"Sanayi Bakanlığı bütçesi üreticiyi desteklemekten uzak"

Kocaeli

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2022 yılı bütçe teklifi üzerine görüşmeler bugün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleşti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2022 yılı bütçe teklifi üzerine görüşmeler bugün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleşti. CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan bütçe teklifi üzerine söz alarak düşüncelerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı sisteminin ekonomiyi getirdiği noktaya değinen Tarhan: “2018 yılında geçtiğimiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi ile birlikte Türkiye’nin geldiği nokta itibariyle durumumuz ortada. Kararlar bir kişiden çıktığı sürece sorunları çözmek mümkün değildir. AKP iktidarının 2023 hedeflerine göre; dünyadaki 10 büyük ekonomi arasına girecektik 17. sıradan 22. sıraya düştük. Sadece %2.7 yüksek teknolojili ürün ihraç edebildik. Cari açığımız 27.8 milyar dolar oldu. İşsizliği %5’e inecekti, %12.1’e yükseldi. Otomotiv sektörü 5 milyon araç üretip ihraç edecekti. Sadece 1 milyon 100 bin araç üretildi. İthal girdiye bağımlı bir sanayi anlayışı ile dünyayla rekabet şansımız kalmadı. Mühendislerimiz, teknik kadrolarımız iş bulamıyor. Sanayicinin işçi ihtiyacını karşılayan bir eğitim sistemimiz yok. Meslek liseleri yetersiz, teknik liseler iş garantili eğitim hakkı sunamıyor. Bununla ilgili Bakanlık olarak hiçbir şey yapmıyor. İktidarınız gençlerimizi görmezden geliyor” dedi.

“OSB’lerin yatırım için önünü açın!”

Tarhan son dönemde kamuoyunda ses getiren OSB teklifine dikkat çekerek Bakan’a sorular yöneltti: “Ekim itibari ile OSB Sayımız 327’ye ulaştı diyorsunuz. Ancak doluluk oranları %30’ları bulmayan OSB’ler var. OSB’ler ekonomik açıdan zor durumda. Son zamanlarda OSB’lerle ilgili ortalıkta dolaşan bir yasa tasarısı var. Sayın Bakan ‘OSB’ler ticarethane değildir’ demişti. Öyle ise OSB’lerin kasasındaki 500 milyonun hesabı neden yapılıyor? Asıl sorgulamanız gereken parası olmayan OSB’ler paraları ne yapmışlar? Yatırım izni vermiyorsunuz, yenilenebilir enerji üretmesine izin vermiyorsunuz. Sonra OSB’leri tehdit ederek, afet bağışı adı altında genelge gönderiyorsunuz. OSBÜK kanalıyla bağış topluyorsunuz. Bağışlar yetersiz geldiği için OSB’leri kontrol etmek için kanun teklifi hazırlıyorsunuz. OSB’lerin düzenini bozmayın. OSB’lerin desteklenmesi ve yatırım için önünün açılması gerekiyor.”

“Ay’a gitmek için 61 milyonluk bütçe yeterli mi Sayın Bakan?”

Bakanlığın bu yılki bütçe teklifinde uzay ödeneklerini düşürmesini değerlendiren Tarhan: “Bakanımız ‘2023’e kendi uzay aracımızı Ay’a göndereceğiz’ demişti. Bütçeye baktığımızda tüm kurumlar için uzay ve havacılık 2022 yılı ödeneği %54 düşüşle 673 milyon’a düşürülmüştür. Türkiye Uzay Ajansı’nın bütçesi ise 61 milyon’dur. 2023’te uzaya gitmek için 61 milyon bütçe yeterli mi Sayın Bakan? NASA zamanında 200 milyar dolarlık bütçe ayırmıştı. Bu bütçeyle tam olarak nereye gitmeyi planlıyorsunuz?” dedi.

“Temsil ve tanıtım giderlerine 1 milyondan fazla ödenek!”

Bakanlık bütçe teklifinde temsil ve tanıtma giderleri için 1 milyondan fazla ödenek istenmesine tepki gösteren Tarhan: “Bu yıl Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bütçesi geçen yıla göre %24 artış göstererek 14 milyar olmuştur. Sayın bakan geçen yıl temsil ve tanıtma giderleri için 146 bin TL harcama yapılmış. Bu yıl ise 1 milyondan fazla ödenek talep ediliyor. Geçen yıl sadece 146 bin TL harcama yapılmasına rağmen neden 1 milyonun üstünde ödenek talep edilmektedir? Temsil ve tanıtım giderleri için bu derece bir artış gerçekten gerekli midir? Bu konuyu açıklığa kavuşturması gerekiyor”

Sözlerini sonlandıran Tarhan: “Bu bütçe sanayiciyi, üreticiyi desteklemiyor. Ne teknolojik gelişime ne de temel sorunlara bir çözüm sunuyor. İktidara geldiğimizde üreticinin sorunlarına doğrudan dokunarak çözüm önerileri üreteceğiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinin hayırlı olmasını dilerim” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.