"Süleyman Demirel'in isminin silinmesi ayıptır!"

Isparta

İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in isminin, Konya Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nden silinmesine yönelik Konya Selçuk Üniversitesi Senatosu kararı ile ilgili TBMM’nde bir basın toplantısı yapmış ve sert bir şekilde eleştirmişti.

İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in isminin, Konya Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nden silinmesine yönelik Konya Selçuk Üniversitesi Senatosu kararı ile ilgili TBMM’nde bir basın toplantısı yapmış ve sert bir şekilde eleştirmişti. Cesur bu defa da bir Araştırma Önergesi vererek konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı. 

Aylin Cesur, konuyu Meclis’e taşıdığı önergesinde bir araştırma komisyonu kurularak, Konya Selçuk Üniversitesi’nin bu kararı nasıl ve hangi gerekçelerle alındığının ve üniversite rektörünün, Yükseköğretim Kurulu’nun ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu kararın alınmasında eğer etkileri varsa bunların tespit edilmesini; ve söz konusu kurum ve kişilerin bu kararı almaktaki sebeplerinin araştırılması ve kararın geri alınmasına yönelik neler yapıldığının araştırılmasını istedi.

İşte Milletvekili Cesur’un önergesinde öne çıkan satırlar:

DEMİREL ÜNİVERSİTEYİ KURMUŞ VE GELİŞTİRMİŞ, BU MU SİLME SEBEBİNİZ?

BİR İSMİN KALDIRILARAK BAŞKA BİR İSMİN VERİLMESİ, TARİHİ ŞAHSİYETLER ARASINDA DEĞER MUHASEBESİ YAPILDIĞI ANLAMINA GELİR

“Kamuya ait alanlara tarihimize mâl olmuş, ülkemizin ve kültürümüzün birer değeri haline gelmiş şahsiyetlerin isimlerinin verilmesi, şüphesiz tarihi ve kültürel değerlerimizin yaşatılması, millet bilincimizin ve ortak değerlerimizin pekişmesi ve bu değerlerin sonraki nesillere aktarılabilmesi için son derece önemli uygulamalardır.”

“Konya Selçuk Üniversitesi Senatosu’nun 11 Mart 2021 tarihinde, bir kamu binasına var olan Süleyman Demirel ismi silerek yeni bir isim vermesi ise son derece yanlış bir uygulamadır. Bir ismin kaldırılarak başka bir ismin verilmesi, tarihi şahsiyetler arasında değer muhasebesi yapıldığı anlamına da gelir.”

BU TİP KARARLAR DEĞER SİYASETİ YAPILMASI SURETİYLE TOPLUMDA KUTUPLAŞMAYI ARTTIRIR

“Oysaki, her iki isim de ülkemizin, milletimizin ve tarihimizin önemli isimlerindendir. Eğer Sultan Alparslan’ın ismi bir kamu binasına veya alanına verilmek isteniyor ve onun ismi bu vesileyle yaşatılmak isteniyorsa, henüz ismi konulmamış veya yeni hizmete açılmış bir kamu binasına veya kamusal alana bu isim verilmeli ve bu yolla tarihimize mâl olmuş kişiler arasında bir ayrımcılığa gidilmemeliydi”

“Bu tip kararlar, ülkemizde tarihi şahsiyetler üzerinden değer siyaseti yapılması suretiyle toplumumuzda kutuplaşmayı arttırabileceği gibi, ismi silinen şahsiyetlerin sevenlerini üzecek, gücendirecek hatta kızdıracak kararlardır. Tarihi değerlerimizin, toplumumuzu bölmek yerine, birleştirici olması gerekir. Bu sebeple kamusal alanların isimlendirme işlemi, bu hassasiyet gözetilerek yapılması gerekir.”

KONYA SELÇUK ÜNİVERSİTESİ’NE BU KADAR KATKIDA BULUNMUŞ BİR İSİM NEDEN SİLİNMEK İSTENMEKTEDİR?

“Konya Selçuk Üniversitesi Senatosu’nun bu kararının hangi gerekçelere dayanarak aldığı ve neyi amaçladığı merak konusudur. Yapılan isim değişikliği, alelade bir isim değişikliği gibi gözükmemektedir, çünkü ismi silinmek istenen kişi, hem Konya Selçuk Üniversitesi’ne hem de Türkiye’ye çok büyük hizmetleri dokunmuş Süleyman Demirel’dir.”

“Konya Selçuk Üniversitesi’nin kurulma kararı Resmî Gazete’de 11 Nisan 1975 yılında, Süleyman Demirel’in başbakanlığı döneminde, onun imzasıyla yayımlanmış olup, üniversitenin büyütülmesi ve kapasitesinin arttırılması yine Süleyman Demirel’in döneminde gerçekleşmiştir. Konya Selçuk Üniversite’sine bu kadar büyük katkıları dokunmuş bir kişinin adı, Kültür Merkezi vasıtasıyla yaşatılmakta iken bu kimi neden rahatsız etmektedir?”

