CHP Muğla Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Süleyman Girgin, Engelliler Haftası’nda engelliler için kanun teklifi verdi. Girgin verdiği kanun teklifiyle, kamu ve özelde engelli istihdamının %6’ya çıkarılmasını ve engellilerin ÖTV’den istisna araç alabilmelerinde belirlenen üst sınırın kaldırılmasını istedi.
Girgin açıklamasında şunları söyledi:
ENGELLİLER İÇİN SOSYAL DEVLETİN BÜTÜN GEREKLİLİKLERİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ
Bugün engellilerin yaşamını kolaylaştıracak bir teklifte bulunduğumuzda iktidar bunu bir maliyet unsuru olarak görüyor. “Yeterli kaynak yok” cevabını alıyoruz. Oysa engellilerin yaşamı hangi maliyetle ölçülebilir?
Bu, neoliberal politikalar dediğimiz her şeyi piyasalaştıran ekonomi modelinin, sosyal devleti iyice aşındırmasının sonucu. Engellilerin yaşamını kolaylaştıracak politikalar üretmek lütuf değil, sosyal devletin görevidir. İlk seçimden sonra çok güçlü bir sosyal hizmetler reformu hayata geçireceğiz.
KAMUDA VE ÖZELDE ENGELLİ İSTİHDAMI ARTTIRILMALIDIR
yaşamı engelliler için sadece hayatlarını kazandıklarını bir alan değil aynı zamanda psikolojik ve sosyal olarak da ihtiyaçlarını karşıladıkları bir alan. Öte yandan, çalışma yaşamında engellilerin varlığı engellilere yönelik önyargıların kırılması için de hayati önemde. Kanun teklifimizde kamu ve özelde en az % 6 engelli istihdamı teklif ettik.
Kamuyu ele alalım: Ülkemizdeki engelli sayısını TÜİK en son 2002’de tespit etmiş. (Türkiye Özürlüler Araştırması) 2002’de nüfusun %12,29'unun engelli olduğu tespit edilmiş. Ancak o günden bu güne kadar engellilerin sayımı ile ilgili hiçbir resmi veri yayınlanmamıştır. Bu bile başlı başına engellilere ne kadar değer verdiğimizin göstergesi. Bu alandaki derneklerin tahminine göre, ülkemizdeki engelli sayısı nüfusun %15’i üzerinde seyretmektedir.
Her geçen yıl EKPSS'ye giren engelli sayısı ciddi ölçüde artmıştır. Her yıl ortalama 85-100 bin aday bu sınava girmektedir. Ancak yapılan atamalar yetersiz kalmaktadır. Kamuda %3'lük engelli kotası günümüz şartlarına ve engelli bireylerin ihtiyaçlarına cevap verememektedir. Hem boş olan kadrolara derhal atama yapılmalı hem de kota %6’ya çıkarılmalıdır.
Aynısı özel sektör için de geçerlidir. Şu an özel sektörde engelli istihdamı %4. Özel sektör de en az %6 engelli istihdamı sağlamalıdır.
Bunlara ek olarak, çalışma hayatındaki engellilerin kendi eğitim, meslek ve yeteneklerine göre istihdam edilmelerini sağlamamız gerekiyor.
ENGELLİLER İÇİN ÖTV’DEN İSTİSNA ARAÇTA ÜST SINIR OLMAMALIDIR
Türkiye’de genel olarak araç alımlarında ÖTV çok yüksek. Engelliler için devlet ÖTV’siz araç kolaylığı sunuyor. Ancak bunun da bir sınırı var. Son zamanlarda kur fiyatlarındaki yükseklik ve enflasyon belirlenen sınırlarda araç bulmayı imkânsız kılmaktadır. O nedenle teklifimizde, bu sınırın kaldırılmasını teklif ettik.