CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur Türk vatandaşlarına çektirilen Schengen vize çilesini verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
Güzelmansur, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na “vatandaşlarımızın Schengen vizesi taleplerinin reddedilmesinin nedeni vatandaşlık verilen Suriye ve diğer ülke vatandaşları mı” diye sordu.
ALMANYA 3 BİN VİZE BAŞVURUSUNU BEKLETİYOR
Güzelmansur önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Avrupa Birliği ülkeleri, Türk pasaportlarına vize konusunda zorluk çıkarmakta, tüm belgelerini eksiksiz tamamlayan ve tüm vize koşullarını sağlayan vatandaşlarımıza dahi ret cevabı vermektedir. Almanya, Avusturya gibi AB üyesi ülkelerin vatandaşlarıyla evlenmiş olan ve aile birleşimi vizesine müracaat ettiği halde 8-10 aydır randevu dahi alamayan vatandaşlarımız vardır. Sadece Almanya için vize randevusu talebi bekletilen 3 bine yakın vatandaşımız bulunduğu söylenmektedir.
Vatandaşlarımızın vize başvurularında 8-10 aya varan bekleme yaşamalarının ana sebebinin, başvuru sahibinin T.C vatandaşlığı verilen Suriyeli ve diğer ülke vatandaşı olup olmadığıyla ve bu kişilerle ilgili kapsamlı araştırma yapılmasından kaynaklandığı belirtilmektedir. Bu durum vize taleplerinin reddedilmesinin de ana gerekçesidir. Kısaca yabancılara sorgusuz, sualsiz dağıtılan Türk vatandaşlığı nedeniyle vatandaşlarımızın seyahat özgürlükleri kısıtlanmakta, eşleriyle bir araya gelememekte ve ticari fuarlara katılamamaktadır.”
Güzelmansur’un Dışişleri Bakanı’nın cevaplamasını istediği sorular şunlar:
2022 yılında Schengen vizesi reddedilen Türk vatandaşı oranının %25’i aştığı doğru mudur?
Vatandaşlarımızın Schengen vizesi randevusu için dahi 8-10 ay bekletilmesinin gerekçesi nedir? Bu sorunu aşmak için hangi girişimlerde bulunulmuştur?
Vatandaşlarımızın Schengen vizesi taleplerinin reddedilmesinin nedeninin vatandaşlık verilen Suriye ve diğer ülke vatandaşları olduğu doğru mudur? Doğru ise bu sorunu aşmak için bir mekanizma geliştirilmesi düşünülmekte midir?
AB ile imzalanan Geri Kabul Anlaşması ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına AB’ye vize serbestisi sağlanacakken, anlaşmanın üstünden geçen 9 yıl sonrasında vatandaşlarımızın AB’ye vize dahi alamamasına evrilen süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?