CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 46 ilin gürültü haritasının çıkarıldığını ve bu yıl içinde 20 ilin daha gürültü haritasının hazırlanacağını bildirdi.
Bakan Kurum, illerde vatandaşların daha çok karayolu kaynaklı gürültüye maruz kaldığını, şehir merkezine yakın yerlerde bulunan demiryolları ve endüstri tesislerinin de diğer gürültü kaynaklarını oluşturduğunu belirtti.
ŞEHİRLERDEKİ GÜRÜLTÜ SORUNU
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şehir merkezlerinde artış gösteren gürültü sorununa dikkat çekmek amacıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesinde şu sorularının yanıtlanmasını istedi:
“Türkiye genelinde yerleşim alanlarının stratejik gürültü haritaları hazırlanmış mıdır?
En yüksek gürültü alanları hangi illerdedir?
Çevresel veri ve göstergelerin standartlara uygun bir şekilde düzenli olarak üretimi, kamuoyu ile paylaşımı ve karar alma süreçlerinde etkin kullanımı sağlanmakta mıdır?”
ÇEVRESEL GÜRÜLTÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ VE YÖNETİMİ
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi (ÇGDY) Yönetmeliği’nin 2010 yılında yürürlüğe girdiğini anımsattı.
BU YIL SONUNA KADAR 66 İLİN GÜRÜLTÜ HARİTASI ÇIKARILMIŞ OLACAK
2018 yılı sonu itibariyle 46 ilin gürültü haritasının hazırlandığını belirten Bakan Kurum, “Niğde ilinin de içinde yer aldığı kalan 20 ilin gürültü haritasının ise 2021 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanmaktadır. Böylece ülkemiz genelinde 66 ilin gürültü haritası hazırlanmış olacaktır” dedi.
ENDÜSTRİ TESİSLERİNİN GÜRÜLTÜSÜ
Gürültü haritalarının sonuçlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, karayolu kaynaklı gürültülerin ön plana çıktığını belirterek, “Özellikle büyük şehirlerde ve trafiğin yoğun olduğu ana arterlerin civarında yaşayan insanların çok daha fazla gürültüye maruz kaldıkları sonucu ortaya çıkmış olup, bununla birlikte; yerleşim alanları içinde kalan havalimanlarının gürültüsü de diğer öncelikli gürültülü alan olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, kıyı illerde eğlence mekânları ile şehir merkezine yakın yerlerde bulunan demiryolları ve endüstri tesisleri de diğer gürültü kaynaklarını oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.
GÜRÜLTÜ SAĞLIĞI ETKİLİYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Gürültü insan sağlığını da yaşamını da doğrudan etkiliyor. Özellikle stres yaratan gürültü, aynı zamanda duyu organları başta olmak üzere insan bedeninde ciddi tahribata neden oluyor. Sürekli gürültülü ortamda çalışanlarda ciddi işitme engelleri oluşuyor. Kent içinde trafik başta olmak üzere farklı yüksek sesler insan için olumsuz etkiler oluşturuyor. Gürültü kirliliği ile mücadele kağıt üzerinde kalmamalıdır. Sadece kent yaşamı değil, iş yaşamında da gürültülü çalışma ortamlarının en aza indirilmesi sağlanmalıdır. Yüksek sesli ortamlar için farklı engelleyici önlemlerle sesin kontrol altına alınması da önemlidir. Özellikle gençlerde yüksek sesli müzik dinlemenin de sağlığa etkileri eğitim yoluyla yansıtılmalıdır. Kentleri gürültülü kılan her olumsuzluk için daha da mücadele edici çalışmalar sağlanmalıdır” diye konuştu.