CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, 12 Eylül 2022 tarihinde başlayacak olan 2022 – 2023 eğitim öğretim dönemi için öğrenci kayıtları sırasında velilerden istenen kayıt ücreti ve bağış talebini Meclis gündemine taşıdı.
CHP’li Arslan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yazılı olarak yanıtlaması için TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, Bakan Özer’e, ‘Milli Eğitim Bakanlığına ayrılan bütçe okulların eğitim öğretim dönemi için ihtiyaç duydukları tüm hizmetler ve giderler için yeterli değil midir? Her eğitim öğretim döneminde yaşanan kayıt ücreti ve bu zorunlu bağış talebine ilişkin şikayetler neden son bulmuyor’ diye sordu.
CHP’li Arslan eğitim hakkının Anayasal güvence altında olduğunu vurguladığı önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Anayasanın 42 nci maddesinde öğrencilerin eğitim hakkının engellenemeyeceği; ‘Kimse eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz” hükmü ile ifade edilmiştir. Anayasal güvence altında olan eğitim hakkının devlet okullarından ücretsiz alınacağı da aynı madde ile hükme bağlanmıştır. Eğitim öğretimde velilerin hiçbir şart ve koşulda para vermeye zorlanamayacağı bu kadar açık ve net iken, illerden gelen bu şikayetlere yöneticilerin duyarsız kalması kabul edilemez bir durumdur.”
İzmir başta olmak üzere ülkemizin pek çok ilinden bu sürece ilişkin öğrenci velilerinden okullarda kayıt ücreti talep edildiği, bu yönde okul yönetimleri tarafından velilerin okul aile birliklerine yönlendirildikleri, şikayetlerini aldıklarını paylaşan CHP’li Arslan, ‘Bazı okulların sınıf ve öğretmen ayrıcalığı uygulayarak daha yüksek rakamlarda bağış ve kayıt ücreti talep ettikleri iddiası bulunmakta. Umarım bu doğru değildir. Devlet okulları bir ticarethane değildir.’ Diye tepki gösterdi.
2006 yılından beri Türkiye genelinde okul aile birliklerinin elde ettikleri gelir miktarının ne kadar olduğunu ve bu elde edilen gelirlerin hangi amaçla nerelerde kullanıldığını sorgulayan CHP’li Arslan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’den şu sorularına yanıt istedi:
Milli Eğitim Bakanlığına ayrılan bütçe okulların eğitim öğretim dönemi için ihtiyaç duydukları tüm hizmetler ve giderler için yeterli değil midir?
İzmir başta olmak üzere ülkemizin pek çok ilinde yaşanan öğrenci kayıt işlemleri sırasında velilerden zorla bağış alındığı şikâyetleri bakanlığınıza ulaşmış mıdır? Bu konuda bakanlık olarak bir inceleme denetleme işlemi yapılmış mıdır?
Bazı okulların sınıf ve öğretmen ayrıcalığı uygulayarak daha yüksek rakamlarda bağış ve kayıt ücreti talep ettikleri iddiası doğru mudur? Okullarda para karşılığı özel sınıf uygulaması ve özel öğretmen uygulaması hangi illerde ve okullarda uygulanmaktadır?
Türkiye genelinde 2006 yılından beri okul aile birliklerinin elde ettikleri gelir miktarı ne kadardır? Elde edilen bu gelir hangi amaçla nerelerde kullanılmıştır?
Okul Aile Birliklerinin gelirleri üzerinden ilçe ve il milli eğitim müdürlüklerine aktarılan miktar yıllar itibarıyla ayrı ayrı ne kadardır? Bu gelirler hangi amaçla kullanılmıştır?
Her eğitim öğretim döneminde yaşanan bu zorunlu bağış talebine ilişkin şikayetler neden son bulmamaktadır?