Gürer: “Bakan’a göre Mısır alım fiyatları makul seviyedeymiş”

Niğde

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, mısır üretiminde TÜİK %5,6’lık düşüş beklentisine ve çiftçilerin artan maliyetler karşısında zor durumda kalmasına rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçiyi koruyan bir alım fiyatı dahi açıklamadığını söyledi.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, mısır üretiminde TÜİK %5,6’lık düşüş beklentisine ve çiftçilerin artan maliyetler karşısında zor durumda kalmasına rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçiyi koruyan bir alım fiyatı dahi açıklamadığını söyledi.

Bakan İbrahim Yumaklı ise , Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasayı yakından takip ettiğini ve müdahale alım fiyatlarının üreticiyi koruduğunu iddiasını bulundu. Gürer, Bakan’ın açıklamalarının, artan maliyetler ve düşük fiyat politikaları karşısında çiftçilerin daha güçlü ve acil desteklere ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Gürer,ayrıca, mısır alım fiyatlarının en az 11 lira olarak belirlenmesi gerektiğini hasat çok yerde bitmesi rağmen alım fiyatı dahi açıklanmadığını belirtti..

GÜRER’İN SORULARI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakanlığa şu soruları yöneltti:

“Mısırda kendi kendine yeterliliğimizin olmamasına rağmen neden düşük müdahale alım fiyatı uygulanmaktadır?

TÜİK verilerine göre girdi maliyetleri %52 oranında artarken neden alım fiyatları enflasyonun altında belirlenmekte ve çiftçiler korunmamaktadır?”

MISIR ÜRETİMİNDE %5,6 DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

2023 yılında düşük müdahale fiyatı nedeniyle mısır üreticilerinin zarar ettiğini ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bu yıl mısır üretiminde %5,6 oranında bir düşüş beklendiğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Mısır üretiminde yaşanacak olası bir düşüşün önlenmesi ve tarım sektörünün desteklenmesi adına atılacak her adım büyük önem taşımaktadır.” dedi.

TARIMSAL ÜRETİM HER YIL DAHA DA ZORLAŞIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mısır üretimindeki düşüşün ekonomik etkilerinin sadece çiftçilerle sınırlı kalmayıp, aynı zamanda gıda sektöründe de sorunlara yol açabileceğini belirtti.Gürer“Mevsimsel ani beklenmeyen hava değişimleri ve mazot, elektrik, tohum, zirai ilaç, tarla kirası,traktör ve ekipman giderleri, gübre ve işçilik gibi artan üretim maliyetleri karşısında ürettiği üründen getiri sağlayamaz duruma düşmüştür. Müdahale alım fiyatları, çiftçilerin bu zorlu süreci atlatabilmeleri için büyük bir önem taşımaktadır.” dedi.

TMO’NUN PİYASA TAKİBİ 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı,ise yazılı soru önergesine verdiği yanıtta  Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) görev alanına giren ürün piyasalarını yakından takip ettiğini ve piyasa regülasyonuna destek sağladığını belirtti. Yumaklı, mısır alım fiyatlarının tüm parametreler dikkate alınarak belirlendiğini ve bu fiyatların hem üretimin sürdürülebilirliğini hem de tüketiciye olan yansımasını gözettiğini vurguladı.

BAKAN, “ALIM FİYATLARI MAKUL SEVİYEDE”

Bakan Yumaklı, 2023 yılında mısır alım fiyatının 6.000 TL/ton olarak belirlendiğini ve bu fiyat üzerinden 1,3 milyon ton mısır alımı yapıldığını açıkladı. Ayrıca, TMO’nun 2024 yılında da mısır alımlarına yönelik tüm hazırlıklarını tamamladığını ve bu aşamada hasatla birlikte oluşan yeni mahsul piyasa fiyatlarının üretici açısından makul seviyelerde devam ettiğini belirtti.

MISIRDA DA DIŞA BAĞIMLIYIZ

Bakan Yumaklı, hasat ve piyasaların yakından takip edildiğini, fiyatların üretici aleyhine oluşması durumunda önceki yıllarda olduğu gibi 2024 döneminde de müdahale fiyatı açıklanarak alımlara başlanacağını belirtti. Ayrıca, 2022/2023 piyasa döneminde mısırın yeterlilik oranının %85,8 olarak gerçekleştiğini açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer bu yıl herhangi bir alım fiyatı hasat sonuna gelmesine rağmen açıklanmadığına dikkat çekti.Mısır’da Bakana göre dahi kendi kendine yetmediğimizin ifade edildiğini söyleyen Gürer, Mısır ürününde bu yıl 2 milyon 626 bin 491 ton Mısır(tohumluk hariç) ithal getirilerek yurt dışına 547 Milyon 715 bin 574 dolar ödendi.Oysa ülkemizde Mısırda üretim açığı giderilmesi olası olmasına rağmen ithalat ile sürecin dengelenmeye çalışılıyor.  2023/24’de Türkiye mısır üretimi 9 milyon tona ulaşmasına rağmen ithalat bitmedi”dedi.

ALIM FİYATI EN AZ 11 LİRA OLMALI

Bakan Yumaklı'nın yanıtlarının, mısır üretiminde yaşanan düşüşün ve çiftçilerin içinde bulunduğu zor durumun çözümüne yönelik somut bir plan sunmak yerine piyasaların yakından takip edileceği ve gerekirse müdahale edileceği yönünde genel bir yaklaşımı öne çıkardığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ancak, çiftçilerin artan maliyetlerle baş edebilmesi için daha güçlü desteklere ihtiyaç duyduğu ortadadır. Tarımsal girdi maliyetleri dikkate alınması halinde fiyatının en az 11 lira olarak belirlenip açıklanması beklenti idi. Geçen yıl TMO mısır alım fiyatı ton başına 6.000 TL olarak belirlemesi bu yıl üretimde düşmeye yol açtı.Bu yıl TMO alım fiyatı açıklamadı.Çiftçi tüccarın eline bırakılmıştır.Danelik Mısır ve yemlik için çiftçi beklentisi altında oluşan fiyatları Bakanlık düzenlemekten çok seyretmektedir” diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.