2023 Merkezi Yönetim Bütçesi’nin Plan ve Bütçe Komisyonu aşaması tamamlandı. Bütçenin Genel Kurul aşaması 5 Aralık tarihinde başlayacak. Komisyon üyesi ve CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Cumhurbaşkanlığı Bütçesi görüşmelerinde çalışma yaşamının önemli sorunlarını gündeme getirdi.
Girgin komisyondaki konuşmasında şunları söyledi
“Ülkemizde "staj sigortası" adı verilen ve başlı başına mağduriyet yaratan bu uygulamaya göre meslek lisesi ve üniversitede staj yapanlarla çıraklık okulunda okuyan öğrenciler aktif olarak çalıştıkları hâlde sigortalarının sadece meslek kazası hastalığı kısmı yatmakta olup bu durum emekliliğe başlangıç sayılmamaktadır.
"Meslek lisesi memleket meselesi" diyen ve iktidara sesini duyuramayan staj mağdurları için bir çalışma var mıdır?
MESLEK KODU FİİLEN YAPILAN İŞ OLSUN
“Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında 4/D sürekli işçi, 696 KHK ve İŞKUR statüsünde çalışanlardan veri giriş, otomasyon, bilgisayar, teknik birim, bilgi işlem, büro, ofis, hasta karşılama, yönlendirme ve benzeri işleri yapan ancak meslek kodları yaptıkları işle alakası olmayan bir biçimde farklı kadrolarda gösterilen personeller var.
Meslek kodu mağdurlarının fiilen yaptıkları iş ne ise meslek kodunun da aynı olması için güncelleme yapılması ve hatalı meslek kodu uygulamasından dolayı görevlerinden el çektirilen çalışanların tekrar fiilen yaptığı işin başına dönmesi için bir çalışma var mıdır?”
ÖZEL İDARELERDEKİ VE BELEDİYELERDEKİ UZMANLAR DA 3600 EK GÖSTERGEDEN FAYDALANMALIDIR
“Genel idare hizmetleri sınıfında ve yönetim hizmetleri grubunda olan şeflerin 3600 düzenlenmesinden yararlanabilmesi için çalışmanız var mıdır? Sivil savunma uzmanları dâhil diğer kurumlardaki uzmanlar 3600 ek göstergeden faydalanmışlardır. Özel idarelerdeki ve belediyelerdeki uzmanlar 3600 ek göstergeden faydalanamadılar. Bu mağduriyeti gidermek için bir çalışmanız var mı?
ORMAN İŞÇİSİ NE ZAMAN KADROLU OLACAK?
“Orman Genel Müdürlüğünde 5620 sayılı Kanun'la beş ay yirmi dokuz gün süreyle orman yangınlarıyla mücadele eden yangın işçilerini yani geçici işçileri, yıllardır kadro mücadelesi veren işçileri ne zaman kadrolu yapacaksınız? Son dört yılda, Hazine ve Maliye Bakanlığınca dört ay uzatmayla on ay çalıştırılmaktadırlar. Ülkemizin son derece önemli orman varlığının korunmasında özveriyle mücadele eden ama üvey evlat muamelesi gören bu emekçilerimiz kadroya alınacak mı?
Yoksa yirmi beş-otuz yıl geçici statüsüyle çalışan işçilerin bulunduğu bu durum siyasi malzeme olarak kullanılmaya devam mı edilecek?”
4/D’LİLER MAĞDUR
“Tüm kamu kurum ve kuruluşları için 01/04/2018 tarihinde taşerondan alelacele 696 KHK kapsamında kadroya geçirilen
4/D sürekli işçiler için ne zaman KHK kapsamından çıkartılıp tam kadroya geçirilmesi için çalışma yapılacaktır?”
ÇAKMA 4/B SORUNU 4/B’LİLERİ DİNLEYEREK ÇÖZÜLMELİDİR
“Özelleştirme nedeniyle iş yeri ellerinden alınarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/C maddesine göre işe yerleştirilen ve sonra 4/B statüsüne geçirilen işçiler özlük hakları bakımından 4/B haklarına kavuşamadılar.
Bu personel diplomalarına göre unvan verilmesini, ek ödeme oranlarının unvanlara göre verilmesini, emeklilikleri hak ettikleri tarihte kapı önüne konmamalarını istiyorlar.
Yapılan haksızlığı ve mağduriyeti gidermek için bir çalışmanız var mı?”
Girgin son olarak dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in, twit atarak, 4/B’lilerin, sözleşmeli öğretmenlerin, 50-D’li araştırma görevlilerinin ve sözleşmeli Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçılarının da sorunlarını çözeceklerini söylediğini belirtti ve şöyle dedi: “Yıllardır dile getirdiğimiz bu sorunu çözecek adımların atılmasını olumlu buluyoruz. Ancak bütün bu mağduriyetler bu konuda yıllardır mücadele eden sendikaları, platformları, dernekleri de katarak çözülmelidir. Yoksa yeni mağduriyetler yaratılabilir.”