CHP’nin avukat kökenli vekili Mahmut Tanal, 2000 yılı öncesi Bağ-Kur kaydı yaptırmayan esnafın, oda ve vergi kayıtları, şirket ortaklıkları dikkate alınarak emekliliğe hak kazanmaları amacıyla Meclis’e kanun teklifi sundu.
CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, emekliliğe hak kazanan ancak 2000 yılından önce Bağ-Kur'a kayıt ve tescil işlemleri yaptırmadığı gerekçesiyle oda ve vergi kayıtları, şirket ortaklıkları dikkate alınmayan esnafın mağduriyetinin giderilmesi amacıyla hem kanun teklifi hazırladı hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e yönelik soru önergesi hazırladı.
Tanal’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin kabul edilmesi halinde, 1 Ekim 2008 tarihinden önce vergi, oda ve sicil kayıtları bulunmasına rağmen Bağ-Kur kaydı olmayan kişilere, söz konusu kanunun yürürlüğe girmesi itibariyle 6 ay içinde başvuru hakkı tanınacak.
İlgili kanun maddesi yürürlüğe girdikten sonraki altı aylık sürede vergi kayıtlarını belgeleyerek SGK’ya başvuranların geriye dönük olarak Bağ-Kur tescil kaydı yapılacak ve borçlarının ödenmesi sağlanacak. Bu şekilde doğacak hak kayıplarının önüne geçilmiş olacak.
BAĞ-KUR KAYDI YAPTIRMAYANLARA EMEKLİLİK HAKKI YOK
Tanal’ın hazırladığı kanun teklifinin gerekçesinde, vatandaşların 4 Ekim 2000 tarihinden önceki sigortalı sayılmayı gerektiren vergi, oda ve sicil kayıtları olsa bile, bu kayıtlara göre SGK tarafından hizmet verilmemesinin ve SGK tarafından ilgili tarihten öncesine götürülememesinin binlerce kişinin mağduriyetine yol açmakta olduğu belirtildi.
Gerekçede, “Vatandaşlarımızdan bazılarının zamanında Bağ-Kur kaydı yaptıramamış olması, bazılarının yaşamış oldukları ekonomik sıkıntılardan dolayı prim borçlarını ödeyememiş olmasından dolayı şu anda emekliliğe hak kazanamamaktadırlar” bilgisi aktarıldı.
GEÇMİŞTE ŞANS TANINDI AMA SÜRE KAÇIRILDI
Geçmişte vergi kaydı veya şirket ortaklığı olduğu halde Bağ-Kur kaydı olmayan yurttaşların 4 Ekim 2000 tarihi ile 30 Eylül 2008 tarihi arasında tescil işlemlerinin yapılması halinde söz konusu kişilerin Bağ-Kur kaydının 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren başlanmış sayılacağına ve 1 Ekim 2008 tarihinden sonraki bir tarihte başvurulması halinde ise başlama tarihinin 1 Ekim 2008 sayılacağına ilişkin kanuni düzenlemeler yapıldığının hatırlatıldığı gerekçede, “Ancak bahsi geçen geriye dönük borçlanma hakkından haberdar olmayarak başvuru süresini kaçıran ve başvuramayan ya da ekonomik nedenlerden dolayı ödeyemeyen binlerce vatandaşımız bulunmaktadır. İşbu durum ise vatandaşlarımızın sigortalılık süresi ve yaş şartlarını yerine getirememesinden dolayı emekli olmalarına engel olmaktadır” denildi.
VATANDAŞIN ANAYASAL HAKKI İHLAL EDİLMESİN
Anayasanın “Sosyal Güvenlik Hakkı” alt başlıklı 60. maddesinin, “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar” hükmünü içerdiğinin aktarıldığı gerekçede, “Görüldüğü üzere kişilerin sosyal güvenliği, Anayasamız ile bir hak olarak tanımlanmış ve güvence altına alınmıştır.
Dolayısıyla 1 Ekim 2008 tarihinden önceki dönemler için vergi kaydı, oda ve sicil kayıtları olduğu halde Bağ-Kur kaydı olmayan binlerce vatandaşımızın mağdur olmaması, sosyal güvenlik hakkını kullanabilmeleri için geriye dönük olarak borçlarının faizsiz bir şekilde ödenmesine olanak sağlanması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.
Gerekçede şöyle devam edildi: “İşbu kanun teklifimiz ile de 1 Ekim 2008 tarihinden önceki dönemlerde vergi kaydı veya şirket ortaklığı olduğu halde Bağ-Kur kayıt ve tescilini yaptırmamış olanlara söz konusu kanun yürürlüğe girmesi itibariyle 6 ay içinde başvuran vatandaşlarımızın borçlarının faizsiz bir şekilde ödenmesi sağlanarak, kişilerin Anayasal hakkının ihlalinin önüne geçilmesi hedeflenmektedir.”