28 bin Manisalı bankaların takibinde!

Manisa

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Manisa’da Şubat ayı itibari ile 28 bin 300 vatandaşın bankaların takip listesinde olduğunu söyledi.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması istemiyle meclise soru önergesi vermiş ve Manisa’da bankalardan kullandıkları krediler nedeniyle haklarında haciz ve icra takibi başlatılan vatandaşların sayısının açıklanmasını istemişti.

Başevirgen’in önergesine Kredi Kayıt Bürosu’ndan alınan stok verileri paylaşarak yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Manisa’da Şubat ayı itibari ile 28 bin 300 vatandaşın bankaların takip listesinde olduğunu söyledi.

“34 Milyondan Fazla Yurttaş Bankalara Borçlu”

CHP Milletvekili Bekir Başevirgen, önergesinin yanıtlanmasının ardından yaptığı açıklamada “ Türkiye'de 2002 yılı sonunda vatandaşların bankalara olan borcu 66 milyar lira iken bugün bankalara ve finansman şirketlerine olan borç (takipteki borçları da dahil) 10,1 milyar lira artarak 882,3 milyar liraya yükseldi. Bu borcun 18,2 milyar lirası takipte bulunuyor." Dedi.

Borcun, 722,9 milyar lirasının tüketici (konut, otomobil dahil) kredilerinden, 159,3 milyar lirasının da kredi kartlarından kaynaklandığını ifade eden Başevirgen "Son hafta tüketici kredilerinde 4,3 milyar liralık, kredi kartı borçlarında ise 5,8 milyar liralık artış yaşandı. Bankalara borçlu olan vatandaşlarımızın sayısı 34 milyonu geçti.” Dedi.

“Bir Ailede Birden Fazla Borçlu Var”

Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçlarının ise 12,9 milyar lirasının tüketici kredilerinden, 5,3 milyar lirasının da kredi kartlarından olmak üzere toplam 18,2 milyar liraya ulaştığını belirten Bekir Başevirgen, " Yaşanan salgın sürecinde gelirleri büyük ölçüde azalan yurttaşların bankalara olan borcu da giderek arttı. Esnafından çiftçisine, emeklisinden öğrencisine kadar ülkemizde neredeyse herkes borçlu. Türkiye’deki aile sayısının 24 milyon olduğu dikkate alındığında bir aileden sadece bir kişi değil birden çok kişi aynı anda borçlanmış oldu.” dedi.

“Manisada 10 Yılda Borcunu Ödeyemeyen Kişi Sayısı Yüzde 40 Arttı ”

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Manisada da durumun farklı olmadığını söyleyen Bekir Başevirgen " Son 10 yılda Manisa’da bankalara olan borcunu ödeyemeyen vatandaşlarımızın sayısı yüzde 40 arttı. 2011 yılında 20 bin 867 vatandaş borcunu ödeyemiyorken, 2021'de bu sayı 28 bin 295'e çıktı. Açlık sınırının 2 bin 830 TL ile asgari ücreti geçtiği, son bir yılda gerçek işsizliğin 2,5 milyon kişi arttığı, 5,5 milyon hanenin sosyal yardımlara muhtaç olduğu, 10 milyon işsizin yaratıldığı Türkiye’de, sosyal devlet elini vatandaşına uzatmadığı için vatandaşlar ne yazık ki yüksek faizli banka kredilerine muhtaç edildi.” Diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.