Sağlık Bakanlığının 3,5 milyon çocuk felci aşısını yurtdışından ihaleyle satın alacağını duyurması üzerine CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin "AKP döneminde kapatılan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü bugün aktif olsaydı, dışa bağımlı kalmaz, Çin’den Hindistan’dan aşı almak zorunda kalmazdık” diyerek konuyu meclis gündemine taşıdı.
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün ihtiyacı olan 3,5 milyon doz Bivalan Oral Polio Aşısı (çocuk felci aşısı) için ihaleye çıkacak olmasını eleştiren CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, “Türkiye’de 1940’larda Hıfzısıhha Enstitüsü tarafından 20’ye yakın aşı üretiliyordu. AKP iktidara geldiğinde tüm Cumhuriyet kazanımlarına savaş açtığı gibi Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nü de by-pass etti ve aşı üretimi durdurulduğu için Türkiye birçok aşıda dışa bağımlı hale geldi. Türkiye’nin geliştirdiği lisanslı aşı bulunmuyor maalesef. Covid-19 aşısı geliştirme sürecinde dahi Türkiye birçok malzemede yurt dışına bağımlı. Oysa bugün Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nde biz bu aşıları üretebilirdik. Rant ve yandaş aracı firmalar kazanın diye AKP’nin aradan çıkardığı Refik Saydam Hıfzıssıhha CHP iktidarında yeniden faaliyete geçirilecek yerli ve milli üretim sağlanacak.” dedi.
27 Mayıs 1928 tarihinde, Kurtuluş Savaşı’ndan yeni çıkan Türkiye Cumhuriyeti halkının sağlığının korunması amacıyla temel laboratuvar hizmetlerini yürütmek için kurulan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nün, AKP’nin iktidara gelmesinden sonra 2002 yılından itibaren uyguladığı “Sağlıkta Dönüşüm Projesi” ile toplumun sağlığına hizmet eden köklü hastanelerin, laboratuvarların, enstitü ve araştırma merkezlerinin rantı uğruna kapatıldığını belirten Şahin, “Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda 3 milyon 500 bin adet çocuk felci (polio) aşısının satın alacağı duyurulmuş, Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün ihtiyacı olan “3.5 milyon doz Bivalan Oral Polio Aşısı” için ihaleye çıkacağı ifade edilmiştir. Yerli üretim daha ucuzdur ancak AKP ihale yolu ile yandaş firmaları üzerinden aşı ithalatının önünü açmak için aşıları ithal ediyor ve maddi olarak hazineye yük yatıyor. Vatandaşın vergilerini yandaş aracı firmalarına peşkeş çekiyor. Bu nedenle de Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nü kapattılar. Köklü hastaneleri atıl halde çürümeye terk ettiler. Bugün gelinen süreçte Turkovac Covid-19 aşısının hammaddeleri ve diğer aşıların temini konusunda dışa bağımlı olmamız anti-milli, yabancı sevici bir tutumdur. 3,5 milyon çocuk felci aşısının ı̇thal edilmesi AKP’nin ayıbıdır.” dedi.
“HIFZISSIHHA ENSTİTÜSÜ’NÜ TEKRAR AÇACAĞIZ”
AKP’nin 2011 yılında kapattığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nün bağımsız bir kurum kimliğiyle yeniden açılması ve aşıda dışa bağımlılığın yerine yeniden toplumsal bir aşı politikasının belirlenmesi gerektiğini söyleyen CHP’li Şahin meclis sunduğu önerge sonrası yaptığı açıklamada, “Türkiye aşı çalışmaları geçmişi olan ve birçok ülkeye de ücretsiz aşı veren bir ülkeydi. Ancak AKP eliyle ülkemizi birçok konuda olduğu gibi aşıda da dışa bağımlı hale getirdiler. Bütçeden koruyucu sağlık hizmetlerine hiçbir dönem yeterli pay ayırmayan AKP hükümetleri şehir hastaneleri için çok köklü hastaneleri kapattı, Atatürk döneminde dünyaya aşı ihraç eden Türkiye aşısız bıraktı, vatandaşın vergilerini yabancılara ve yandaşlarına peşkeş çekti. Türkiye’yi aşı temin eden ülkeler arasında ne yazık ki 53. sıraya geriletti. Nereden nereye! İşte AKP budur, yerli-milli nutuklar atıp milli serveti yabancılara ve yandaşlarına çekmektir. Hazineye yük üstüne yük bindirip ekonomiyi sömürmektir. Artık milli üretim politikalarına geçme zamanı gelmiştir. AKP’nin oluşturduğu enkaz ancak bu şekilde kaldırılabilir. AKP’nin “Sağlıkta Dönüşüm Projesi” kapsamında 2011 yılında kapatılan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nün bağımsız bir kurum kimliğiyle ve modernize edilerek yeniden açılması ve aşıda dışa bağımlılığın yerine yeniden toplumsal bir aşı politikasının belirlenmesi de CHP iktidarında olacaktır. Az kaldı.” dedi.
CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, konuyla ilgili TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan şu sorulara yanıt vermesini istedi;
Çocuk felci aşısının Türkiye’de üretilmesi konusunda çalışmalarınız var mıdır?
Yerli üretimi teşvik etmek yerine neden aşı ithal politikası öncelenmektedir?
Türkiye’de aşı üretimi yapan Hıfzısıhha Enstitüsü kapatıldıktan sonra yerli aşı üretimi de durdurulmuştur. Aşı ithali için kamunun uğratıldığı zarar ne kadardır?
Bakanlığınızın ithal ettiği ve/veya satın aldığı tüm aşılar için aşı firmaları ile yapılan anlaşma şartları nedir?
Aşılar doğrudan firmadan mı alınmaktadır, yoksa aracı firmalar var mıdır? Var ise hangi aşı için hangi aracı firma ile çalışılmaktadır?