CHP İstanbul Milletvekili Avukat Turan Aydoğan Covid-19 tedbirleri gerekçesiyle Haziran 2021’den itibaren bar ve gece kulübü gibi yerlerde müzik yayınının hala kaldırılmamış olmasını Meclis gündemine taşıdı. Aydoğan, “Bu yasağı bilimsel olarak açıklamaları mümkün değil. Turizm sezonunun da açıldığı şu günlerde bu yasakta ısrar etmeleri kamuoyunun kafasında farklı sorulara neden oluyor. Yaşam tarzına müdahale ve bireylere anayasal hak olarak verilen bilim ve sanat hürriyeti, sanatın ve sanatçının korunması ilkesine aykırı davranıyorlar” dedi.
Koronavirüs salgınının başından beri en fazla etkilenen grubun müzisyenler olduğunu ifade eden CHP’li Aydoğan, “Salgın tedbirleri büyük ölçüde kaldırıldı. Bu durumda beklenen müzik yasağının da kalkmasıydı ancak müzik yasağı 00:00’dan 01:00’e uzatıldı. Böyle olunca bu durumun kalıcı hale geldiğine dair bir algı oluşuyor. Oysa bireylerin sanat hürriyeti anayasal bir haktır. Bu genelge ile kamu yararı ve bireylere anayasal hak olarak verilen bilim ve sanat hürriyeti, sanatın ve sanatçının korunması ilkesine aykırı bir süreç işletiliyor. Bu yasağın sebebi için ortaya nesnel bir ölçüt koyamıyorlar.
Aydoğan Kültür ve Turizm Bakanının yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:
Bu bağlamda;
1. Turizm sektörünün de canlandığı bu günlerde müzik yasağının kaldırılmamasının gerekçesi nedir?
2. Müzik yasağının sadece 1 saat esnetilmesi kalıcı bir yasak anlamına mı gelmektedir?
3. Bu uygulama nedeniyle müzisyenlerin karşı karşıya olduğu maddi zararlarını tazmin etmek adına bir girişiminiz var mıdır?