerin yetersiz kaldığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sorun her geçen gün büyüyor; Büyükşehir sokaklarında olağanlaşan durum diğer kentlerde de dikkat çekecek noktaya eriyor. Evini terk etmiş ya da farklı nedenlerle sokağa itilen çocuklar özellikle uyuşturucu riski karşısında da en kolay elde edilen kesime dönüşüyor. Sokak çocuklarına karşı kağıt üzerinde yapıldığı söylenenin sokağa yansıması yeterli ölçüde sağlanmalıdır. Sorun önemli bir toplumsal sorundur ve siyasi iktidar bu konuyu gereği gibi önemsemelidir” diye konuştu.
KAĞIT ÜZERİNDEKİ ÖNLEMLERLE BU SORUN ÇÖZÜLMEZ
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, risk altındaki çocuklarla ilgili sorunun, kağıt üzerinde alınan önlemlerle çözülemeyeceğine de işaret ederek “Çok daha büyük sosyal, psikolojik ve ekonomik sorunlara neden olmadan bu duruma karşı, gerçek manada çözümlerin üretilip, uygulamaya geçilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.