CHP’nin hukukçu vekili Mahmut Tanal, kamu avukatlarının statü, maaş ve özlük hakları bakımından yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi amacıyla TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.
Tanal’ın hazırladığı kanun teklifinin yasalaşması halinde Kamu Avukatlığı, KPSS A Grubu Sınavı ile mesleğe kabul edilecek. Kamu avukatlarının ek gösterge tavan katsayısı iyileştirilecek. Kamu avukatları açısından özel hizmet tazminatı oranı artırılacak. Kamu avukatları, makam ve temsil tazminatı uygulamasına dahil edilecek. Kamu avukatlarına Zorunlu Mesleki Mesuliyet Sigortası yaptırılacak ve primleri devlet tarafından karşılanacak. Temsil tazminatının, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre kamuda çalışan avukat ve hukuk müşavirleri hakkında da herhangi bir şart aranmaksızın 30.000 gösterge rakamı üzerinden uygulanması sağlanarak, gösterge rakamında iyileştirilmeye gidilecek. Söz konusu iyileştirilmelerden emekli olanlar da yararlanacak.
KAMU AVUKATLARININ İFA ETTİĞİ ÖNEMLİ GÖREVLER
CHP’nin hukukçu vekili Mahmut Tanal’ın imzasını taşıyan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin gerekçesinde, kamu avukatlarının 1943 yılından bu yana 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun "Avukatlık Hizmetleri Sınıfı” kapsamında, cumhuriyet savcıları gibi kamu gücünü temsil ettiğine, yargı önünde yürütmenin temsilciliğini yaptığına, davalarda devleti savunup devlet yararını korumak için çalıştığına, idarenin iş ve eylemlerinin hukuka uygun olması ve kamu hizmetlerinin hukuki anlamda güvenirliğinin sağlanması bakımından, kamu yönetimi içinde çok önemli bir görev ifa ettiğine dikkat çekildi.
SORUMLULUK VE HAKLAR DENGESİZLİĞİ
“Avukatlık Hizmetleri Sınıfı”nın diğer hizmet sınıflarına nazaran görev, yetki ve sorumluluk açısından daha geniş yükümlülük altında olduğunun vurgulandığı gerekçede, ancak söz konusu sınıfa dahil olan personelin bu yükümlülüğün gereği olan statü, maaş ve özlük haklarına sahip olmadıkları için yıllardır hak arayışlarını sürdürdüğü belirtildi.
Bu kapsamda Anayasanın ‘ücrette adalet ve eşitlik’ ilkeleri çerçevesinde, statü, maaş ve özlük haklarının iyileştirilmesi talebini içeren 12/06/2015 tarihli dilekçe ile “Ombudsmanlık” olarak bilinen Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuru yapıldığının hatırlatıldığı gerekçede, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun bu başvuruya istinaden “Anayasanın 55’inci maddesinde, ücretin emeğin karşılığı olduğu, Devletin çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alacağı, Anayasanın ücreti, diğer gelirlerden farklı olarak özel şekilde düzenlediği, bu düzenlemede ücretin özellikli ve ayrık durumunu gözeterek, Devlete ‘adaletli bir ücret’ için tedbir alma görevi vermek suretiyle koruma altına almış olduğu, bakanlıklarca mevzuat değişikliğine ilişkin taslak hazırlanıp Başbakanlığa sevk edildiğinde, değerlendirmeleri ve bilgileri için kararın bir örneğinin Başbakanlığa gönderilmesi” şeklinde karar verdiği aktarıldı.
Aradan geçen sürede, hiçbir mevzuat değişikliği yapılmadığı, milletvekillerince verilmiş olan 20’den fazla kanun teklifinin de komisyon aşamasında bekletildiği dile getirildi.
KAMU DAVALARI TAKİP EDİLEMEZ HALDE
Hakkettikleri ücretin çok altında bir maaş ve emeklilik hakkı karşılığında çalışan kamu avukatlarından yaşları ve sair koşulları uygun olanların, aynı eğitim ile ifa edilen hakim, savcı, müfettiş, noter gibi meslek gruplarına geçerek ücret sorununu çözmeye çalıştığının anlatıldığı gerekçede, ücrette adalet sağlanmadığı için kamu avukatı sayısı hızla azaldığından, kamu davalarının kamu avukatı eliyle takip edilemez hale geldiğine dikkat çekildi.
ÜCRET DENGESİZLİĞİ KALDIRILMALI
Gerekçede, bu azalmayı durdurmak için Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı’nda “Kamu Avukatlarının Çalışma Esasları ve Özlük Haklarına yönelik iyileştirme yapılacaktır” şeklinde taahhütte bulunulduğu anımsatıldı.
Gerek Kamu Denetçiliği Kurumu kararı, gerek Adalet Bakanlığı taahhüdü ve gerekse Anayasanın 55. maddesi ile Devlete yüklenen “çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri için gerekli tedbirleri alma” yükümlülüğü çerçevesinde kamu avukatlarının, avukatlık mesleğine yaraşır bir ücretlendirme, statü ve özlük hakkına kavuşturulması gerektiğinin açık olduğunun belirtildiği gerekçede, “hazırlanan kanun teklifi ile kamuda çalışan avukatlar ile hakim, savcılar ve diğer kariyer meslek kadroları arasında zaman içinde ortaya çıkan ve gittikçe artarak kamu avukatlarının hem mağduriyetine hem de motivasyonunun bozulmasına yol açan ücret farkının giderilmesi sağlanarak, adalet ve hakkaniyete aykırı ücret dengesizliğinin ortadan kaldırılmasının, bu sayede kamu avukatlığına olan ilginin ve mesleki saygınlığın artırılması ile Devlet hukuk hizmetlerinde kalite, güvenilirlik ve verimliliğin yükseltilmesinin amaçlandığı” kaydedildi.