CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Altunhisar ve Bor ilçelerinde kapı kapı dolaşarak esnaf ziyaretlerinde bulundu. Girdi maliyetleri artarken iş yoğunluğunun azalmasından yakınan esnaf, pandemi sürecinde yeterli destek alamadıklarını anlattı. Mobilya üreten marangoz ustası, “Esnaf bitti. Kredi ve faiz ile bu iş dönmüyor. 2 aylık ömrümüz kaldı, toparlandı toparlandı yoksa kapıya kilit asacağız ” diye dert yandı.
GÜRER, ESNAF ZİYARET ETTİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin ilçelerinde esnaf ziyaretlerine devam etti. Altunhisar’da sanayi ve çarşı esnafı ile görüşen Gürer, Bor’da da esnaf ziyaretlerinde bulundu. Gürer, “Tüm esnaflar bir yıl önceki fiyatlarla ürün alamadığını ve satarken de bu zammı ürüne yansıtamadığını belirtiyor. Çünkü vatandaşın geliri daraldığından dolayı ürün almakta zorlanıyor. Bu durum esnafın sıkıntısını katlıyor” diye konuştu.
GİRDİ MALİYETLERİ İKİ KATINA ÇIKTI
Altunhisar ilçesinde Sanayi Sitesi’ni gezen Gürer, esnafın sorun ve taleplerini dinledi. Ömer Fethi Gürer’e dert yanan mobilya üreten marangoz atölyesi işletmecisi Murat Avşar, girdi maliyetlerinin geçen yıla göre yüzde 100’e yakın oranda arttığını belirtti. Geçen yıl 170 liraya aldığı suntanın bugün itibariyle 330 liraya çıktığını anlatan marangoz ustası, plastik malzemesine gelen zammın yüzde 150’lere dayandığını söyledi.
2 AYLIK ÖMRÜMÜZ KALDI
Mobilya üreticisi marangoz Murat Avşar, “Pandemi nedeniyle farklı sektörlerde çok sayıda esnaf büyük sıkıntı yaşadı. Mobilya, düğünler ve yeni ev alımları neticesinde talep gören bir üründür. Biz de bu yönüyle pandemiden olumsuz etkilendik. Talebin artması için vatandaşın cebindeki paranın da artması gerekir. Fakat aksine vatandaşın geliri daraldı. Geçen yıla göre işlerimiz ciddi oranda düştü. Desteklemeler soruna çözüm değil geçici pansuman oldu. Bir yıl boyunca hiçbir destek alamadık. Faizsiz destek olarak açıklanan 25 bin lira tutarındaki krediyi 27 bin 800 lira olarak ödüyoruz. Faizli kredilerle borçları çevirmeye çalışıyoruz. İş kapasitesi çok düştü. Geçmişteki gibi iş yapamıyoruz. Bankalara olan borçlarını ödeyemeyen çok esnaf var. Böyle giderse esnaflık hayatımızdaki son iki ayı yaşadığımızı söyleyebiliriz. İmkânlarımızı en fazla 2 ay daha zorlarız. Sonrasında da dükkâna kilit vurur gideriz” diye konuştu.
BAHÇE TELİNİN FİYATI DA KATLANDI
Bağ ve bahçe teli satan bir esnaf ise geçen yıl topu 200 lira olan bahçe telinin fiyatının bu yıl 400 liraya çıktığını, bir dekarlık bahçenin telle çevrilmesinin maliyetinin 2 bin lira civarında olduğunu belirtti. Tellerin bağlandığı direklerin de 22 liraya olduğunu ifade eden esnaf “Artık eskisi gibi bağ ve bahçe teli alan çiftçi kalmadı” diyerek satış yapamamaktan yakındı.
MANZARA İÇ AÇICI DEĞİL
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise gerçekleştirdiği esnaf ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, karşılaştığı manzaranın iç açıcı olmadığını aktardı.
ESNAF DİŞİNİ SIKIYOR
Tüm olanaklar zorlayarak dükkânını açan esnafın dişini sıkarak birkaç ay daha kepenk açabileceğini ancak böyle giderse esnafın dükkâna kilit vurmak zorunda kalacağını ifade eden Gürer, “ Çok sayıda meslek grubunun ciddi sorunlar yaşadığı, bazı sektörlerin pandemi kuralları kapsamında uzunca süre kapalı tutulduğu biliniyor. Kahveciler gibi ciddi anlamda sıkıntı yaşayan esnaf oldu. Ancak marangozluk gibi bazı sektörlerin durumu da diğer esnaflardan farklı değil” dedi.
PLANLI DESTEKLEME ŞART
Her kesimin kendince ciddi sorunlarının olduğuna vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu sektörlerdeki esnaf ve sanatkârlara planlı bir şekilde hem hibe desteği hem de kredi sağlanması gerekliliğinin açık olduğunu ifade etti. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zor durumda olan esnafa kira, elektrik ve doğalgaz desteğinin yanı sıra sigorta primi ve diğer bazı desteklemeler için devlet desteğinin şart olduğunu da sözlerine ekledi.