Türkiye'de öğretmenlik kariyeri, öğretmenlerin nitelikleri ve seçimiyle ilgili konuları düzenleyen Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda görüşülecek.
Öğretmenlik mesleğinin tüm yönlerinin yeterince kapsamlı ele alınmadığına dair eleştirilen teklifin "eşit işe eşit ücret ilkesinin ihlal ettiğine" yönelik itirazlar da var.
Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir?
Türkiye'de mühendislik, hakimlik ya da diş hekimliği gibi mesleklere ait ayrı yasalarla düzenleniyor olsa da öğretmenlik için böyle bir meslek kanun henüz bulunmuyor.
Kanun teklifi Türkiye'de öğretmenlik kariyeri, öğretmenlerin nitelikleri ve seçimiyle ilgili konuları düzenliyor.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın aktardığına göre, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, öğretmenlik mesleğine hazırlığın genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon adı verilen öğretmenlik meslek bilgisiyle sağlanması tamamlanmasını öngörülüyor.
Öğretmenlerin bunun için Türkiye'de öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarından ve bunlara denkliği kabul edilen yurt dışı yükseköğretim kurumlarından mezun olması bekleniyor.
Hazırlıklarını tamamlayanlar Millî Eğitim Bakanlığı tarafından aranan niteliklere göre aday öğretmen olarak kariyerlerine ilk adımı atabiliyor.
Teklif, aday öğretmenlik döneminden sonra kariyer basamaklarını "öğretmen", "uzman öğretmen" ve "başöğretmen" olmak üzere üçe ayırıyor.
Teklife göre uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara her unvan için ayrı bir derece verilecek.
Uzman öğretmen olmak için aday öğretmenlik süreci dahil 10 yıl çalışmış olmak ve ceza almamış olmak gibi ön koşullar var.
Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar uzman öğretmen unvanı için öngörülen; doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutuluyor.
Uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20'den yüzde 60'a, başöğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı ise yüzde 40'tan yüzde 120'ye yükseltiliyor.
Birinci dereceli kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergeleri 3600'e çıkarılıyor. Diğer derecelerde bulunan öğretmenler için de bu artışa göre düzenleme yapılması öngörülüyor.
Emekli Öğretmen 3 Yıl Önce
Yasanın dsha kapsayıcı şekilde öğretmenler arasında kariyer ayrımı yapmayacak şekilde çıkması getekir.3600 bu yasanın en olumlu kapsayıcı maddesi yasalaşmalı.Uygulama tarihi daha öne çekilmesi büyük makbule geçecektir.Herşeye rağmen olumlu bir yasa.Eğitim camiasına hayırlı olsun.