CHP'li Polat'tan Katar tepkisi

CHP#039;li Polat#039;tan Katar tepkisi
İzmir

CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, TBMM Genel Kurulu’nda Türkiye ile Katar arasında imzalanan niyet mektubunun onaylanmasına dair Kanun Teklifi üzerine konuştu.

CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, TBMM Genel Kurulu’nda Türkiye ile Katar arasında imzalanan niyet mektubunun onaylanmasına dair Kanun Teklifi üzerine konuştu. Katar’da yapılacak olan 2022 Dünya Kupası organizasyonunun 1 ay süreceğini belirten Polat ayrıca anlaşmanın neden 5 yıl olduğunu sordu. CHP’li Polat ayrıca, Türk milletinin askeri, polisi ve jandarmasının başka bir ülkenin özel güvenliğini yapmaması gerektiğini vurguladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Türkiye ile Katar arasında imzalanan niyet mektubunun onaylanmasına dair 272 sıra sayılı Kanun Teklifi üzerine konuştu.

2022 Dünya Kupası organizasyonunun 1 ay süreceğini belirten Polat ayrıca anlaşmanın neden 5 yıl olduğunu sordu. Polat ayrıca, organizasyonda Türkiye’nin payına Katar’ın özel güvenliğini yapmasının düştüğünü belirterek, “Türk milletinin askeri, polisi, jandarması, Türk milletinin emrindedir, başka bir ülkenin özel güvenliği olamaz” dedi.

“Geliyor gelmekte olan” diyerek iktidara geleceklerini ima eden Polat, Katar ile yapılan tüm anlaşmaların gözden geçirileceğini belirtti.

Akarsuyu ve yeraltı su kaynakları olmayan Katar ile su yönetimi anlaşması yapılmasını eleştiren CHP’li Polat, su yönetimi olmayan Katar’ın hangi teknoloji ve birikimle Türkiye'deki su kaynaklarını yöneteceğini sordu.

TÜRK MİLLETİNİN ASKERİ, POLİSİ, JANDARMASI BAŞKA BİR ÜLKENİN ÖZEL GÜVENLİĞİ OLAMAZ

Her uluslararası anlaşmalarda özellikle ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesini aradığını vurgulayan CHP’li Polat, “Ulu Önder, Ebedi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin, ölüm yıl dönümünün 83'üncü yıl dönümüydü; rahmetle minnetle andık hep beraber. O, öyle bir liderdi ki bize ulusal hedef ve ulusal politikalar çizdi. Mesela, muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmayı, mesela, yurtta sulh, cihanda sulhu... Ben önüme gelen her uluslararası anlaşmaya baktığımda ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesini ararım. Bu yasada da öyleydi. Önümüze gelen, Katar'la ilgili bir anlaşma. Daha önce de Katar'la olan güvenlik ve iş birliği anlaşmaları çokça önümüze geldi. Katar, bölgesinde istikrarsızlığa sebep olan ülkelerden biri yani kendi bölgesinde sorun yaratan bir ülke. Mesela, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Körfez İşbirliği Konseyi’ndeki üye ülkelerle sorunlu bir ülke. Biz çok isterdik kendi ülkemizde 2022 Dünya Kupası'nın oynanmasını fakat Katar almış. Bu ülkenin 2022 Dünya Kupası'na girişinde bizim payımıza da oranın güvenliğini tutmak düşmüş yani Katar'ın bu organizasyonunda özel güvenliğini yapmamız isteniyor. Bu, doğru değildir. Türk milletinin askeri, polisi, jandarması, Türk milletinin emrindedir, başka bir ülkenin özel güvenliği olamaz” dedi.

NEDEN ANLAŞMA 5 YILLIK?

Dünya Kupası organizasyonun kısa süreli bir organizasyon olduğunu söyleyen Polat, “Organizasyonun süresi belli, beş yıllık bir anlaşma gelmiş ve otomatik olarak da beş yıl sürelerle uzatılacağı vadediliyor. Ne gerek var buna diyoruz. Yine Komisyonda bu yasa tartışılırken, daha Meclis’ten geçmeden bu yasaya paralel, bu niyet mektubuna paralel başka anlaşmaların yapıldığı da Komisyonda ifade edilmiştir. Millet iradesiyle çelişen bu durum da kabul edilen bir durum değildir. Milletimize itibar ve değer katmayan, hedef ve politikalarımıza aykırı bu ve bu tip anlaşmaları kabul etmiyoruz. Bu milletin polisi, bu milletin polisidir. Bu milletin askeri bu millet içindir ” ifadelerini kullandı.

BARIŞIN TARAFI OLMAK ZORUNDAYIZ!

