CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulukışla ilçesinde esnaf ziyaret etti. CHP İlçe Başkanı Hüseyin Toker ve Belediye Meclis Üyesi Celal Gülercan ile kapı kapı esnaf gezdi. Aralarında dönerci, manav, hırdavatçı ve soba satıcısının da olduğu esnaf grubunun Gürer’e anlattıkları sorunlar, ülkemiz ekonomisin hangi noktalara geldiğini gözler önüne serdi.
Geçen yıl 1000 döner sattığını söyleyen kadın işletmeci, bu yılki rakamın 100’e kadar düştüğünü söylerken, manav ise artık 5 liralık domates alıp tere, maydanoz gibi yeşilliğin bile veresiye defterine yazdıran var. Veresiye defteri doldu” dedi. Hırdavatçı ise geçen yıl 20 lira olan kazma sapının 40 liraya çıktığını, kürek sapının da %100 fiyat artışı olduğunu belirtti. Soba satan bir esnaf da geçen yıl 16 soba sattığını , bu dönemde sadece 3 satış yapabildiğini dile getirdi. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ TÜİK’in enflasyon hesap sepetine koyduğu her ürünün rafta fiyatı en az %100 artmış , enflasyon % 85 gösterildiğine göre bu rakamlar esnafın, çarşı-pazarın durumu ile örtüşmüyor“ diye konuştu.
GÜRER, ULUKIŞLA’DA ESNAF ZİYARET ETTİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulukışla ilçesinde esnafa bir dokunda bin ah işitti.
Gürer’in ziyaret ettiği esnaf ve görüştüğü vatandaşların enflasyon ile oluşan sorunlarını anlattılar.
İŞLER BERBAT
CHP Milletvekili Gürer’in ‘hayırlı işler’ dileyerek ‘İşler nasıl’ diye sorduğu dönerci kadın, “İşler berbat” diye yanıt verdikten sonra maliyetlerin arttığını, maliyet artışı nedeniyle fiyatların arttığını bu nedenle de müşteri kaybı yaşadıklarını belirtti.
İŞLER KESAT
Geçen yıl 1000 lavaş sattığını söyleyen işletmeci kadın esnaf dönerci olarak bu yıl 100 lavaş satabilirlerse kendilerini mutlu hissettiklerini, bazen 3-4 lavaş satarak günü kapattıklarını kaydetti. Okula giden çocuğuna haftalık 150 lira verebildiğini belirten kadın esnaf, “600 lirası yol parasına gidiyor. En ucuz yemek 30 lira. Sadece yemek masrafı aylık 900 lirayı buluyor. Asgari ücret alan bir insan okula giden çocuğuna bu parayı nasıl verecek? Şu anda 3 buçuk liraya ekmek alamayan insanlar bile var. Böyle bir ortamda biz nasıl döner satacağız?” diyerek yaşadığı sorunları anlattı.
CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer’in ziyaret ettiği bir manav esnaf ise insanların artık tere, maydanoz gibi ürünlerinin yanı sıra, domates, biber gibi ürünleri bile veresiye defterine yazdırdığını, veresiye defterinin dolup taştığını ifade etti. 5 liralık domates alıp veresiye yazdıran da var. Bir yıldır alamadığım borçlar bulunuyor. Vatandaş alım gücü daraldı. Elden geldiğince vatandaşı idare etmeye çalışıyoruz” dedi.
KAZMA - KÜREK SAPIDA % 100 ZAM GÖRDÜ.
Hırdavatçılık ve inşaat malzemesi satışı yapan bir esnaf ise geçen yıl 20 lira olan kürek sapının 40 liraya, geçen yıl 12 lira olan kazma sapının ise 25 liraya çıktığını, belirtti. “Vatandaş kürek sapını kendisi yapmaya çalışıyor” diyen esnaf, inşaat malzemelerinde fiyat artışlarının yüzde 100’e ulaştığına değinerek, geçen yıl 20 lira olan bir torba çimentonun bu yıl 85 liraya yükseldiğini ifade etti.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ziyaret ettiği bir soba satıcısı ise geçen yıl 28 lira olan soba kovasının 65 liraya 1400 lira olan sobanın ise 2500 liraya çıktığını, geçen yıl 16 soba sattığı bu dönemde bu yıl sadece 3 soba sattığını belirtti.
ESNAF PERİŞAN
Esnafın ve vatandaşın sorun ve taleplerini dinleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise yaptığı açıklamada, “Esnafın ve vatandaşın durumu, ülke genelindeki ekonomik tabloyu aslında net bir şekilde ortaya koyuyor. İlçelerde esnaf ve vatandaş ekonomik krizi acı biçimde yaşıyor. 5 liralık domates alan vatandaş onu da veresiye defterine yazdıracak hale vatandaş düşmüş durumda. Bakanlar vatandaşı enflasyon ezdirmedik diyorlar. Ezdirmek ne ki vatandaş artık ekmeğini kısarak, kemerine yeni delik açtırıp kemerini iyice sıkarak yaşamaya çalışıyor. Manavda dahi veresiye defterinin kabardığını görüyoruz. Tüm ürünlerde geçen yıla göre iki katından az olmamak üzere artış olması, vatandaşın alım gücünü büyük oranda düşürmüş. Bu durum esnafı da sıkıntıya sokmuş durumda. Dönerci, ‘Ulukışla’da biz böyleysek büyük şehirdekiler ne halde’ derken yaşanan sorunun ilçelerde dahi bıçak kemiğe dokunduğunun göstergesidir” diye konuştu.