Brezilya Donanması’na ait “NAe São Paulo” isimli uçak gemisinin gövdesinin sökülmek üzere İzmir Aliağa’ya gönderileceği açıklandı. Uçak gemisinin 600 ton asbest barındırdığı iddia edildi.
TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, konuyu Meclis gündemine taşıdı ve 4 Bakanlık’a sorular yöneltti.
CHP’li Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a, “Toprağımızı, havamızı, denizlerimizi kirleten, dünya incisi ege kıyılarını riske atan, daha önce Aliağa-Foça kıyılarında felakete yol açan, canlı-cansız doğaya zarar veren gemi sökümüyle ilgili olarak; söküm işlemini yapan işletmelerde asbestin öncelikle o bölgeye vereceği zarara ilişkin hangi ön çalışmalar yapıldı?” diye sordu.
Bakan, asbestli gemilerin söküm işlemlerine dair tüm detayları sordu
Söküm işlemleri sırasında; canlı-cansız doğa ve halk sağlığı yönünden bir felakete yol açılmaması için hangi tedbirler alındığını soran CHP’li Bakan, asbestli gemilerin sökümünün, işlem yapılan yerin doğal hayatına, deniz, toprak ve kirliliğine ve insan sağlığına yönelik etkilerini inceleyen bir çalışma yapılıp yapılmadığını irdeledi.
Bölge halkının ve konuyla ilgili çalışan sivil toplum örgütlerinin görüşlerinin, uyarılarının ve önerilerinin gemi söküm süreçlerinde dikkate alınmadığına değinen CHP’li Bakan, Kurum’dan bunun sebebini açıklamasını istedi.
Sökülmek üzere Türkiye’ye getirilen gemilerin parçalanmadan önce yapılan kontrollerinde saptanan asbest miktarı ile dış kaynaklardan alınan veriler arasında ciddi farklar saptandığına dikkat çeken Bakan, bu duruma ilişkin Bakanlık’tan açıklama talep etti. Yanı sıra, çevre koruma önlemlerine uymayan işletmelere uygulanan cezai işlemler, tehlikeli atık ve asbest barındıran gemilere dair bazı veriler de sordu.
Türkiye’de sökülecek uçak gemisi 600 ton asbest mi barındırıyor?
Söküm için Türkiye’ye getirilecek olan uçak gemisinin 600 ton asbest barındırdığı iddiasının doğruluğunu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na soran CHP’li Bakan, “Diğer ülkelerde görülen tepki sonrası, asbest içeren gemilerin söküm işlemleri Türkiye’ye mi yönlendirilmiştir? Sökülmek üzere ülkemize getirilen gemilerin parçalanmadan önce yapılan kontrollerinde saptanan asbest miktarı ile dış kaynaklardan alınan veriler arasında ciddi farklar saptandığı belirtilmektedir. Söz konusu duruma ilişkin Bakanlığınızın aldığı tedbirler nelerdir?” sorularını yöneltti.
Asbeste maruz kalınması sonucunda oluşan meslek hastalıklarını inceliyor musunuz?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a, “Asbest içeren gemilerin söküm işlemlerinin yapıldığı işletmelerde çalışan işçilerin çalışma koşulları ile ilgili Bakanlığınız hangi tedbirleri almıştır?” diye soran CHP’li Bakan, asbeste maruz kalınması sonucunda oluşan meslek hastalıklarını inceleyen çalışmalar olup olmadığına dikkat çekti.
Sağlık Bakanı’na: “Halk sağlığı konusunda karar vericiler arasında olmak için bir çabanız olacak mı?”
Asbestin solunum ya da içme suyu yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açtığından hareketle; söküm işlemi yapıldığı yerde yaşayan bölge halkının ileride karşılaşabileceği sağlık sorunları ile ilgili Sağlık Bakanlığı’nın yol haritasını soran CHP’li Bakan, “Halk sağlığını ilgilendiren hususlarda karar vericiler arasında olmak için bir çalışmanız veya çabanız olacak mı? Bu konuda diğer Bakanlıklarla koordinasyon ve iş birlikleriniz neler?” dedi.