Yapılan anlaşmada Katar'la derin tarihî bağlardan bahsedildiğini belirten Polat “Araştırdım, çok derin bir tarihî bağ bulamadım. Fakat baktığımızda, AKP iktidarı ile Katar Hükûmeti arasında derin bağları görebiliyoruz. Mesela, Arap Baharı'nda birtakım ülkelerdeki birtakım örgütlere ve gruplara paralel şekilde destek vermişler. Örneğin, Libya ve Suriye'de. Yine Mısır'da Müslüman Kardeşler iktidara geldiğinde 2 tane büyük destekçisi var; biri AKP Hükûmeti, biri Katar devleti. Bu anlayışla uluslararası siyaseti götüremeyiz. Biz bölgemizde savaşın tarafı değil, barışın tarafı olmak zorundayız. Özellikle Orta Doğu coğrafyası kan ve gözyaşıyla yoğruluyor. Biz bu coğrafyada barışı kurmak zorundayız. Barışı kurup savaş ekonomisini değil, barışla birlikte coğrafyanın zenginliklerini tüm uluslara paylaştırmamız gerekiyor. Bu doğrultuda Orta Doğu güvenlik ve iş birliği anlayışını ortaya koyacağımız zaman çok yakın” diye konuştu.

KATAR HANGİ BİRİKİMLE TÜRKİYE'DEKİ SU KAYNAKLARINI YÖNETECEK?

Akarsuyu ve yeraltı su kaynakları olmayan Katar ile su yönetimi anlaşması yapılmasını eleştiren CHP’li Polat, “Katar sevdanızı anlamak mümkün değil. Mesela toplam yüz ölçümü İzmir'imizden bile küçük bir ülkeden bahsediyoruz; hiçbir akarsuyu yok, gölü yok, yer altı su kaynakları yok, kendi kullanma sularını bile denizden arıtarak kullanıyorlar. Bunlarla su yönetimiyle ilgili bir anlaşma yapıyoruz. Kimin suyunu yöneteceğiz? Kendi ülkesinde su yönetimi olmayan, suyu olmayan bir ülke gelecek, hangi teknolojiyle, hangi birikimle Türkiye'deki su kaynaklarını yönetecek? İzah etmek gerçekten mümkün değil. Mesela, Katar emirinin annesinin hangi ferasetle, hangi öngörüyle daha yapılma aşaması konuşulmadan Kanal İstanbul güzergâhında yağmalanan arazileri ucuz fiyata toplaması. Ve bunu da bizim Cumhurbaşkanımız savunuyor. Evet, Katar emirinin annesinin Türkiye'den bir gayrimenkul almasında sıkıntı yok ama sanki önceden haber almış gibi, içine doğmuş gibi o bölgeleri yağmalamasında bir sıkıntı var. Kanal İstanbul’u yaptırmayacağız” dedi.

TÜM ANLAŞMALARI GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ!

Katar tarafından Türkiye’ye hibe edilen uçağın kabul edilebilir olmadığını belirten Polat, “Türkiye'nin onurunu, millî birliğimizi, millî onurumuzu hep beraber önemsiyoruz. Fakat yine Cumhurbaşkanının sözleriyle size bir şey anlatayım; ‘Uçakta gidiyorduk, bir uçağa talip olduk, baktık ki 500 milyon dolar civarıymış, araştırırken Katar emirinin olduğu ortaya çıktı; beni aradı, dedi ki 'Ben sizden para alamam, bunu size hibe ediyorum’ Türkiye Cumhuriyeti hiçbir devletten, hele Katar gibi bir devletten hibe alacak kadar küçük bir ülke değil, kusura bakmayın. Yine, Katar'la aranızdaki ilişkilere baktığımız zaman, acaba Katar'ın kıymetiharbiyesi ne diye bakıyorum, dış ticarette mi çok büyük bir beraberliğimiz, birlikteliğimiz var? 2020 yılı itibarıyla 1 milyar 37 milyon dolarlık ihracat yapmışız, ithalatımız 301 milyon 500 bin dolar civarı, Türkiye lehine 735 milyon dolar. 11 yıldır ülkesinde ölmedik insan kalmamış, üretim kültürü, üretimhaneleri, fabrikaları, insan kaynakları darmadağın edilmiş Suriye'yle bile dış ticaret hacmimiz bunun katbekat üstünde, ihracat sıralamamızda 34'üncü sırada bir ülke. Söylenecek çok şey var, geliyor gelmekte olan diyoruz. Katar'la yaptığınız tüm anlaşmaları gözden geçireceğiz, bu anlaşmaya da ‘hayır’ oyu veriyoruz” diye konuştu.

NARGİLECİ ESNAFI İÇİN SORUNLARI ÇÖZÜN ÇAĞRISI

Nargileci esnafın normalleşmeye geçemediği için sıkıntılar yaşadığını söyleyen Polat, “İzmir'den gelen Kordon İş Adamları Derneği Başkanı vardı, sorunlarını duyurmak için Engin Altay ile görüşmeye gelmişti. Kordon İş Adamları Derneği Başkanı burada, İzmirli milletvekillerimiz tanırlar. Pandemi sürecinde tüm esnaf kapandı, dertleriyle uğraştılar ve bütün esnaf normalleşmeye geçtiğinde sadece nargileci esnafı normalleşme sürecine geçemedi, dertleri büyük, sorunları büyük; iktidar partisinin dikkatine sunuyoruz” dedi.