Kenanoğlu, Assos’ta yaşanan tarih ve doğa katliamını Meclis’e taşıdı

İstanbul

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Assos’ta “ıslah” adı altına yaşanan tarih ve doğa katliamını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Assos’ta “ıslah” adı altına yaşanan tarih ve doğa katliamını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Assos Antik Limanı’nda “Assos Kaya Islahı İnşaatı” adı altında başlatılan çalışmada kepçelerle, kırıcılarla ve hafriyat araçlarıyla teraslama yapılarak geniş alanlar açılmaya çalışıldığı belirten Kenanoğlu, 1’inci derece arkeolojik sit ve koruma altını olan bir bölgede bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılamaması gerektiğini ifade etti.

Soru önergesi metni şöyle:

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan Assos Antik Limanı’nda “Assos Kaya Islahı İnşaatı” adı altında başlatılan çalışma tam bir doğa ve tarih katliamına dönüşmüştür. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıları Koruma Derneği ve Assos Dostları inşaatın acilen durdurulması için gerekli başvurular ile suç duyurusunda bulunmuş ancak, bu tahribat ara vermeden sürdürülmektedir.

Assos antik limanında müthiş bir doğa ve tarih katliamı yaşanmaktadır. İş makinaları ve kamyonlar durmadan çalışmaktadır. Ülkemiz ve dünya için çok kıymetli olan bir antik kentte kepçelerle, kırıcılarla hafriyat ve teraslama yapılarak geniş alanlar açılmaya çalışılmaktadır. Çalışma alanın hemen yakınlarında bulunan antik yollar, binalar ve yapıların zarar görmesi kaçınılmazdır.

Yaşam savunucularının yaptığı açıklamaya göre; “liman üzerindeki kayaların can güvenliğini tehdit ettiği” gerekçesiyle geçen mart ayında ıslah işi için ihale yapıldığı, ardından da inşaatın başlatıldığı, bu inşaat faaliyetinin limanda çok ciddi bir tahribat ve yıkım yarattığı, doğal dokunun bozulduğu, geniş teraslamalar yapıldığı ve üstelik bölgede 12 bin metrekarelik otopark yapılmasının planlandığı kaydedilmiştir.

Assos Antik Limanı 1’inci derece arkeolojik sit ve koruma altındaki bir alandır. Böyle bir alanda, can ve mal güvenliğini sağlamaya yönelik olarak başlatıldığı söylenen işin otopark inşasına yönelik bir faaliyeti dönüşmesi, ulusal ve uluslararası koruma mevzuatına uygun süreçlerden geçilmeden yürütülmesi kabul edilemez. Bu alanlarda kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilememesi, bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılamaması gerekmektedir. Oysa basına yansıyan haber ve görüntüler Assos’ta iş makineleri ve kepçelerle kazı yapıldığı, toprak alındığı ve taşındığı, bu işlerin hiçbir denetim yapılmadan gerçekleştirildiğini göstermektedir.

Bu bağlamda;

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sorulan sorular

Assos Antik Limanında doğayı ve tarihi varlıkları yok eden, limanda çok ciddi tahribatlara yol açan “Assos Kaya Islahı” çalışması durdurulacak mıdır?

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıları Koruma Derneği ve Assos Dostlarının başvuruları ve itirazları neden dikkate alınmamaktadır?

Tarihi bir dokunun ve sit alanının kırıcılarla, kepçelerle tahrip edilmesine neden izin verilmektedir?

Birinci derece arkeolojik sit olan koruma altındaki bir yere böyle bir çalışma izni nasıl verilmektedir?

Çalışma alanının hemen yakınında bulunan antik yolların, binaların, yapıların zarar görmesi halinde bunun geri dönüşü nasıl sağlanacaktır?

Assos Antik Kentinde meydana gelen yıkım acilen bilimsel yöntemlerle rehabilite edilecek midir?

Resmi başvurular yapıldığı halde çalışmaya devam eden sorumlular hakkında bir işlem başlatılacak mıdır?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.