SÜLEYMAN DEMİREL, KENDİNİ TÜRKİYE’DE EĞİTİMİN GELİŞMESİ VE KÖKLEŞMESİNE ADAMIŞTIR

“Süleyman Demirel’in ülkemizdeki diğer üniversitelerin kuruluşunda ve gelişmesindeki katkıları da yadsınamaz. 21281no’lu Resmî Gazete’de 39. Sayfada, 1992 yılında kurulan üniversiteler ile ilgili kararnamelerde Süleyman Demirel’in imzası vardır. 2000 yılına gelindiğinde, Türkiye’nin 77 üniversitesinin 70’inin kuruluş kararlarında, kuruluş kanunlarında ve kurulduktan sonra gelişmelerinde, başbakan, siyasi parti genel başkanı ve cumhurbaşkanı olarak katkısı vardır. 

“Süleyman Demirel, Türkiye’nin hayırseverlerini ve varlıklı vatandaşlarını devlet üniversitelerine destekte bulunmaları ve vakıf üniversitelerinin kurulması konusunda teşvik etmiştir. Kısacası Süleyman Demirel, kendini Türkiye’de eğitimin gelişmesi ve kökleşmesine adamış, pek çok gencimizin nitelikli eğitim alıp, kendisine ve ülkemize faydalı hale gelmesine katkıda bulunmuştur.”

SİLİNMEK İSTENEN SÜLEYMAN DEMİREL İSMİ HERHANGİ BİR İSİM DEĞİLDİR

“Süleyman Demirel, Cumhuriyet tarihimizin 50 senesi boyunca çok önemli görevlerde yer almış, 10 sene yüksek idarecilik, 12 sene başbakanlık, 7 hükümete başkanlık, 21 sene muhalefet liderliği yapmış, 7 yıl boyunca da Cumhurbaşkanlığı görevini yürütmüştür. Sadece bu bile Süleyman Demirel isminin herhangi bir isim olmadığını göstermektedir.”

“Bugün hala milletçe, ülkece faydalandığımız, köylerimizden şehirlerimize uzanan ülkemizin çok değerli kalkınma, ulaşım, sanayi ve altyapı projelerine başbakanlığı döneminde imza atmıştır. İstanbul Boğazı’nı birbirine bağlayan ilk köprüyü yaptırmış ve sonraki boğaz köprüsünün projesini hazırlamıştır. Bolu Tüneli, Urfa Tüneli, İstanbul Çevre Yolu onun zamanında yapılmıştır. Süleyman Demirel yolları köylere götürmüş, 374.000 km. köy yolu yaptırmıştır. Köylere elektrik, televizyon, okul, öğretmen gitmesini sağlamıştır.”

BARAJLAR KRALI, KALKINMA HAMLESİNİN MİMARI SÜLEYMAN DEMİREL’DİR

“Barajlar kralı ve suyu arayan adam olarak da bilinen Süleyman Demirel, Keban Barajı’nı, Seyhan Barajı’nı, Atatürk Barajı’nı, Birecik Barajı’nı, Karakamış Barajı’nı ve GAP projesini ülkemize kazandırmıştır. Barajlardan üretilen elektrikle fabrikaların açılmasını ve Türkiye’nin ağır sanayi hamlesi gerçekleştirmesini mümkün kılmıştır.”

“İskenderun ve Ereğli Demir-Çelik fabrikaları, Kırıkkale rafinerisi, Kocaeli ve Mersin rafinerisinin genişletilmesi, İskenderun’dan Batman’a boru hatları döşenmesi, Elbistan Santrali inşası, İzmir Petro-Kimya tesisi, Samsun bakır fabrikası, pek çok kağıt ve gübre fabrikası yine Süleyman Demirel’in zamanının eserleridir.”

MİLLETE AİT BİR DEĞERE SAHİP ÇIKMA GÖREVİ, YİNE MİLLETİN TEMSİLCİSİ OLAN TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’NE DÜŞMEKTEDİR

“Bütün bunlar göz önüne alındığında, Süleyman Demirel gibi bir değerin, Cumhurbaşkanlığı yapmış bir kişinin isminin silinmek istenmesi anlaşılamamaktadır ve araştırılması gereken bir husus halini almaktadır.”

“Bu konuda da millete ait bir değere sahip çıkma görevi, yine milletin temsilcisi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne düşmektedir. Bu nedenlerle, Konya Selçuk Üniversitesi Senatosu’nun bu kararı nasıl ve neden aldığının, bu kararın alınması süreçlerinde Yükseköğretim Kurulu ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın rolünün ne olduğunun araştırılması amacıyla bir Meclis Araştırması açılması yerinde olacaktır.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.