CHP İzmir Milletvekili ve Dilekçe Komisyon üyesi Özcan Purçu son dönemlerde artan trafik kazalarını ve ardında yatan sebepleri meclis gündemine taşıdı.
Yaşanan trafik facialarının ardında artan maliyetler mi var?
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, son günlerde Türkiye’yi yasa boğan trafik kazalarıyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ile İçişleri Bakanının yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinin ardından basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu.
Özcan Purçu açıklamasında; sadece 2 günde yaşanan ve kamuoyunda da derin iz bırakan; Mardin ve Gaziantep kazalarında 25 kişinin öldüğünü; 57 kişinin ise yaralandığını hatırlatarak, alınmayan tedbirlerin, artan maliyetlerin, yetersiz denetimlerin trafik katliamlarının boyutunu her geçen gün katladığını ifade etti.
Bir tırın sadece lastiklerinin maliyeti toplamı ortalama 120 bin TL; yıllık bakım onarım gideri ise 100-110 bin TL
CHP’li Purçu artan kazalara ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
“Derinleşen ekonomik kriz ile birlikte, bakım ve onarım maliyetlerindeki artışlar, araçların gerekli bakımların yapılıp yapılmadığı sorularını akıllara getiriyor. Basit bir hesapla bir tırın 12, bir yolcu otobüsünün 8 tane lastiği var, bir lastiğin ortalama fiyatı 10 bin lira; hangi esnaf 120 ya da 80 bin lira verip lastiklerini yeniler. Çare ya eski yola devam ya da kaplama lastikle yola devam etmek. Kamyoncu esnafı fahiş fiyatlı bakım onarım giderleri nedeniyle arızasını onartamıyor; Allaha emanet yollara düşüyor. Geçen sene bir tırın yıllık (periodik) bakım onarım gideri 50 bin iken; şu an bu rakam en asgaride bile 100-110 bin lirayı buluyor.
Esnaf mazot mu alsın, vergimi ödesin, bakım mı yaptırsın, evine ekmek mi götürsün. Vatandaş can güvenliği nedeniyle trafiğe çıkmaya korkar halde. Çözüm üretmesi gerekenler ne yapıyor, trafik kazası haberlerine yayın yasağı getirme yetiniyorlar. “
Özcan Purçu, 1 yılda yedek parça maliyeti %120 artmışken; sürücülerin gerekli tedbirleri alması için denetimlerin sıklaştırılması; sürücülere bakım desteği sağlanması, Bakanlık nezdinde gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı.
Özcan Purçu, yaşanan denetimsizlik ve kazalara ilişkin iki bakanlığına şu soruları yöneltti:
- Kamyon, tır gibi ağır vasıta esnafının yaşadığı ekonomik sıkıntılar bilinmekle beraber son günlerde meydana gelen kazalar araçların periyodik bakımlarının yetersiz olduğunu göstermektedir. Yeni kazaların ve can kayıplarının yaşanmaması için acil olarak hangi önlemler alınacaktır?
- 2021 yılı ve Eylül 2022 itibariyle meydana gelen kaza sayısı bu kazalarda yaşanan can kayıpları nedir? Kaç vatandaşımız yaralanmıştır? Kaç vatandaşımız hayatını kaybetmiştir?
- İzmir ili genelinde; 2021 yılı ve Eylül 2022 itibariyle meydana gelen kaza sayısı bu kazalarda yaşanan can kayıpları nedir? Kaç vatandaşımız yaralanmıştır? Kaç vatandaşımız hayatını kaybetmiştir?
- Trafik katliamlarında önemli bir paya sahip olan; artan fiyatlar nedeniyle sürücülerin yaptıramadığı bakımlara yönelik Bakanlığınız nezdinde destek açıklamanız olacak mıdır? Olacaksa detayı nedir?
- Artan döviz kuruna paralel; Bir tır da 12 lastik varken sadece bir tanesinin fiyatının 10 bin TL civarında olduğu düşünüldüğünde; yedek parçalardaki fahiş fiyatlara yönelik kur sabitleme vb. gibi bir uygulama yapmayı düşünüyor musunuz?
- Özellikle ağır vasıtalarda denetimlerin artırılmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?
- Türkiye’de kaç adet araç muayene istasyonu vardır? Bunların kaçı Avrupa Birliği ve dünya standartlarındadır?
- İzmir ili genelinde; kaç adet araç muayene istasyonu vardır? Bunların kaçı Avrupa Birliği ve dünya standartlarındadır?
- 2021 yılı ve Eylül 2022 itibariyle kaç adet merdiven altı diye tabir edilen ve yetkili olmayan servis tespit edilmiştir? Bunlara yönelik nasıl bir cezai işlem uygulanmıştır?
- İzmir ili genelinde; 2021 yılı ve Eylül 2022 itibariyle kaç adet merdiven altı diye tabir edilen ve yetkili olmayan servis tespit edilmiştir? Bunlara yönelik nasıl bir cezai işlem uygulanmıştır?
- Merdiven altı servislerin tespitine yönelik hangi aralıklarla nasıl bir denetim mekanizması işletilmektedir?
- Başta ciddi sayıda can taşıyan şehirler arasın otobüsler olmak üzere; özellikle ağır vasıtalara yönelik; yola çıkmadan bir kontrol listesine tabi tutulup; gerekli kontroller yapıldıktan sonra seferine gitmesine yönelik bir denetim mekanizması planlanmakta mıdır?
- Araç bakım maliyetlerinin azaltılmasına yönelik bir çalışma planlanmakta mıdır?