"Geciken adalet, adalet değildir"

Mersin

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen bugün yaptığı yazılı basın açıklamasında hakimlerin kararını bekleyen ve yıllar süren bu bekleyişlerin vatandaşlarda yarattığı mağduriyete tepki gösterdi.

CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Alpay Antmen bugün yaptığı yazılı basın açıklamasında hakimlerin kararını bekleyen ve yıllar süren bu bekleyişlerin vatandaşlarda yarattığı mağduriyete tepki gösterdi.

Hakimlerin özellikle hukuk davalarında ve iş davalarında adaleti geciktirmelerinin vatandaşı son derece mağdur ettiğine değinen CHP’li Vekil “Hakimlerin kişisel sorumluluğuna gitme hususunu Meclisimizin düşünmesi gerekmektedir. Adalet dağıtanların gecikmeye mahal vermeyecek şekilde çalışması, özellikle istinaf Hakimlerinin dosyaları evlerine götürüp  evden çalışmaları yerine tüm zamanlarını adalet dağıtmaya ayırmaları gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Antmen, açıklamasında makul sürede davada karar vermeyen her hakimin görevi ihmal suçu işlediğini belirterek “Vatandaş adalet beklerken 3 yıl mahkemeyi, 3 yıl istinafı bekliyor. Bir de dosya Yargıtay’a giderse bir dosyanın bitmesi 7 hatta 8 yıldan fazla olabiliyor. Vatandaş eli böğründe hakkını, hukukunu , alacağını almak için yıllarca sürünüyor.

Geciken adalet adalet değildir, adaletsizliktir. Bazı dosyalar var, dosya sahibi yıllarca karar verilmediğinden vatandaşın ömrü yetmiyor ölüyor. Dava sahibi ölmüş ama dosya ile ilgili karar daha bekliyor. Böyle bir düzen olur mu?” dedi.

Konuyla ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Antmen şu soruları sordu;

– Yıllar sırasıyla ve ayrı ayrı belirtilmek üzere; 1 Ocak 2017 ila 2022 Mayıs ayları arasında geçen sürede istinaf Mahkemelerine gelen dosya sayısı kaçtır? Hangi daireye kaç dosya gelmiştir?

- Yıllar sırasıyla ve ayrı ayrı belirtilmek üzere; 1 Ocak 2017 ila 2022 Mayıs ayları arasında Yargıtay’a giden Dava Dosya sayısı kaçtır?

– İstinaf Mahkemelerinde; dairelere göre kaç adet dosya görüşme sırasında bekletilmektedir? Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle; dairelerdeki derdest dosya sayısı kaçtır?

– Yargıtay Daireleri sırasıyla ve ayrı ayrı belirtilmek üzere; derdest dosya sayıları nedir?

– Yıllar sırasıyla ve ayrı ayrı belirtilmek üzere; 2017 ila 2022 arasında İstinaf Mahkemelerinde karara bağlanmış dosya sayısı kaçtır? Karara bağlanmış dosyaların dairelere göre dağılımı nedir?

- Yıllar sırasıyla ve ayrı ayrı belirtilmek üzere; 2017 ila 2022 arasında Yargıtay’da karara bağlanmış Dosya sayısı kaçtır?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.