AKP'nin beşinci torba yargı paketi olarak getirdiği 2/3911 Esas Sayılı “İcra ve İflas Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” geçen hafta görüşülerek yasalaştı. 58 madde de düzenleme yapılan teklif, TBMM’nin 27. dönemindeki 51. torba teklifi olarak ele alındı.
Reform İradesi Yok
Yasalaşan teklifin, Türkiye'nin içinde bulunduğu genel siyasi bağlamdan bağımsız olarak değerlendirilemeyeceğini belirten Anayasa Komisyonu üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu; Cumhur İttifakı partileri Genel Başkanları ile siyasi maiyetlerinin muhalif kesimleri hedef alarak, nefret dolu bir siyasi söylem ve iklimi bilinçli şekilde kurguladıkları, parti grup toplantılarında linç görüntüleri izleterek ve mafya liderlerini savunarak suçun ve suçlunun yanında saf tuttukları, AİHM kararlarını uygulatmadıkları ve AYM'nin kapatılması gerektiğini söyleyecek kadar şirazelerinin kaydığı, demokrasi ve hukuk devletinin asgari ögelerinin iktidar siyasetşörlerince delik deşik edildiği bir ortamda, yargı reformundan veya paketinden bahsetmenin trajikomik olduğunu ifade etti.
Siyasi Bekaya Karşı Uyanık Olunmalı
Her ne kadar AKP’nin beşinci yargı torba paketinde çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin ilam ve tedbir kararlarının icrasının icra sistemi dışına çıkarılmasının olumlu olduğunu ifade etse de; Kaboğlu, İstanbul Sözleşmesi'nden Anayasa'ya aykırı şekilde ve erkek cinsiyetinden tek bir şahsın kişisel siyasi bekasına ilişkin hesapları dahilinde çıkılabildiği bir ortamda, kadınların ve çocukların temel haklarını iktidara karşı korumak için her zamankinden daha uyanık ve dayanışmacı olunması gerektiğini söyledi.
Yürütmenin Yargı Üzerindeki Siyasi Haczi
Kaboğlu, yasalaşan teklifin icra, iflas ve hacizle ilgili çok sayıda teknik düzenleme içermesine karşın, yürütmenin yargı üzerine koyduğu siyasi haczin, AKP'nin sözde yargı reformu paketlerinde görmezden gelinmeye devam ettiğini belirterek aslında iktidarın, hukuk devletini icraya demokrasiyi iflasa sürüklediğini söyledi.
CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, AKP'nin torba teklifinin, önceki “yargı paketleri”nde olduğu gibi, adalet sistemi ve yargıyla ilgili ivedi ve yapısal sorunların çözümüne yönelik olarak hiçbir adım atmayan, yargı üzerindeki yürütme vesayetini tehdit etmeyecek kapsamdaki sınırlı değişikliklerle reform yapıyormuş algısı yaratmayı hedefleyen siyasi bir manevra olduğunu belirtti.
Nilgün Tap 2 Yıl Önce
Harika bir uygulama