“Gıdadaki artan ambalaj maliyeti fiyatları ikiye katlıyor”

Niğde

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gıda dışı malzemelerdeki fiyat artışının gıda fiyatlarına etkisinin belirlenmesi ve bu nedenle ortaya çıkan maliyet artışının en aza indirilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gıda dışı malzemelerdeki fiyat artışının gıda fiyatlarına etkisinin belirlenmesi ve bu nedenle ortaya çıkan maliyet artışının en aza indirilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırmasında, Türkiye’nin, tarım ve gıda sektöründeki zengin potansiyelini değerlendirmek için gıda ambalajı ve yan malzemelerle ilgili yerli sanayide de atılım yapması gerektiğine vurgu yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekonomik sorunların neden olduğu gıda fiyatlarındaki artışın devam ettiğini, pandemi sürecinde gelir kaybı yaşayan yurttaşın ise gıda alımında ciddi daralmaya gittiğini ifade etti.

GIDA DIŞI GIDA MALZEMELERİNDE

YÜZDE 100 FİYAT ARTIŞI OLDU

Gıda fiyatlarındaki artışın en önemli nedenleri arasında ürüne konulan ambalaj, etiket; teneke, cam ve kavanoz kutuların bir kısmının ithal ediliyor olmasından kaynaklandığını anlatan Gürer, pandemi sürecinde gıda ürünlerindeki gıda dışı malzemelerin fiyatlarının yüzde 100’e varan oranlarda artığını vurguladı.

AMBALAJLI GIDALARDA FİYATIN

YARISINDAN FAZLASI AMBALAJA GİDİYOR

Satın alınan ambalajlı gıdalarda sadece içindeki ürüne değil ambalajına, etiketine, içine konulan katkı maddelerine de bir ödeme yapıldığına işaret eden Gürer, bazen ödenen paranın yarısından fazlasının gıda dışı yardımcı malzemelere gittiğini belirtti.

DÖVİZ BAZLI FİYATLAR YÜZDE 30 ARTTI

Konserve teneke, teneke kapak, cam, plastik ambalaj, plastik kapak, etiket, koli, bant, palet, yapıştırıcı, kapak bandı gibi yardımcı malzemelerin çoğunluğunun ithal olduğuna vurgu yapan Gürer, pandemi ile birlikte bunların döviz bazlı fiyatlarında yüzde30’a kadar varan artışın olduğunu ifade etti.

İHRACATTA REKABETÇİ GÜCÜMÜZ AZALDI

Sorunun ivedilikle ve sürdürülebilir çözümü açısından bu yardımcı malzemelerin yerli alternatiflerinin talebe yetecek seviyede olması gerektiğini söyleyen Gürer, ülkemizin ihracatta rekabetçi gücünün azaldığını belirtti.

GIDA AMBALAJI SANAYİSİNDE ATILIM YAPMALIYIZ

Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin, tarım ve gıda sektöründeki zengin potansiyelini değerlendirmek için gıda ambalajı ve yan malzemelerle ilgili yerli sanayide de atılım yapması gerektiğine vurgu yaparak, “ Bu nedenle konunun detaylı olarak araştırılıp, üreteni, işleyeni ve tüketeni rahatlatacak, sorunu kapsamlı ele alıp maliyetleri de irdeleyerek çözüm bulunması ve önlemler alınması için Meclis araştırması ile süreç değerlendirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.