CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, 1 Temmuz 2021 itibariyle başlayacak olan kademeli normalleşme kapsamının dışında tutulan nargile işletmeleri ile ilgili açıklama yaptı. İnsan sağlığının her şeyden daha önemli olduğunu vurgulayan CHP’li Polat, “İşletmeler normalleşmenin dışında kalabilir fakat, 15 aydır açılmayan esnaf nasıl geçinsin, salgın döneminde kapalı olan nargile salonu işletmelerinin mevcut ve 2021 yılı içinde doğacak olan SGK prim borçları ile KDV hariç vergi borçlarının 1 Ocak 2022 tarihine kadar faizsiz ertelenmesi için verdiğimiz kanun teklifi acilen yasalaşmalıdır” ifadelerini kullandı. CHP’li Polat ayrıca, esnafı salgının değil, AKP’nin politikalarının bitirdiğini söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, salgın nedeniyle aralıksız 15 aydır kapalı olan nargile salonu işletmelerinin 1 Temmuz 2021 itibariyle başlayacak olan 3. Etap Kademeli Normalleşme kapsamının dışında kalmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
İşletmelerin insan sağlığı açısından normalleşme kapsamının dışında kalabileceğini vurgulayan CHP’li Polat, 15 aydır açılmayan esnafın iflasa sürüklendiğini belirtti.
KANUN TEKLİFİ ACİLEN YASALAŞMALIDIR!
Salgın nedeniyle 15 aydır kapalı olan, sürecin hiçbir döneminde açılmayan nargile işletmelerinin kârsız şekilde harcamalarına devam ettiğini vurgulayan Polat, “İnsan sağlığı her şeyden daha önemlidir. Fakat iktidar aylardır açılmayan esnafı da düşünmek zorundadır. Esnafı salgın değil, AKP iktidarının politikaları yani; ekonomik sıkıntılar vurdu. Daha önce uyarılarda bulunduk. Sektör iflasa sürükleniyor dedik. Verdiğimiz kanun teklifi halen Meclis’te bekliyor. 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren normalleşme kapsamının dışında bırakılan ve açılamayacak olan nargile işletmeleri ve etkileyen sektörleri ele aldığımızda neredeyse bir buçuk milyon insanı etkiliyor. Devam eden kira ödemeleri, kapalı dükkana ödenen faturalar işletmeleri bitirdi. Pandemi öncesinde bahar ve yaz aylarına hazırlık olarak nargile işletmeciliğine dahil olan franchise alanlar veya küçük işletme sahiplerinin 4 bin 590 TL tutarındaki ‘Nargile Sunum Belgesi’ alma zorunluluğu, diğer işletme türlerinden farklı olarak nargile sektörünü olumsuz yönde etkilemiştir. Nargileciler TAPDK (Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu) ruhsatlarını yenileyebilmek için 4 bin 590 TL ödemiş ancak pandemi sebebiyle iş yerlerini açamamışlardır. Nargile esnafını ilgilendiren kanun teklifi acilen yasalaşmalıdır!” dedi.