"Engelli hakları için mücadele etmek hepimizin görevi!"

İzmir

İzmir Milletvekili Kani Beko, “Anayasamızdan ve Uluslararası sözleşmelerden kaynaklı tüm haklar sağlanmadığı sürece, insanca yaşama haklarının gereğini yerine getiremediğimiz sürece; engelli yurttaşlarımız topluma entegre olma konusunda zorluklar yaşamaya devam edeceklerdir” dedi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde engelli yurttaşların en büyük sorununun istihdam ve insanca yaşama hakkı olduğunu vurgulayan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, “Anayasamızdan ve Uluslararası sözleşmelerden kaynaklı tüm haklar sağlanmadığı sürece, insanca yaşama haklarının gereğini yerine getiremediğimiz sürece; engelli yurttaşlarımız topluma entegre olma konusunda zorluklar yaşamaya devam edeceklerdir” dedi.

Türkiye nüfusunun yüzde 13'üne yakını olan 10 milyonu aşkın kişinin engelli olduğunu hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, 2021 Türkiye’sinde engelli yurttaşların hala başta istihdam olmak üzere eğitim, sağlık, ulaşım, sosyal yaşam olmak üzere hayatın her alanında sorun yaşadıklarını belirtti. Beko, tüm haklarının tam olarak sağlanmadığı sürece engelli yurttaşların nüfusta sayıca 10 milyonu aşkın kişi olarak ifade edilmekten öteye geçmeyeceğini vurgulayarak “Engelli yurttaşlarımızın AKP iktidarında olduğu gibi yok sayılmalarına asla müsaade etmeyeceğiz. Onların hakları için mücadele etmek hepimizin görevi! CHP iktidarında sosyal devletin tüm yurttaşlarımız için eşit, adil ve erişilebilir hizmetlerini sunacağız. Engelli kardeşlerimizin hakları ve sosyal yaşama daha çok dahil olmaları için mücadelemizi sürdürüyoruz, çünkü istihdam ve insan yaşam herkesin hakkı” dedi.

OLMASI GEREKENİN 3'TE 1'İNDEN AZ
3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde gerçekleri bir kez daha hatırlatmak gerektiğini vurgulayan CHP'li Beko, “Engelli olmak hastalık değil bir insani durumdur. Engellilerin korunması devletin sorumluluğundadır. Anayasamızın 10. ve 90. maddesi, Birleşmiş Milletler Engelli Haklarına İlişkin Sözleşmenin 27. maddesi ve engelli haklarına ilişkin tüm mevzuat gereğince engellilerin tüm çalışma hakları tanınmalı ve uygulanmalıdır. Ancak ciddi bir istihdam sorunu ile boğuşan engelli yurttaşlarımız özellikle kamuda var olan yüzde 3'lük kotanın bile doldurulmamasından dolayı mağdur durumdadır. Kamuda 4 milyon 700 bini bulan kamu personeli sayısı dikkate alındığında, 57 bin civarında kalan engelli memur sayısı, olması gerekenin 3’te1’inden bile azdır. İlgili yasaya göre kamuda en az 150 bin engelli personelin bulunması gerekiyor.  Kamudaki yüzde 3’lük engelli kotasının artık ihtiyacı karşılamadığı görülmekte olup bu nedenle kota yüzde 6’ya çıkarılmalıdır” açıklamasında bulundu.

 
ENGELLİ KOTASI YÜZDE 6'YA ÇIKARILMALI
Engelli yurttaşların istihdam ve diğer sorunlarıyla her platformda ilgilendiğini ve bunları yüksek sesle dile getirdiğini belirten CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Engelliler, yıllardır yasaların ve Anayasanın kendilerine birer yurttaş olarak tanıdığı istihdam haklarını talep ediyor. Ancak büyük hayal kırıklıkları yaşıyorlar. Mesela, 2018 ve 2020 yıllarında yapılan EKPSS'den sonra yaklaşık olarak 200 bin engelli kamu personeli adayı atanmayı ve bir iş bulmayı beklerken, engelliler için 2005 kişilik kadro açılmıştır. Sadece kamuda yaklaşık 8.000 kontenjan açığı varken bunun dörtte biri kadar alım yapılması kanunun açıkça ihlalidir. 2021 EKPSS sonuçlarına göre; 62 bin 311 kişi işe yerleşmek amacıyla tercih yapmış ancak sadece 1.961 kişi kamuda işe yerleşebilmiştir. İstihdam edilmek için İŞKUR’a başvuran engellilerin sayısının yıldan yıla artmasına karşın işe yerleştirilen engelli sayısı azalmaktadır. Çünkü atama sayısı da her yıl azalmaktadır” dedi.

EN BÜYÜK ENGEL SEVGİSİZLİKTİR!
Kamu ve özel sektörde, kontenjan açıklarının tamamının doldurulması için engelli kontenjanını boş tutan işverene ceza miktarlarının artırılması ve devlet denetiminin sıklaştırılması önerilerini sıralayan Beko, “Öncelikle engellilere yönelik, bilgi ve becerilerini tam manasıyla ortaya koyabilecekleri, uygulamalı meslek edindirme kursları düzenlemelidir. Bu kursları sadece düzenleyerek, kurs bitiminde bir sertifika verilerek, yine işsizliğe devam edilmemesi için, bu kursların sonunda engellileri istihdam edecek işyerlerini, gerekirse devlet eliyle kurmak gereklidir. Engellilerin eğitim seviyelerini yükseltmeleri için engellilere uygun koşullarda okulları daha da çoğaltılarak, engellilerin daha iyi bir eğitim alabilmesi çok önemlidir. Ama unutmayalım ki; bunların hepsi bir mücadele gerektirir. Engelli yurttaşlar bu haklarını almak için ellerinden gelen çabayı göstermektedir. Haklarını talep eden yurttaşlarımıza destek olmak bizlerin de görevidir. Unutmayın ki her sağlıklı insan bir engelli adayıdır ve en büyük Engel Sevgisizliktir!” diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.