CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, prostat büyümesi ve nörojenik mesane tedavisinde kullanılan ilaçların reçelendirilmelerinin kısıtlanmasıyla oluşan mağduriyeti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Vedat Bilgin, ilgili komisyonlar tarafından uzman branşhekimlerinin de görüşü alınarak, uygulamaya geçirilen tebliğ hükümleri doğrultusunda ilaç ödemelerin yapıldığını belirtti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), Sağlık Uygulamaları Tebliğinde (SUT) değişiklik yapılarak prostat büyümesinde ve nörojenik mesane tedavisinde kullanılan ilaçların reçetelendirilmesinin kısıtlandığına dikkat çekti.
CHP Milletvekili Gürer, ilgili tebliğden önce sertifikalı aile hekimleri ve diğer uzman hekimlerin bu ilaçlan yazabiliyorken şimdi ise sadece ilgili uzman hekim olan üroloji hekimleri yazabildiğine işaret ederek. “ Kaldı ki bu ilaçları belli bir yaş üstündeki insanlar kullanıyor. Örneğin Niğde göz önüne alındığında, Niğde Ömer Halis Demir Eğitim Araştırma Hastanesi’nde 3, Bor Devlet Hastanesinde 2 olmak üzere toplam 5 adet uzman hekim var. Randevusuz hasta bakılmadığı için ileri yaşta olan bu hastalar randevu almakta zorluk çekiyor. Pandemi koşulları düşünüldüğünde genelde yaşlı olan bu insanlar için ilaca ulaşmak işkenceye dönüşüyor” değerlendirmesinde bulundu.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuyla ilgili olarak, “Hem kentte hem köyde de hem de ilçelerde soruna dönüşen bu durumun değerlendirilmesi ve eski uygulamanın devamı için yeni bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir?” şeklindeki sorusunun yanıtlanmasını istedi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Finansmanı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığınca sağlanan ilaçların raporlama ve reçeteleme kriterleri ile ödeme usul ve esasları 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında oluşturulan; Sağlık Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı temsilcilerinin de yer aldığı "Ödeme Komisyonu/Alternatif Geri Ödeme Komisyonu", "Tıbbi ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonları" tarafından uzman ilgili branş hekimlerinin de görüşleri alınarak değerlendirilmekte ve alınan kararlar Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) yayımlanarak yürürlüğe girmektedir” dedi.
Bakan Bilgin, İlaç ödemelerinin, Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) belirtilen hükümler doğrultusunda yapıldığını ifade etti.
HER 5 İLAÇTAN BİRİNE ULAŞILAMIYOR
Piyasa koşullarının çok altında gerçekleştirilen ilaçtaki kur düzenlemesinin ilaca ulaşmada sorun yaşattığına da değinen CHP Milletvekili ömer Fethi Gürer, “Eczanelerde başta tansiyon ve diyabet hastalıklarında kullanılan ilaçlar olmak üzere, astım hastalarının kullandığı ilaçlar ile çocuk şuruplarından her 5 ilaçtan birinin halen bulunamadığı vatandaşlarda ifade etmektedir” diye konuştu.
FİYAT KARARNAMESİ DÜZENLENMELİ
İCHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kur düzenlemesinin ise yılda bir kez değil, belirli periyotlarlayapılıp sürdürülebilir bir fiyatlandırmanın hayata geçirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.