“Tarıma yine yeterli destek verilmeyecek”

Manisa

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Plan ve Bütçe Komisyonunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yapılan 2022 Bütçe Sunumunda Tarım Bakanlığına ayrılacak bütçenin detaylarını paylaştığını, ancak yeni bütçenin de çiftçi ve üreticiyi tatmin etmeyeceğini söyledi.

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, Plan ve Bütçe Komisyonunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yapılan 2022 Bütçe Sunumunda Tarım Bakanlığına ayrılacak bütçenin detaylarını paylaştığını, ancak yeni bütçenin de çiftçi ve üreticiyi tatmin etmeyeceğini söyledi.

Başevirgen, “2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ‘ne göre,  toplamda tarıma ayrılan bütçe 57,6 milyar lira oldu. 2021 yılında 42,4 milyar lira olan tarıma ayrılan kaynak, 2022 yılı için 15,2 milyar lira artırıldı.” Dedi. 

“Tarıma Yine Yeterli Destek Verilmeyecek”

Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, yeni bütçede çiftçiye verilecek tarımsal desteklerin yine yetersiz kaldığını belirterek, “2021 yılı için tarımsal destek programlarına ayrılmış olan 22 milyar lira ödenek, 2022 yılı için 25,8 milyar liraya çıkarılmış. Tüm bitkisel ve hayvansal üretim için verilen destek sadece 3,8 milyar lira artırılmış. Yapılan bu bütçe, ne yazık ki bu yıl da tarıma yeterince destek verilmeyeceğini gösteriyor.” Dedi.

“Yatırım Ödeneklerinin Çiftçi ve Üretime Katkı Sağlamayacağı Ortada”

2021 yılındaki tarım sektörü yatırım ödenekleri için ayrılan 12,1 milyar liranın, 2022 yılı için 16,3 milyar liraya çıkarıldığını söyleyen Bekir Başevirgen, “Tarım sektörü yatırımları için ayrılan bu ödenek umarız ki verimli proje ve yatırımlar için kullanılır. Ne yazık ki ayrılan 16,3 milyar liranın önü arkası belli olmayan boş işlere harcanacağını, çiftçilere ve üretime hiçbir katkı sağlamayacağını şimdiden görebiliyoruz.” Diye konuştu. 

“Çiftçiye Reva Görülen Destek Artışı 3,8 Milyar Lira”

Mazota, gübreye, ilaca ve diğer tüm girdilere gelen zamlardan dolayı perişan olan çiftçilere reva görülen artışın 3,8 milyar lira olduğunu söyleyen Başevirgen, “ En azından pandemi şartları ve yaşanan kuraklık düşünülerek daha insaflı bir bütçe teklifi gelmesini bekliyorduk.  Bu bütçe üzüm, fındık, incir ve tahıl üreticisine 2022 yılı için sakın bize güvenerek ekim yapma demektir. Bu bütçe hayvancılık yapana 2022 yılı için sakın bize güvenerek hayvanını besleme demektir."dedi.

“Ne Halin Varsa Gör Bütçesi” 

2021 yılında tarımsal kredi sübvansiyonu, müdahale alımları, tarımsal KİT’lerin finansmanı ve ihracat destekleri için ayrılan 8,3 milyar lira ödeneğin ise 2022 yılı için 15,5 milyar liraya çıkarıldığını ifade eden Bekir Başevirgen, “Oransal olarak en büyük artış tarımsal destekleme bütçesinin bu kaleminde yapılmış olup, bu artışın daha fazla ithalat yapılarak piyasaları düzenleme adına yerli üreticinin malını değersizleştirme faaliyetlerinde kullanılacağı anlaşılmaktadır. Yine kendi çiftçimize değil, yabancı çiftçilere verilecek olan destektir. Nereden mi biliyoruz? TMO, fahiş fiyatlarla tahıl ve bakliyat ithal edip görev zararı yazacak ve aradaki fark ayrılan bu ödenekten karşılanacak. Et Süt Kurumu, canlı hayvan ve et ithal edip görev zararı yazacak ve aradaki fark ayrılan bu ödenekten karşılanacak. Üzülerek söylüyoruz ki bu bütçe çaresizliğin, tarımdaki çöküşün ve ne halin varsa gör demenin sayısallaştırılmış halidir.” Diye konuştu. 

“Bütçe Revize Edilmeli”

Hazırlanan bütçe teklifinin, daha görüşmeleri başlamadan dövize endeksli girdi maliyetlerindeki artış ile tutarsızlık göstereceğini belirten Başevirgen, “Çiftçiye ödenmesi planlanan desteklerin çoğu daha meclisten geçmeden eriyip gidecek. Bu haliyle kabul edilmesi, çiftçinin önümüzdeki süreçte hemen hemen hiç desteklenmeyeceği anlamına gelir. Bu nedenle bütçe kesinlikle revize edilmelidir.” diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.