Dünyaca ünlü Ulukışla kirazında yüzde 70 verim kaybı var

Niğde

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yüzde 80’i ihraç edilen dünyaca ünlü Napolyon kirazlarının yetiştirildiği Ulukışla ilçesinde, kiraz bahçelerini ve Çamardı ile Bor ilçesinde elma bahçelerini  gezdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yüzde 80’i ihraç edilen dünyaca ünlü Napolyon kirazlarının yetiştirildiği Ulukışla ilçesinde, kiraz bahçelerini ve Çamardı ile Bor ilçesinde elma bahçelerini  gezdi. Önce don, sonra da kuraklığın vurduğu bahçelerde verim kaybının bazı bölgelerde  yüzde 70’lere ulaşabileceğini belirten Gürer, hasar tespitinin yapılarak üreticilerin bir an önce desteklenmesi gerektiğini söyledi. 

GÜRER, ÜRETİCİLERİN SORUNLARINI DİNLEDİ 

Cumhuriyet Halk Parti (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 12 ülkeye kiraz ihracatının yapıldığı Ulukışla ilçesine bağlı Darboğaz köyünde üreticilerle bir araya geldi. Çamardı ilçesi ve Bor ilçesinde elma üreticileri ile görüştü. Farklı bölgelerde kayıpların yüzde 70’e ulaştığını yerinde gördü.

Gürer, önce don olayı, ardından da kuraklık nedeniyle  sulanamama riski yaşayan  kiraz bahçelerinde, üreticilerin sorunlarını dinledi. 

YÜZDE 70 VERİM KAYBI OLACAK 

Aynı zamanda kiraz üreticisi Hüseyin Toker, Darboğaz ile birlikte ilçe genelinde kiraz üretimi yapılan Beyağıl, Porsuk, Darboğaz, Emirler, Kılan, Maden, Tekneçukur ve Hasangazi köylerinde  meydana gelen don olayının, bahçelerde  hasara yol açtığını söyledi. Esen sıcak rüzgarlar, göletlerde azalan su ve kuraklık rekolteyi ciddi oranlarda düşürecek şekilde hasara neden olduğunu anlatan Toker, bu yıl kiraz hasadının buruk geçeceğini ifade etti.

DOĞAL AFET ZARARI BÜYÜK 

Beyağıl Kiraz üreticisi Murat Yavuz’da CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e tüm üreticilerin yaşadığı mağduriyetleri sıraladı. Yavuz, hasar tespiti için gelen TARSİM yetkililerinin, bir doğa olayı ile oluşan tozlanmadan kaynaklanan hasar için bir değerlendirme yapmadığını belirterek, “Bir doğa olayı olmasına rağmen, tozlanmanın neden olduğu hasarın TARSİM tarafından karşılanmayacağı ifade edildi. Ancak bu doğa olayı  köyümüz  ve çevre köylerde yüzde 70 oranında hasara neden oldu” diye konuştu. 

ULUKIŞLA KİRAZI, İNGİLTERE KRALİYET AİLESİNE BİLE GİDİYOR

Üreticilerin sorunların dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise 1600 rakımlı bölgelerde farklı aromasıyla dikkat çeken Ulukışla kirazının, dünyanın 12 ülkesine ihraç edildiğini belirtti. Burada yetişen Napolyon kirazlarının yüzde 80’ının yabancı ülkelere gönderildiğini ifade eden Gürer, İngiltere Kraliyet Ailesinin sofralarını bile süsleyen Ulukışla kirazını bu yıl don ve kuraklığın vurduğunu ayrıca Çamardı ve Bor ilçesindeki bahçelerde, don etkisiyle elma başta olmak üzere çok sayıda meyvenin hasar gördüğünü belirtti.

DOĞRU DÜRÜST HASAR TESPİTİ YAPIN 

Yaklaşık 25 bin dekar alanda yıllık ortalama 35 bin ton kiraz üretimi yapılan bölgede bu yıl don ve kuraklık nedeniyle ciddi verim kaybının olacağını söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım  ve Orman Bakanlığına çağrıda bulunarak, “Buraya gelip oluşan hasarı doğru dürüst  yerinde tespit edin. Çiftçiler ciddi mağduriyet yaşıyor. Biz bölgenin tamamını gezdik ve ürünlerin büyük ölçüde don neticesinde zarar gördüğünü gördük. Kilolarca kiraz veren dallarda, birer ikişer kiraz kalmış ve çoğunluğu ne yazık ki dökülmüş ya da kurumuş. Ayrıca kuraklığın yaratacağı susuzluğun tüm bahçeleri vuracağı öngörülüyor” ifadelerini kullandı. 

BÜYÜK MAĞDURİYET 

Gürer, “Dünyaca ünlü kirazların yetiştirildiği bölgede ekonomik buhran çiftçilerin de boğazını sıkıyor. Bir ara 8-10 liraya kadar ürün satılabilen bölgede geçtiğimiz yıl kiraz maliyetinin de altına satıldı. Bu yıl verim de düşük olacak ve üreticiler ciddi mağduriyet yaşayacak. Bunun neticesinde tüketici de çok pahalıya ürün almak zorunda kalacak “şeklinde konuştu. 

ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kiraz ve elma bahçeleri için ilaç, gübre ve su başlıca giderlerdir. Bahçe sahipleri için ağacın vereceği ürün önemli geçim kaynağıdır. Ekonomik buhrana küresel ısınma ile yoğunlaşan doğa olayları da eklenince üreticinin beli kırılıyor. Bölgede kapsamlı bir hasar tespit çalışmasının yapılması, ÇKS ve TARSİM şartı aranmaksızın tüm üreticilerin hasarının belirlenip, üreticilere hasarı oranında destek sağlanması gerekmektedir” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.