'Yetiştiriciler ve çiftçiler çözüm bekliyor'

Gündem

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekilleri Ayhan Barut, Orhan Sümer, Müzeyyen Şevkin ve Burhanettin Bulut, üretici köylülerle buluşup tarımsal üretim, yetiştirici ve çiftçilere destek çağrısı yaptı.


Yüksek üretim maliyetleri altında ezilen, ürünü ve yetiştirdiği havanları para etmeyen çiftçi ve yetiştiricilerin çok zorda olduğuna dikkat çeken CHP'li milletvekilleri, "Fahiş oranda artan maliyetlere rağmen soğandan patatese binbir emekle ürünü yetiştiren çiftçimiz kan ağlıyor. Büyük zahmetlerle yetiştirdiği hayvanı para etmeyen yetiştiricilerimiz feryat ediyor. Bu yangını artık söndürün, çiftçi ve yetiştiricilerin yüzünü güldürün" dedi.

 

ÜRETİCİ VE YETİŞTİRİCİLERLE GÖRÜŞTÜLER


 

CHP Adana Milletvekilleri Ayhan Barut, Orhan Sümer, Müzeyyen Şevkin ve Burhanettin Bulut, beraberindeki CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, Sarıçam İlçe Başkanı Hüseyin Göçmen, Yüreğir İlçe Başkanı Bülent Öğrü, İl Kadın Kolları Başkanı Oya Tekin, ilçelerin kadın ve gençlik kolları üyeleriyle birlikte Sarıçam'a bağlı Baklalı ve Cihadiye ile Yüreğir'e bağlı Misis ve Havraniye mahallelerini gezdi. Patates ve soğan üreticileriyle, hayvancılıkla uğraşan üretici köylülerle  bir araya gelen CHP'li Milletvekilleri, sorunları dinleyip çiftçi ve yetiştiricilerin taleplerini not aldı. Sorunlar ve çözümü için görüştükleri üretici ve yetiştiricilerle fikir alışverişinde bulunan CHP Adana Milletvekilleri Barut, Sümer, Şevkin ve Bulut, her zaman yanlarında olduklarını, onların sesi, gözü ve kulağı olmayı sürdüreceklerini belirtti.

 

"PATATES-SOĞAN ÜRETİCİLERİ ÇÖZÜM BEKLİYOR"


 

İlk olarak Baklalı köyünde ağırlığını patates ve soğan üreticilerinin oluşturduğu köylülerle görüşen CHP Adana Milletvekilleri Ayhan Barut, Orhan Sümer, Müzeyyen Şevkin ve Burhanettin Bulut, "Turfanda patates ve soğanın merkezi Adana'da, yüksek üretim maliyetleri ve ürünün para etmemesi yetmezmiş gibi hasat zamanı yapılan ithalat, patates ve soğan üreticilerini çok mağdur etti. Bundan 1 yıl önce ulusal güvenlik meselesi haline gelmişti patates ve soğan konusu. Asli suçlu olarak soğan ve patates üreticilerini görüp depoları basanların patates-soğan üreticilerinin bugün yaşadığı sorunlarını görmeye ve çözmeye çağırıyoruz. Soğan ve patateste ihracat yasağının derhal kaldırılması gerekiyor. Üreticinin kazanması veya en azından maliyetini kurtarması için adım atılmalı. Tarıma gereken destek verilmeli, kesintisiz üretim yapılmalı. Yerli ve milli olduklarını söyleyenler yerli çiftçimize destek olmalıdır" diye konuştu.

 

ÇİFTLİKLERİ İNCELEDİLER


 

Baklalı'nın ardından Cihadiye'de de üretici köylüler ve hayvan yetiştiricileriyle ayrı ayrı görüşmeler yapan CHP Adana Milletvekilleri Ayhan Barut, Orhan Sümer, Müzeyyen Şevkin ve Burhanettin Bulut, şunları kaydetti:

"Tarım ve hayvancılıkta sorun belli. Tarım ve mera alanlarını korumayan, girdi maliyetlerini düşürmeyen, üretime ve üreticiye destek vermeyen, yalnızca ithalata dayalı politikalar çözüm getirmez. Derhal kamusal ve ulusal tarım politikaları hayat bulmalıdır. Tarım ve hayvan varlığımız geliştirilerek, üretim, yetiştirici ve üretici odaklı çözümler üretmeliyiz. Bu çözümlerin de kalıcı hale getirilmesi gerekir. Üretim arttırılmalı, ürün çeşitliliği ve üretim sürekliliğini sağlayan tarımsal üretim planlamasıyla kesin çareler bulunmalıdır. Üretim, yetiştirici ve üreticiye destek anlayışıyla tarımsal destekler yeterli düzeye getirilmelidir. Her koşulda üretmeye devam etmek, üretimi ve üretenleri desteklemek temel amaç olmalıdır. Tarımda, hayvancılıkta ve gıdada, kendimize yetebilmemiz için, gıda güvenliği ve gıda güvencesi için, gecikmeden, derhal, yerli üretime ve istihdama dayalı bir seferberlik başlatılmasını istiyoruz.  Gıda güvencesinin sağlanması, yurttaşlarımızın sağlıklı ve yeterli et tüketimi için ülkemizde hayvancılık koşulsuz desteklenmelidir. Hayvancılıkta ithalattan kurtulmak için yem başta olmak üzere tüm girdi maliyetlerini düşürmeye yönelik somut destekleme politikaları açıklanmalıdır. Türkiye, son 10 yılda hayvan ve et ithalatına 8.5 milyar dolar ödedi. Yerli üretimi ve yetiştiricileri desteklemek yerine hayvan ithalatına gitmek sorunları çözmüyor, aksine daha da derinleştiriyor. İthalat yerine hayvancılık desteklensin, yetiştiricilerimiz para kazansın, yurttaşlarımız da uygun fiyata et tüketebilsin. Bu çok zor değil."
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.