TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşüldü.
Kanun Teklifinin geneli ve maddeleri üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, “Meclis olarak yasa yapma sürecinde ve yasama niteliğini artırma noktasında hep uyarmamıza rağmen her gelen kanun teklifinde yeni bir komisyonda hep aynı sorunu yaşıyoruz. Sağlıktan enerjiye, ticaretten KYK'ye kadar birçok alanı ilgilendiren bir teklifin sadece bir ihtisas komisyonunda görüşülmesi niteliksiz ve keyfi yasama sürecinin yeni bir örneği oldu” dedi.
Özdemir, “OHAL Komisyonu çok uzun süre birçok insanın gerçekten mağdur olmasına sebebiyet verdi, yargı yolunu kapattı, ihraç kararları verdi, ret verdi ve şimdi bu kurumun çalışmaları uzatılıyor. Kamu kurumlarına yetki verilerek OHAL Komisyonunun çalışmaları sürdürülmek isteniyor. Limanlar konusu, kanundaki temel sorunlu madde olarak Komisyondan geçti. Limanlarının işletme hakkının uzatılması çok ciddi, çok kritik; özelleştirildi, tartışmalı. Biz tartışmalı bir alanı tekrar bir uzatma noktasında da sorun yaşanacak. Bu kanun teklifi Anayasaya, imzaladığımız uluslararası yasalara aykırı bir şekilde getiriliyor ve tekrar tekrar getiriliyor ve ilgisiz komisyonlar tekrar tekrar getiriliyor. Tüm uyarılarımıza rağmen Anayasa Mahkemesi kararına karşın böyle bir yasal düzenlemenin Meclis gündemine getirilmesi çoğunlukçu ve keyfi yönetim anlayışının açık bir örneği olmuştur. Maalesef bir Anayasa suçu işlenmiştir” dedi.
“AB’YE VE 19'UNCU FASLA UYUMSUZ KANUNLAR KOMİSYONDAN GEÇTİ”
Bizim resmî aday ülkesi olduğumuz Avrupa Birliğinde üye olabilmemiz için tamamlamamız gereken 35 fasıldan bir tanesi 19'uncu fasıl. Bu faslı müzakereye açamadık çünkü bu fasıl "Sosyal Politika ve İstihdam" başlığı altında, özellikle de sendikal hakların kullanılmasını sınırlandıran engellerin kaldırılması, sosyal diyalog mekanizmalarının etkili kullanılması. Yani tam da bugün sizin bu kanun teklifine eklemlenmiş olan görüşümüz bu maddeye tam karşılık gelen bir alan ve doğal olarak, bu yapmış olduğunuz düzenlemeyle sosyal hakların sınırlandırılması noktasında da AB’ye ve 19'uncu fasla bir uyumsuzluk var.”
“MAASTRİCHT KRİTERİ ENFLASYON ORTALAMALASINDAN CİDDİ UZAKLAŞTIK”
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz’ın AB’de kamu borç stokunun millî gelire oranı konusunda Türkiye’nin görece iyi bir konumda olmasını gündeme getirmesi üzerine Sibel Özdemir, “Sayın Yılmaz, kamu borç stokuna atıf yaptınız, Türkiye'nin olumlu bir evrede olduğunu söylediğiniz. Bütün dünyada ülkeler evet, gerçekten kamu borç stokunda ciddi sorunlarla yaşıyor; AB ülkelerinde Maastricht Kriterleri'ne rağmen ciddi bir sorun, uzaklaştılar. Ancak Maastricht Kriterleri'nde bizim uymamız gereken enflasyon da var ve enflasyondan ciddi uzaklaşıyoruz. Faiz oranlarını düşürmemize rağmen yine çok ciddi uzağındayız. TL'nin değer kaybetmesi noktasında o döviz kuru istikrarından da uzaktayız” dedi.
İÇTÜZÜK’TE KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLMESİNE ENGEL BİR MADDE YOK!
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Yılmaz’ın, torba kanun tekliflerinin sadece bir komisyonda görüşülmesi ve tali komisyonların çalıştırılmamasının gerekçesi olarak İçtüzük’te değişiklik yapılması gerektiğini öne sürmesine yanıt veren Sibel Özdemir, “İçtüzük'ün hangi maddesi bu maddelerin ilgili komisyonda görüşülmesine engel? Öyle bir İçtüzük maddemiz yok. İlgili komisyonlara pekâlâ gidebilir bu maddeler ve görüşülebilir; sağlıklı ve nitelikli de -bugün olmadığı gibi- bir çalışma yapılabilirdi” diye konuştu.”