HDP'den 8 Mart'ın resmi tatil ilan edilmesi için kanun teklifi

İstanbul

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, 8 Mart’ın resmi tatil edilmesine ilişkin kanun teklifi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, 8 Mart’ın resmi tatil edilmesine ilişkin kanun teklifi verdi. Teklifin tam metni şöyle:

"8 Mart Dünya Kadınlar Günü tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de her yıl mücadele günü olarak kutlanmaktadır. Kadınların uzun süreli mücadelesi sonucunda kazanılmış bu günde, bütün dünya kadınları yaşadıkları yerlerde bir araya gelerek patriyarkaya ve kapitalizme, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, savaşa, şiddete ve her türlü baskı ve sömürüye karşı çıkmakta, sokaklarda kendi slogan ve sözleriyle hak ve eşitlik taleplerini dile getirmektedirler. Her yıl Türkiye’nin birçok yerinde feminist gece yürüyüşleri ve kadın mitingleri yapılmaktadır.

8 Mart’ın tarihçesi; ABD'nin New York kentinde tekstil fabrikasında çalışan işçi kadınların, eşit işe eşit ücret ve insanca çalışma koşulları talebi ile 1857 yılında başlattıkları greve müdahale edilmesi sonrasında 129 dokuma işçisi kadının katledilmesi olayına dayanmaktadır. On yıla yakın süren ve on binlerce kişinin katıldığı bu grevler sonrasında işçi kadınların eşitlik ve hak talepleri kabul edilmiştir. 8 Mart, 1910 yılında II. Enternasyonal Kadın Konferansı'nda, Clara Zetkin' in girişimleriyle "II. Enternasyonal Kadın Mücadele Günü" olarak resmen kabul edilmiş ve 17 Mart 1970 yılında Birleşmiş Milletler Örgütü 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanması kararını almıştır.

Türkiye’de de 8 Mart ilk kez 1921 yılında kutlanmıştır. 8 Mart kutlamaları 12 Eylül 1980 askeri darbesi ile kesintiye uğramış ve 4 yıl boyunca kutlanması engellenmiştir. Kutlamalar 1984 yılında yeniden başlamıştır. 2000’li yıllara gelindiğinde artık çok geniş katılım ve önemli taleplerle kutlanılan her 8 Mart’ta, erkek egemenliği ve kadınların her alanda yaşadığı ayrımcılık, erkek şiddeti, baskı ve hak ihlalleri sorgulanmaya devam edilmiştir. Türkiye’de kadınlar yıllardır verdikleri mücadeleyle Medeni Kanun ve Ceza Kanunu’ndaki ayrımcı düzenlemelerin kaldırılması, kadın yönelik erkek şiddetine karşı tedbirler içeren kanunların kabul edilmesi, üniversitelerde kadın araştırmaları bölümlerinin kurulması, kadın sığınakları ve merkezlerinin kurulması gibi önemli kazanımlar elde etmişlerdir.

8 Mart kadınların, kendi hak ve özgürlük taleplerinin yanında; genel şiddet, ölüm, göç, yoksulluk ve savaş ortamının, sömürü ve baskı düzeninin son bulması ve barışın toplumsallaşması taleplerini de dile getirdikleri bir gün olmuştur.

Tüm dünyada kadınların her alandaki mücadele tarihinin sembolü olan “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”, bugün aralarında Çin, Rusya, Azerbaycan, Ermenistan, Küba, Ukrayna, Afganistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Moldova’nın da bulunduğu pek çok ülkede genel tatil günlerinden biri olarak kabul edilmekte ve kadınlar yaşadıkları tüm sorunları bu gün vasıtasıyla yüksek sesle dile getirebilmektedir.

Bu bağlamda, hak ve eşitlik mücadelesinde yaşamlarını kaybeden kadınlara adanmış 8 Mart günü, dünyanın neresinde olursa olsun, hangi sınıftan olursa olsun tüm kadınlara uygulanan sömürü ve baskıya karşı mücadelenin simgesi olarak kabul gördüğünden; teklif ile Türkiye’de kadın örgütlerinin ve kadınların yıllardır talebi olan 8 Mart’ın TBMM tarafından ‘Dünya Kadınlar Günü’ adıyla tatil günü olarak ilan edilmesi büyük önem taşımaktadır. Kadınların yıllardır süren mücadelelerine saygı ve destek anlamına gelecek bu karar, Türkiyeli tüm kadınlar için çok önemli bir kazanım olacaktır."

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile 8 Mart gününün Dünya Kadınlar Günü tatili olarak belirlenmesi öngörülmüştür.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

17.03.1981 TARİH VE 2429 SAYILI ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİLLER HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 17/03/1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasında “ve 1 Mayıs günü” ibaresindeki ve bağlacı kaldırılarak “1 Mayıs günü” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve 8 Mart günü” ibaresi eklenmiş, birinci fıkranın (C) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (D) bendinde yer alan “ve 1 Mayıs günü’ ibaresindeki ve bağlacı kaldırılarak “1 Mayıs günü” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve 8 Mart günü” ibaresi eklenmiştir.

“C) (Değişik: 22/4/2009 - 5892/1 md.) 1 Ocak günü yılbaşı tatili, 1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü tatili ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü tatilidir.”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.